Lamiwudyna

Zasilanie

Lamivudine: instrukcje użytkowania i recenzje

Nazwa łacińska: Lamivudine

Kod ATX: J05AF05

Substancja czynna: lamiwudyna (lamiwudyna)

Producent: firma farmaceutyczna ZAO Obolenskoe (Rosja), firma farmaceutyczna OOO Ozon (Rosja), Aurobindo Pharma Ltd. (Indie) i inne.

Aktualizacja opisu i zdjęcia: 26.12.2012

Ceny w aptekach: od 367 rubli.

Lamiwudyna jest lekiem przeciwwirusowym.

Forma wydania i skład

Lamiwudyna postać dawkowania - tabletki, tabletki powlekane: producent I - białej do prawie białej, dwuwypukłe ze ścianką Valium, biały lub prawie biały rdzenia w przekroju poprzecznym; producent II - białej do prawie białego, podłużny, z jednej strony - grawerowanie C, a z drugiej - grawerowanie "63" (w konturu pakiet 7, 10, 12, 15, 20, 25 lub 30 jednostek acheikova w kartonie. pudełko od 1 do 10 opakowań, w blistry aluminiowe 10 sztuk, w tektury wiązki 6 lub 10 blistrów;.. w fiolce z politereftalanu etylenu 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 lub 100 sztuk w opakowaniu pudełko 1 butelka).

Skład jednej tabletki:

  • substancja czynna: lamiwudyna - 150 mg;
  • składniki pomocnicze (rdzeń): celuloza mikrokrystaliczna, karboksymetyloskrobia sodowa, stearynian magnezu, dodatkowo I producent - powidon, monohydrat laktozy;
  • powłoka: białe runowe (hypromeloza, dwutlenek tytanu, polisorbat-80, makrogol-4000) lub opadrai II (makrogol, talk, alkohol poliwinylowy, dwutlenek tytanu).

Właściwości farmakologiczne

Farmakodynamika

Lek przeciwwirusowy lamiwudyna należy do klasy nukleozydowych inhibitorów odwrotnej transkryptazy (NRTI). Mechanizm działania w wewnątrzkomórkowego metabolizmu do 5-trifosforanu i konkurencyjnej hamujące odwrotną transkryptazę - enzymu ludzkiego wirusa upośledzenia odporności (HIV), który przyczynia się do stłumienia replikacji wirusa. lamiwudyna wykazuje aktywność wobec szczepów opornych na zydowudyny, a gdy jest stosowany w połączeniu z nim prowadzi do wolniejszego patogenów wirusowych rozwoju oporności zydowudyny (u pacjentów nieleczonych wcześniej). Lamiwudyna w wyższy niż wskaźnik terapeutyczny zydowudyny in vitro - jest słabiej hamuje komórek progenitorowych w szpiku kostnym, wykazuje mniej wyraźne działanie cytotoksyczne na limfocyty krwi obwodowej, a także linie komórkowe monocytów, makrofagów i limfocytów i innych komórek macierzystych szpiku kostnego. Lek nie wpływa na metabolizm deoksynukleotydów w komórkach i utrzymanie w DNA (kwas dezoksyrybonukleinowy) w mitochondriach komórek normalnych.

Lamiwudyna wykazuje wysoką aktywność przeciwko wirusowi zapalenia wątroby typu B (HBV) we wszystkich badanych liniach komórkowych iu wszystkich zwierząt zakażonych eksperymentalnie.

Lek jest szeroko stosowany jako składnik połączonego leczenia przeciwretrowirusowego w kombinacji z innymi NRTI lub preparatami innych grup (nienukleozydowe inhibitory odwrotnej transkryptazy, inhibitory proteazy). Ustalono, że skojarzona terapia przeciwretrowirusowa zawierająca lamiwudynę jest skuteczna przeciwko szczepom HIV z mutacjami w kodonie M184V, jak również u pacjentów, którzy wcześniej nie otrzymywali leczenia przeciwretrowirusowego.

Farmakokinetyka

Lamiwudyna wchłania się szybko w przewodzie żołądkowo-jelitowym. Biodostępność - od 80 do 88%. Maksymalne stężenie (Cmaks) w osoczu krwi występuje 1 godzinę po podaniu doustnym. 36% wiąże się z białkami osocza.

Lamiwudyna może przenikać przez krew-mózg i barierę łożyskową.

Substancja ulega biotransformacji przez fosforylację, tworząc 5-trifosforan. Okres półtrwania (T.1/2) wynosi 5-7 godzin. Z moczem 68-71% substancji aktywnej jest wydalane w postaci niezmienionej.

Wskazania do stosowania

  • Zakażenie HIV u dorosłych i dzieci (w ramach złożonej terapii przeciwretrowirusowej);
  • wirusowe przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B na tle replikacji wirusa HBV u pacjentów w wieku powyżej 16 lat.

Przeciwwskazania

  • ciężka niewydolność nerek (klirens kreatyniny poniżej 30 ml / min);
  • dzieci poniżej 3 lat o masie ciała mniejszej niż 14 kg;
  • ciąża i laktacja;
  • osobnicza nadwrażliwość na lamiwudynę lub jakikolwiek pomocniczy składnik leku.

Zgodnie z zaleceniami, lamiwudyna stosować ostrożnie u pacjentów z neuropatią obwodowych (łącznie z historią), niewydolności nerek z klirensem kreatyniny od 30 do 50 ml / min, jak również u pacjentów z zapaleniem trzustki (w tym historii).

Instrukcja użytkowania Lamivudine: metoda i dawkowanie

Podawanie leku jest dozwolone tylko osobom mającym doświadczenie w leczeniu HIV u specjalisty.

Tabletki lamiwudyny przyjmuje się doustnie, niezależnie od przyjmowanego pokarmu. Konieczne jest unikanie podziału tabletek na części w celu uniknięcia naruszenia dokładności dawkowania preparatu.

Sposób dawkowania w zależności od wieku i wagi pacjenta:

  • dorośli i młodzież o masie ciała powyżej 25 kg: całkowita dawka dobowa 300 mg. Możesz wziąć 1 tabletkę (150 mg) dwa razy dziennie lub 2 tabletki (300 mg) raz dziennie;
  • dzieci o masie ciała od 20 do 25 kg: całkowita dawka dobowa 225 mg - 1 / 2 tabletki (75 mg) rano i 1 tabletka (150 mg) wieczorem lub 1 1 / 2 tabletki (225 mg) raz dziennie;
  • dzieci o masie ciała od 14 do 20 kg: całkowita dawka dobowa - 150 mg. Możesz wziąć 1 / 2 tabletki (75 mg) dwa razy dziennie, rano i wieczorem lub 1 tabletkę (150 mg) raz dziennie.

Efekty uboczne

Częstotliwość występowania niepożądanych efektów ze strony układów i narządów w specjalnej skali (> 0,1% - bardzo często, 0,01-0,1% - często 0,001-0,01% - nieczęste, 0,0001-0,001% - rzadko ;

Internet Pierwsza pomoc Portal medyczny

Ocena reklamacji

  1. Badanie krwi1455
  2. Ciąża1368
  3. Rak786
  4. Analiza moczu644
  5. Cukrzyca590
  6. Wątroba533
  7. Żelazo529
  8. Zapalenie żołądka481
  9. Kortyzol474
  10. Cukier cukrowy446
  11. Psychiatra445
  12. Obrzęk432
  13. Ferrytyna418
  14. Alergia403
  15. Cukru we krwi395
  16. Niepokój388
  17. Wysypka387
  18. Onkologia379
  19. Wirusowe zapalenie wątroby364
  20. Szlam350

Ocena leków

  1. Paracetamol382
  2. Eutiroks202
  3. L-tyroksyna186
  4. Dyufaston176
  5. Progesteron168
  6. Motilium162
  7. Glukoza-E160
  8. Glukoza160
  9. L-Wen155
  10. Glicyna150
  11. Kofeina150
  12. Adrenalina148
  13. Pantogam147
  14. Cerucal143
  15. Ceftriakson142
  16. Mesatone139
  17. Dopamina137
  18. Mexidol136
  19. Kofeino-benzoesan sodowy135
  20. Benzoesan sodu135

Zydowudyna

Znaleziono w 85 pytaniach:

. immunoblote.Ya w aptece wziął po wizji pilnie SC Zydowudyna-Lamivudine zaczęła pić (to było w aptece) Herpes stał się ostry. W Invitro z p 24. Wynik jest negatywny Pytanie: Akceptuję zydowudyna..Czy ma to wpływ na wynik? otwarty (3 kolejne posty)

8 marca 2018 r. / Anonim

. polzhitelnogo diagnoza vich jest oczywista.Na mnie wciąż pytanie.Na mnie operacja, na której byłem skorygowany bardzo długo jest planowana.To w miesiąc.Zydowudyna Nie będę tego przyjmował Zgodnie z analizami przed operacją, vich będzie pokazywał otrity. Nie przejdzie przez "okno" i co mam. oglądaj

Zydowudyna zakłóceń, a lekarz nie rozumie problemu. W PCR nie ma sensu. Zwykły test ELISA (w + ag) w ciągu 3-4 tygodni daje to samo w rzetelności wyniku. Ryzyko jako całości jest, ale nie szczególnie wysokie, więc nie ma sensu panikować. Ponadto brak diagnozy dla twojego. oglądaj

8 marca 2018 r. / Anonim

. analiza jest moim statusem przed kontaktem, a ja daremnie nałożyłem na tło zidovudina.Vrach SC powiedział, że powinien się włączyć miesiąc po kontakcie i zydowudyna nie przeszkoda. Pytanie: Czy możliwe jest przekazanie PCR 20 dni od kontaktu teraz? Z pewnością kosztował on 12 tysięcy in vitro, ale nerwy. oglądaj

Witam, chcę cię prosić o radę Mój przyjaciel (mieszka w Tadżykistanie), 37 lat, HIV + od 2011goda. W momencie, kiedy dowiedział się, że jego diagnoza była w areszcie, zaczął... otwarty (3 kolejne posty)

2 lutego 2017 r. / Natalia

Wiem, że istnieje "Kaletra".Jest to lek odpowiedni do zastąpienia jednego z leków (abakawir + lamiwudyna +zydowudyna)? oglądaj

Mam HIV. Akceptuję terapię. Stan pogorszył się, nie ma żadnej siły. Może to wynik przyjmowania leków? otwarty

11 grudnia 2016 r. / Erik Kivexa

Tak, może na początku. Pigułki z terapii zwykle trwają przez kilka pierwszych tygodni przyjęcia. Jeśli w schemacie zydowudyna - uważaj na hemoglobinę i zmień ją na inny lek. oglądaj

Cześć, Mam problem: podczas letniej biorąc sztuki: Virokomb + Reyataz 200 mg, zaczęli dostrzegać zmiany w ciągu ostatnich 3 miesięcy: brzuch zaczął rosnąć (jako „piwo”... otwarte

2 października 2016 r. / Erik Kivexa

Cześć. Na początek należy wykluczyć z terapii zydowudyna. Lipodystrofia, jeśli o to chodzi, manifestuje się inaczej, a przez rok nie może się rozwijać. Staraj się jeść mniej i zwiększ aktywność fizyczną. oglądaj

. podszedł, był pokryty silną wysypką i była gorączka. Jedźmy z nią znowu w sc. Te narkotyki rozdawały. A teraz dali Kaletra +zydowudyna-lamiwudyna. Po przejściu alergii. Zaczęła akceptować ten schemat. Po dwóch dniach znowu pojawia się alergia. Gorączka, wysypka, nudności. otwarty (posty na tym forum)

10 września 2016 r. / Erik Kivexa

Złobus jest szkodliwy... stary nie znaczy źle. Chociaż konkretnie zydowudyna - stary lek o słabym profilu bezpieczeństwa, ale przy braku innych opcji na chwilę, "siedzieć" możesz. Tak, ARVI nie jest diagnozowane laboratoryjnie, ale jeszcze częściej. oglądaj

9 września 2016 r. / Złobus jest w niebezpieczeństwie...

Zydowudyna? Eric jest normalnym narkotykiem? Ma 100 lat podczas lunchu. Sasha, jeśli chcesz, żeby twoja dziewczyna wjechała do grobu i zaczęła się oszukiwać - pić schematy przez 1-2 dni i ciągle się zmieniać. I imunku podnoszą witaminy. Zmyć z wódką. Może warto. oglądaj

2 tygodnie temu wyznaczyli lub wyznaczyli terapię reataz + lamiwudynę + vero-stududynę. Jest gep S. Dzisiaj zwróciłem uwagę na fakt, że odczynnik 200 musiał pić 2 kapsułki 1 raz dziennie,... otwórz

Abacavir. Albo coś z tego, co jest dostępne, przynajmniej zydowudyna. W każdym razie będzie lepiej niż stawudyna. Tak, oczywiście, lepiej późno niż wcale. I uważaj na VN, powinno stać się niewykrywalne i przez to kryterium należy wykluczyć opór. oglądaj

Cześć. Odpowiadaj, proszę, czy organizm wyznaczony lub wyznaczony terapia HAART uszkodzi, jeśli dana osoba nie ma HIV? Zrobiłem lub zrobiłem IFA, immunoblotting nie zrobił albo zrobił. Z powodu niskiego poziomu... otwartego (1 wiadomość więcej)

1 kwietnia 2016 r. / Anonimowy autor

Aleksandrov Pavel Andreevich, Hello! Aby mąż wyznaczył lub wyznaczył terapię: zydowudyna, lamiwudyna, stokrin. Po rozpoczęciu terapii stan zdrowia poprawił się, pojawił się apetyt, ale w kościach stóp zaczęły się bóle (jakby stopy zostały "pobite kijem"). Wyznaczyłem. oglądaj

Eric Witaj, już rozmawiałem z tobą wiele razy, zawsze mi pomagałeś. A teraz nie mogę bez twojej rady, opinii. Na mnie jest 468, przekazany w zeszłym tygodniu, powiedziałem lub powiedziałem, że będzie... Aby otworzyć (2 kolejne wiadomości)

12 lutego 2016 r. / Oksana

Właśnie to znalazłem. Zydowudyna + lamiwudyna + abakawir. Ten schemat, ze względu na obecność w połączeniu leku (Trizivir) jest klasycznym systemie z trzech NRTI i jeden z najprostszych liczby tabletkach HAART. Odbiór wszystkiego. oglądaj

Terapia antyretrowirusowa w Internecie

Kalkulatory

Strona przeznaczona jest dla pracowników medycznych i farmaceutycznych 18+

Problemy z planem newirapiny, zydowudyny, lamiwudyny

Cześć, Lekarz przepisał schemat zido-eych + lamivudine + niverpine. Powiedział, że przez analizę można poczekać 3 miesiące lub zacząć już teraz, wybór należy do mnie. Postanowiłem nie opóźniać i zaczynać. Nie mogłem zdecydować przez długi czas. Pracuję z ludźmi, a także za kierownicą. W końcu zdecydował. Wypiła dokładnie tydzień, koszmar, stan nierzeczywistości, ciągłe nudności. Ale nic, przez tydzień nie przetrwało, ale w sobotę rano było straszne bóle głowy, ucisk, wymioty. Przez cały dzień wymiotowałem, myślałem, że wszystkie wnętrza wyjdą. Pigułki naturalnie chybiły. Stan nieco się poprawił, ale głowa wciąż się kręci, a słabość jest przerażająca. Na myśl o zażywaniu tabletek zaczyna czuć się źle. Powiedz mi, co masz robić, zmień schemat lub kontynuuj przyjmowanie tych tabletek? Słyszałem, że istnieje obwód w jednym kroku, czy to prawda?

Czas przyjmowania nie jest tak wielki, aby mówić, śmiało powiedzieć, że program nie idzie i że coś musi zostać zmienione. Może, ale nie fakt. Zacznij od tego przewodnika dla pacjentów, czy tam znajdziesz coś przydatnego dla siebie osobiście.

Tak, reżimy z jednej tabletce dziennie tam (ale jest jeszcze 3-4 komponentu), są praktycznie niedostępne dla Federacji Rosyjskiej, istnieją sposoby i różne leki, ale również raz dziennie.

Nie pomijaj leków.

  • Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze

Dziękuję bardzo. Czy takie wymioty są naprawdę zatrute, czy tak powinno być podczas przyjmowania leków?

  • Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze

Może oba.
Czy bierzesz to raz dziennie?
Ile IP?

Konieczne jest dotarcie do lekarza.

  • Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze

zatrucie pokarmowe nie mógł być pewien, po moim lek zaczął straszne bóle głowy i nudności stały, a dnia ósmego leków zwymiotował się napady z prawie 5 rano do 6 po południu, szef był gotowy do zgryzienia, nie może być tolerowane. Naturalnie przestałem brać leki. Teraz przyjrzałem się bliżej schematom leczenia, ponieważ terapia trwa wiecznie i nie chcę żyć w ciągłym strachu, że powinienem przyjmować lek i cierpieć. Istnieją schematy z pojedynczym odbiorem, na przykład stokrin + kiveksa, chociaż jest to droższy system niż ten, który mi zaproponowano. Jestem gotów sam kupić narkotyki, chodzi o moje zdrowie. Powiedz mi proszę, czy mogę prosić o zmianę schematu, czy nie rozpocząłem jeszcze leczenia? O IP nic nie mogę powiedzieć, nie pamiętam liczb. W jakim przypadku lekarz odmawia wyznaczenia mi dogodniejszego schematu? Nie mam możliwości zażywania narkotyków 2 razy, szczególnie rano. Napisałem prawdopodobnie chaotycznie, ale mam nadzieję, że to jasne. Dziękujemy za opinie i pomoc.

  • Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze

Możesz przeczytać trochę Stokrina i Kiveksy'ego - nie oferowałbyś tych leków z takim strachem przed terapią.
IS - postać jest święta. Jak również VN. Możliwość przepisywania niektórych leków zależy od tych danych.
Aby w pełni odpowiedzieć na ciebie, muszę znać te liczby, a także hemoglobinę i ALT.

Około 2 razy dziennie - wszystko zależy od motywacji. Oczywiście, jeden dzień jest wygodny. Konieczne jest jednak skupienie się na efektach ubocznych i przenośności. Ja osobiście biorę hormony 3 razy dziennie - co 8 godzin. Okazuje się - jest to możliwe! Najważniejsze, aby zrozumieć, jak to działa i co jest potrzebne

Napisz odpowiedzi na moje pytania i zadaj swoje.

  • Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze

Cześć, nie wiem co robić. Lekarz przepisał zydowudyna + lamiwudyna + neverapin, SD 187 BH 3000. Ósmego dnia otrzymania zdrowia pogorszył się, nie mogłem wstać z łóżka. Po pierwsze źle szyi i głowy, ból jest taki, że jest to trudne do opisania uczucie, każda komórka mózgu, oczu nie mógł się ruszyć, ból piekła, dwa dni chorą wymiotów. Następne dwa dni plus wszystko dodało wysypki, gorączki, upału, niewyraźnej mowy, bólu nerek, obrzęku kończyn i twarzy, bólu w sercu. Przestała pić i zwróciła się do lekarza, który umieścił mnie w szpitalu, i tego samego schematu, aby wziąć pod nadzorem lekarza. Wszystko powtórzone. Co mogę zrobić, powiedz mi! Od dzieciństwa niskie stężenie hemoglobiny, przewlekłe zapalenie trzustki, problemy z układem mięśniowo-szkieletowym. Czy możesz doradzić łatwiejszy program? I jak wymagać terapii zastępczej, jeśli lekarz odmawia zmiany. Z góry dziękuję!

  • Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze

I dlaczego zdecydowałeś, że są to skutki uboczne terapii? I powiedzmy nie VSVIS (syndrom rekonstytucji immunologicznej)? Symptomatologia bolesne jasne, dobrze - lokalny... Chciałbym myśleć w kierunku VSVIS prawdopodobne, że nastąpił gwałtowny zapalenie jako reakcja na odzyskanie systemu odpornościowego, nietypowe przejawy istniejące, ale postępując ukryte choroby (jest to reakcja na istniejących antygenów i zniszczonych antygenów i na własną rękę... istnieje wiele opcji).

Przy IP mniejszym niż 200 częstotliwość VHVIS według różnych danych wynosi od 5 do 25%. A jeśli myślisz w tym kierunku, jeśli to potwierdzisz, zmiana terapii nic ci nie da i nie powinieneś tego zmieniać, a może i rezygnować, ale musisz walczyć z VWVIS.

Jedyną rzeczą, która się myli, jest okres 8 dni, chociaż jest to poprzednia manifestacja, ale zwykle zwykle nieco później, ale zazwyczaj nie oznacza, że ​​ta zasada jest opisana również od 3 dni od rozpoczęcia terapii.

Czego zwykle należy szukać, nie w dodatku do tej sprawy, ale ogólnie - gruźlica, CMV, toksoplazmoza, pneumocysty... i ich kombinacje. Krótko mówiąc, w żadnym razie nie jest to rozmowa w formacie korespondencyjnym. Tak jest, jeśli mówimy o oportunistach, a to jeszcze nie wszystkie opcje.

Powszechnym miejscem jest zrozumienie tego, aby kontynuować ARVT, aby pracować nad procesem infekcyjnym lub autoimmunologicznym, aby zmniejszyć proces zapalny.

Recenzje o Lamivudine-teva

Zebraliśmy prawdziwe opinie na temat produktu Lamivudine-teva, który publikują nasi użytkownicy. Najczęściej odpowiedź jest pisana przez matki małych pacjentów, ale także opisują osobistą historię stosowania leku na sobie.

Leczenie zakażenia HIV u dorosłych i dzieci (w ramach leczenia skojarzonego z innymi lekami przeciwretrowirusowymi). Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B w tle replikacji wirusa HBV u pacjentów w wieku 16 lat i starszych.

Dyskusja

Naprawdę pomogłem 1 litrowi kefiru w ciągu dnia (Tevye lub Izbenka). lekarz pigułek powiedział, aby nie pić, 2 tygodnie kefiru i przeszedł)

Zaakceptował Siofor, od niego był mdły i miał zawroty głowy, a rezultat nie był. Potem zażyła Metformin-teva, wymiotowała w pierwszych dniach. Ale natychmiast powiedziałem mu, żeby jadł. Szybko pomógł, przy okazji)))

Możesz. Byłem dobry w pomaganiu Gavisconowi. Tam instrukcje mówią, ile maksimum. Teraz pojawił się nowy lek od Teve. Zapytaj farmaceuty w aptece.

Flukonazol-Teva jest przeciwwskazany w okresie ciąży i laktacji. http://www.eapteka.ru/goods/drugs/antimycotic/?id=213632 Preparaty flukonazolu podczas ciąży i laktacji są przeciwwskazane. Z tabletek można stosować tylko Pimafucin. W preparatach do podawania miejscowego leczenia zatwierdzone do użytku w świece i Betadine Yodoksid (1m pozostawiono trymestr 2-3 trymestrze stosować ostrożnie, ponieważ jod zawarte w preparatach może wpływać na schitovid funkcji.

Pomógł mi Drotaverinteva. Dwie tabletki trzy razy dziennie. Ale zdolność do toksyczności była silna.

Dziewczynki i ja mamy osteoporozę. Urodziła się w grudniu 2012 roku. W lutym 2013 r. Zacząłem nudzić się, gdy mój syn był ubrany. Ból nasilił się. Pewnego ranka wstałem, przebiegłem 3 metry i upadłem, z tyłu było najstraszniejsze lumbago wzdłuż całego kręgosłupa, dając głowę. Leżała tak długo, aż nauczyła się kontrolować i przynajmniej chodzić, aby uniknąć upadku. Lekarze biegali przez długi czas. Rozpoznanie postawiono dopiero w połowie kwietnia 2013 r. W odcinku lędźwiowo-krzyżowym stwierdzono 2 kompresyjne złamania. W roku Piła Tevanath, Cal.

Po każdym myciu smaruję panthenol teva, to też pomaga, ale niestety po pieluszce znowu, nawet jeśli się rozmazuje.

Katiusza. oznacza tak. za radą mojego przyjaciela na BB, Polenki. Mam takie wspaniałe izraelskie Kosmetyki dla kobiet w ciąży, jak BABY TEVA, zamawianie tutaj: http://odetta.ru/catalog/ Więcej używać oleju, aby zapobiec rozstępom (na brzuchu!) WELEDA. Piersi nic mi nie pomogło ((((((. All-in rozszerzeń. (Co najważniejsze, kiedy to swędzenie brzucha, ponieważ rośnie. Cheshi nie paznokcie. Skóra jest mocno rozciągnięty. Wystarczy głaskania! Idealnym rozwiązaniem.

W sklepach TEV są 2-litrowe soki, w języku rosyjskim są, na kraynyak i świeże pójdą!

Przy 1 na B. zaczynało się w 6-7 tygodniach i około 12-13 w przybliżeniu silnych. a potem czasami mdliło, ale nie tak! Wstałem rano i specjalnie wypiłem szklankę wody, żeby ją wyrwać. bo inaczej wymiotowałbym gdzieś po drodze. najstraszniejszy jest transport. Nie jeździłem minibusami, musiałem jechać lepiej w drodze, w autobusach. Pomógł mi coś zjeść rano, nie wstając z łóżka! i ogólnie staram się coś zjeść. ciasteczka, jabłka. będzie mniej wymiotów! nadal słyszałem, że w sklepach Tev.

Pomaga nam tylko olej Baby Teby (izraelski), chociaż nie jest sprzedawany we wszystkich aptekach - wziąłem go za pośrednictwem Internetu. Ale to naprawdę pomaga - sprawdziłem siebie (mam 3 zęby mądrości)

Wypiłem wapń we wczesnej ciąży. Ale mój termin się zbliżył. Dla mnie stomatolog powiedział lub powiedział, że powinien pić w ciągu 6 miesięcy alfa d3 teva lub alfadol. bardzo mi pomagają i to i tamto, ale o ciąży mówi się, że jeśli w organizmie wapnia wystarczy, może być nadmiar i.

Och, straszny problema.Samoy 23 przed ciążą silnie zaangażowany sportom.Vo ciąży już na brak obciążenia zaczęły pojawiać się rozstępy nie są widoczne na pierwszy, takie jak tylko strun, ale potem po prostu koshmar.Hodila martwi, choć jej mąż uspokoił, mówiąc, że wszystko pójdzie (( ((Oczywiście mam na myśli, dobrze, twarz w kształcie siebie dać. No, no. dziecko, pieluchy, karmienie, brak czasu snu nie jest coś, że ulubione dla dziecka brakuje ((((Dzięki Bogu siostra zasugerował remedium jest dobra.

Dla mnie cynk bardzo szybko pomógł rozwiązać kilka problemów naraz. Najpierw opuściła opryszczkę. Co dręczyło mnie prawie 2 lata - co dwa tygodnie doszło do nawrotu. Zauważyłem, że wirus aktywował się ze zmianą tła hormonalnego - jak tylko jedna faza została zastąpiona przez inną, pojawiła się straszna opryszczka i niosła cały mój nos. Nadszedł owulacja - opryszczka! Nadchodzą miesiące - opryszczka! Nic mi nie pomogło (((((((((((cynk przepisał miesiąc i opryszczka odeszła - nie było więcej nawrotów przez trzy miesiące.

Wirus zaprojektowane i pomaga tylko następujące leki 1.Preparaty skuteczne wobec niektórych wirusów z grupy opryszczki: a) typ wirusa opryszczki 1 i 2 - acyklowir, walacyklowir, famcyklowir. B) Wirus ospy wietrznej (typ 3) - podobne preparaty. Są przepisywane na ospę wietrzną u młodzieży i dorosłych, a także na ciężką infekcję u dzieci. C) Cytomegalowirus (typ 5) to gancyklowir, walgancyklowir i foskarnet. 2. Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B i C. Skuteczność leków.

Czy nie masz leków typu "Sumamegren" lub "Sumatreptateva"? Świetny sposób na pozbycie się ataku i leków specyficznych dla migreny i sprzedanych bez recepty.

Zaoszczędziłem trochę i wziąłem pantenol-teva, ten sam beepin, ale tańszy. A teraz znalazłem pantofel. Doskonale pomaga!

Opis leku Zydowudine plus Lamivudine i nazwy handlowe analogów

HIV jest wirusem, który atakuje ludzki układ odpornościowy. Walka z nim trwa już ponad 30 lat, ale lekarstwo nie zostało jeszcze wynalezione. Zwalczanie namnażania wirusa uzyskanego przez łączenie leków przeciwretrowirusowych. Należą do nich Zydowudyna + Lamiwudyna.

Opis przygotowania

Produkt jest dostępny w postaci białych okrągłych białych powlekanych tabletek pokrytych białą gładką skorupką. Jako substancję czynną stosuje się zydowudynę (zydowudynę) w ilości 300 mg i lamiwudynę (150 mg). Oba składniki należą do tej samej klasy działania antywirusowego - nukleozydowych inhibitorów odwrotnej transkryptazy (NRTI).

Dostanie się do organizmu, substancji, konsekwentnie metabolizowanych, wbudowanych w cząsteczkę komórek mnożących się wirusów, działają na jego rozwój. W tym przypadku nukleozydy nie są w stanie zmienić struktury komórek ludzkiego ciała, ich atak skierowany jest tylko na HIV.

Główne składniki leku:

  • szybko się wchłania;
  • rozmieszczone na wszystkich płynach ustrojowych;
  • wpaść w grzbietową i mózgową;
  • a także przenikają przez barierę łożyskową.

Są wydalane przez nerki, okres półtrwania wynosi 5-7 godzin.

Lek należy do grupy leków zalecanych do leczenia HIV, a także do listy najważniejszych i najważniejszych.

Połączone stosowanie zydowudyny i lamiwudyny osłabia obciążenie HIV i zmniejsza tworzenie opornych szczepów wirusa: DNA oporne na zydowudynę reaguje na lamiwudynę i na odwrót.

Lek może być stosowany jako środek zapobiegawczy w nagłych wypadkach w ciągu pierwszych 2 godzin od momentu możliwej infekcji (kontakt seksualny lub użycie niesterylnych narzędzi chirurgicznych, strzykawek).

HIV i AIDS, które się z niego rozwijają, należą do społecznie niebezpiecznych chorób. Pacjenci ci otrzymują bezpłatną terapię ambulatoryjnie lub na stałe w wyspecjalizowanych placówkach medycznych.. Zasady terapii i przyjmowania

Pacjenci z wirusem niedoboru odporności często cierpią z powodu powiązanych chorób, dlatego ważne jest, aby wziąć pod uwagę pełną historię leczenia:

  1. Choroby nerek ze zmniejszeniem klirensu kreatyniny do 50 ml / min wymagają dostosowania dawki leku, ponieważ jego eliminacja jest spowolniona i wzrasta stężenie.
  2. W przypadku ciężkiego uszkodzenia wątroby marskość zwiększa stężenie zydowudyny. W związku z tym zalecane składniki aktywne należy pobierać osobno, w różnym czasie.
  3. W przypadku innych chorób, w przypadkach, gdy wymagana jest osobna dawka składników, połączony preparat zastępuje się dwoma odrębnymi.

Zydowudyna i lamiwudyna są przepisywane w leczeniu dzieci w wieku trzech miesięcy. Dzieci o wadze do 14 kg otrzymują terapię indywidualnymi składnikami z indywidualnym przeliczeniem ilości leku. Od 14 do 21 kg - w połowie dawki dwa razy dziennie, od 21 do 30 kg - połowa leku rano i cały wieczór. Gdy masa ciała przekracza 30 kg, przepisuje się leczenie podobne do dorosłego pacjenta.

Nie badano cech działania leku u osób w wieku powyżej 65 lat, ale biorąc pod uwagę skutki uboczne, fundusze dla osób starszych powinny być podawane pod ścisłym nadzorem lekarza prowadzącego.

Lek może być stosowany, począwszy od drugiego trymestru ciąży kobiety.

Przeciwwskazania

Oprócz zwiększonej wrażliwości, z wyjątkiem stosowania leku, przeciwwskazania obejmują:

  • wyjątkowo niskie poziomy hemoglobiny i neutrofilów we krwi;
  • patologia czynności nerek;
  • ciężkie uszkodzenie wątroby;
  • laktacja, która na ogół nie jest zalecana w przypadku tej choroby;
  • Wiek dzieci wynosi do 3 miesięcy.

Zdarzenia niepożądane

Ponieważ środek zawiera dwa składniki aktywne, negatywny wpływ na organizm będzie rozpatrywany osobno dla każdej substancji.

  • wpływa na liczbę krwinek, w dużych dawkach znacznie zmniejsza hemoglobinę i ilość neutrofilów, powodując współistniejące choroby;
  • narusza metabolizm, w szczególności równowagę węglowodanową i lipidową w organizmie, wywołując taką chorobę, jak anoreksja;
  • od strony ośrodkowego układu nerwowego powoduje bóle głowy, zawroty głowy, bezsenność, nasila niepokój i pogarsza stan depresyjny;
  • dostanie się do przewodu żołądkowo-jelitowego, przyczynia się do pojawienia się nudności, bólu, wymiotów, biegunki;
  • zwiększa napięcie mięśni, skurcze mięśni.

Rzadkie reakcje to: zaburzenia rytmu serca, duszność, kaszel, gazowanie w jelitach, zwiększone oddawanie moczu, gorączka i zespoły bólowe w różnych częściach ciała. Mogą wystąpić rzadkie reakcje alergiczne: przekrwienie, swędzenie, wysypka, pigmentacja.

Działanie Limawudyna: substancja wpływa na laboratoryjne testy krwi i metabolizm, powoduje zespół bólowy najczęściej w głowie i tkance mięśniowej. Ponadto mogą wystąpić działania niepożądane w postaci kaszlu, duszności, alergicznego nieżytu nosa i łysienia.

Instrukcje specjalne

W przypadku silnej reakcji na składnik leku lub konieczności dostosowania dawki jednej z substancji czynnych, lek dzieli się i bierze osobno.

Ponieważ jednym z głównych skutków ubocznych leku jest możliwość zmiany poziomu we krwi, konieczne jest przeprowadzenie badań laboratoryjnych co najmniej raz w miesiącu. U pacjentów na progu rozwoju chorób związanych z obniżeniem stężenia substancji we krwi (niedokrwistość, neutrofilia) fundusze przeznaczane są na normalizację składu.

Należy zbadać schorzenia przewodu pokarmowego, wątroby, a także sprawdzić zawartość kwasu mlekowego we krwi, jeśli pojawią się następujące objawy:

  • nudności;
  • wymioty;
  • ból w jamie brzusznej z długotrwałym leczeniem.

Jeśli wskaźniki są zawyżone, leczenie jest przerywane lub dawkowanie jest regulowane. Dalsze podawanie leku wywołuje chorobę: kwasicę i laktocidozę.

Przy długotrwałym leczeniu możliwe jest patologiczne naruszenie metabolizmu tłuszczów, zmniejszenie stężenia lipidów w surowicy krwi, rozwój anoreksji. Nie zbadano jeszcze negatywnego wpływu tego zjawiska na organizm, pacjenci z ciężką utratą masy ciała otrzymują specjalną dietę i leki kompensujące.

Terapia antyretrowirusowa jest w stanie aktywować działanie mikroorganizmów oportunistycznych, powodując miejscowe reakcje zapalne. Jeśli podejrzewasz infekcję danej osoby, musisz skontaktować się z lekarzem w celu przepisania leku.

Lek nie wpływa na zdolność prowadzenia samochodu ani wykonywania czynności wymagających zwiększonej uwagi. Ale działania niepożądane, które pogarszają stan pacjenta, mogą zaburzyć koncentrację.

Interakcje leków

Limawudyna ma niewielki stopień metabolizmu, nie wchodzi w interakcje z białkami krwi, jest wydalana z organizmu przez nerki. Dlatego jego reakcja z innymi lekami stosowanymi w leczeniu stawów jest praktycznie wykluczona. Należy jednak pamiętać, że jednoczesny odbiór leku "Co-trimoksazol" zwiększa gromadzenie się lamiwudyny i utrudnia jej usunięcie.

Dostosowanie dawki jest wymagane u pacjentów z niewydolnością nerek:

  1. Lamiwudyna niekorzystnie wpływa na działanie farmakologiczne Zalcytabiny, jednoczesne przyjmowanie jest przeciwwskazaniem.
  2. Zydowudyna może wchodzić w interakcje z lekami metabolizmu wątroby. Jednoczesne cięcie w wątrobie wpływa na stężenie substancji i hamowanie enzymów gruczołu.

Klarytromycyna i Zydowudyna są przyjmowane w odstępie 2 godzin. Metabolizm jest zaburzony iw pojedynczej dawce zawiera aspirynę, kodeinę, morfinum, indamitacynę, ketoprofen i inne preparaty o podobnym rozszczepieniu.

Przekroczenie dopuszczalnej dawki przyjęć

Lek zaleca się przyjmować zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego. Przekroczenie jednorazowej lub jednorazowej dawki dziennej nie będzie przydatne w leczeniu, ani nie zwiększy skuteczności.

Kompleks preparatów nie powoduje widocznych objawów przedawkowania, w niektórych przypadkach pogarszają się reakcje uboczne. Specjalne leczenie przedawkowania nie ma zastosowania. Jeśli istnieje pilna potrzeba, wydalanie lamiwudyny jest przyspieszane przez sztuczną stymulację hemodializy. Zydowudyna nie ma dużego wpływu na tę procedurę.

Analogi

Absolutnymi analogami są preparaty o nazwach handlowych "Virocomb", "Zidolam", "Combivir", "Lazid", "Farnovir". Środki mają w kompozycji takie same substancje czynne: zydowudynę (300) i lamiwudynę (150) w podobnych stężeniach. Jedynym lekiem, który wyróżnia się z tej serii jest Farnovir. Jest również dostępny w potrójnej dawce składników aktywnych (450: 900), jest przepisywany w celu stłumienia działających postaci wirusa.

Choroba jest finansowana przez Ministerstwo Zdrowia. Jeśli to konieczne, zakup leku Zydowudyna + Limawudyna może być w aptekach zgodnie z zaleceniem lekarza, cena leku wynosi 1120 rubli za opakowanie.

A także substancje czynne są stosowane osobno, jako niezależne środki w złożonej terapii. W przypadku oddzielnego przyjęcia możliwe jest indywidualne dostosowanie dawek każdego leku.

Ważne punkty w leczeniu zakażeń HIV

Skuteczność leczenia wpływa na kilka czynników:

  1. Czas wykrycia wirusa. HIV nie ma poważnych objawów. W rzeczywistości każda z jej manifestacji jest niczym innym jak objawami współistniejących chorób. Osoba może być leczona przez długi czas z różnych chorób, nie wiedząc o głównej przyczynie choroby. Istnieją dwa sposoby zarażenia się osobą dorosłą: seks bez zabezpieczenia i kazirodztwo. Jeśli spontaniczne kontakty intymne bez użycia prezerwatywy są normą, wówczas kontrola chorób przenoszonych drogą płciową powinna być naturalna przynajmniej raz w roku, nawet w przypadku braku objawów.

Oddawanie miara regularna testy oparte na miejscu dla każdego, kto zmaga się z procedur, takich jak chirurgia, stomatologia, tatuaże, kosmetologii (wstrzyknięcie lub z tworzywa sztucznego), piercing, transfuzji krwi biorcy. Nie zawsze jest pewność, że narzędzia i materiały są sterylnie czyste.

Aby przekazać krew do oznaczenia HIV anonimowo i za darmo, skorzystaj z tej okazji, aby być pewnym swojego zdrowia:

  1. Początek leczenia. Im wcześniej rozpocznie się terapia, tym skuteczniej i bezpieczniej. Zwykle wirus występuje dość późno, kiedy odporność człowieka jest już znacznie zmniejszona i występuje wiele chorób. Terapia polegać będzie na leczeniu zmian i przyjmowaniu leków przeciwwirusowych. Na wczesnym etapie są one narażone tylko na działanie mikroorganizmów wirusowych. Jeśli HIV nie jest leczone, nieodwracalnie zmienia się w AIDS, które można leczyć znacznie gorzej. Czas życia bez terapii od kilku miesięcy do kilku lat.
  2. Zastosowanie złożonej terapii przeciwwirusowej. W sumie istnieje kilka grup leków o różnym wpływie na infekcję: nukleozydy, które wbudowane są w cząsteczkę wirusa i niszczą ją; inhibitory budowania białka; Inhibitory proteazy HIV. Terapia obejmuje spożycie co najmniej trzech leków z dwóch różnych grup. Opinie pacjentów potwierdzają skuteczność zintegrowanego podejścia.
  3. Ciągłość leczenia. Zarażony wirusem HIV, należy pamiętać, że gdy lek zostanie zatrzymany, śpiące cząsteczki wirusowego DNA wychodzą ze swojej kryjówki i rozpoczynają nowy atak na ciało. Ciągłość i okresowa zmiana schematu leczenia pod nadzorem lekarza dają dobre prognozy.

Pacjenci z wirusem HIV, którzy otrzymują leczenie, żyją w pełni: pracują, uprawiają sport, żenią się i rodzą dzieci, umierają, zanim osiągną pełnoletność. Głównym zadaniem jest jak najszybsze zdiagnozowanie choroby i rozpoczęcie leczenia.

Lamiwudyna

Opis jest aktualny 09.09.2016

  • Nazwa łacińska: Lamiwudyna
  • Kod ATX: J05AF05
  • Składnik aktywny: Lamiwudyna
  • Producent: Aurobindo Pharma Ltd., Indie

Skład

W jednej tabletce powleczonej powłoką występuje 300 lub 150 miligramów lamiwudyna.

Ponadto struktura zawiera celulozę mikrokrystaliczną, sól sodową glikolanu skrobi, stearynian magnezu, dwutlenek tytanu, hipromelozę, glikol polietylenowy 400 i polisorbat 80.

Forma wydania

Wyprodukowane w dwóch formach:

  • owalne tabletki zawierające 150 miligramów substancji czynnej, pokryte białą otoczką, z literą "C" po jednej stronie i liczbą "63" po drugiej stronie;
  • owalne tabletki z 300 miligramami substancji aktywnej, pokryte białą otoczką, z "C" po jednej stronie i "64" po drugiej.

Działanie farmakologiczne

Przeciwwirusowe narkotyk. Ma wysoką aktywność przeciwko retrowirusy i ludzki wirus upośledzenia odporności (HIV).

Farmakodynamika i farmakokinetyka

Gdy aktywny preparat środek wchodzi do ludzkich komórek z udziałem komórek kinazy jest podatny do fosforylacji, w wyniku 5-trifosforan części pochodnej, która hamuje DNA i RNA, w zależności od odwrotnej transkryptazy HIV i prowadzi do uzyskania zawiesiny replikacji wirusa. Pochodna pochodna działa nie tylko jako inhibitor, ale także jako substrat dla odwrotnej transkryptazy wirusa. Tworzenie się zainfekowanych komórek DNA jest blokowane przez integrację fosforanu lamiwudyny z łańcuchami jego cząsteczek, które następnie są niszczone. Interakcja 5-trifosforanu lamiwudyny z transkryptazą HIV jest sto razy silniejsza niż w przypadku polimerazy α ludzkich komórek.

Substancja czynna preparatu jest aktywna w stosunku do odpornych na zydowudynę szczepów ludzkiego wirusa niedoboru odporności. W przypadku przyjmowania przez pacjentów, którzy nie otrzymywali wcześniej leczenia lekami przeciwretrowirusowymi, w połączeniu z cytyną, spowalnia to rozwój oporności na zinowudynę. Lamiwudyna hamuje słabsze komórek progenitorowych w szpiku kostnym i wywiera działanie cytotoksyczne na komórki linii limfocytów i monocytów, makrofagów i limfocytów obwodowych krew mniej wyraźny niż zinwudyna.

Biodostępność tej substancji wynosi 80-86%. Wiąże się z białkami osocza o 36%. Jest wydalany w postaci niezmienionej razem z moczem.

Wskazania do stosowania

Tabletki lamiwudyny stosuje się:

  • na wirus niedoboru odporności (HIV) u dzieci i dorosłych;
  • w przewlekłym wirusowym WZW typu B (CVG B) u pacjentów w wieku powyżej 16 lat na tle replikacji wirusa HBV.

Można łączyć z innymi lekami przeciwretrowirusowymi.

Przeciwwskazania

Nie należy przyjmować ze zwiększoną wrażliwością na substancję czynną Lamivudine.

Efekty uboczne

Ten lek może powodować takie działania niepożądane:

  • ból głowy;
  • infekcje dróg oddechowych;
  • ogólne złe samopoczucie;
  • nudności;
  • zwiększone zmęczenie;
  • wymioty;
  • utrata apetytu;
  • biegunka;
  • zwiększona aktywność aminotransferaz wątrobowych;
  • ból i dyskomfort w okolicy nadbrzusza.

Lavimudin, instrukcje użytkowania (metoda i dawkowanie)

Lamiwudynę przyjmuje się w dawce 300 mg na dobę. Może to być jedna tabletka z 300 miligramami substancji czynnej lub dwie z 150 mg rano i wieczorem. Take powinno być wewnątrz, między posiłkami lub podczas jedzenia. Lamivudine i Zydowudyna często powołują się jednocześnie. Przy masie poniżej 50 kilogramów dawka może się zmniejszyć.

Przedawkowanie

  • nudności;
  • słabość;
  • wymioty;
  • zwiększone efekty uboczne.

Dane o przypadkach ciężkiego przedawkowania są nieobecne. Nie było żadnych śmiertelnych przypadków. W przypadku przedawkowania, w takich przypadkach stosuje się zwykłe leczenie: płukanie żołądka i monitorowanie funkcji życiowych.

Interakcja

Używany jednocześnie z Trimetoprim stężenie lamiwudyny wzrasta we krwi.

Jednoczesna recepcja z Zalcitabine, Stavudin, Isoniazid, Didanosine i Dapsone zwiększa ryzyko neuropatii obwodowej, a przy sulfonamidach, didanozyna i zalcytabina zwiększają ryzyko zapalenie trzustki.

Przy jednoczesnym odbiorze z Zydowudyna Czas działania jest zwiększony o 13 procent, a maksymalne stężenie w osocze krwi - o 28 procent. Zydowudyna nie wpływa na biodostępność i stężenie lamiwudyny.

Warunki sprzedaży

Tabletki można kupować tylko na receptę.

Warunki przechowywania

Przechowywać w oryginalnym opakowaniu w suchym i niedostępnym miejscu dla dzieci, w temperaturze otoczenia nie wyższej niż 30 stopni Celsjusza.

Data wygaśnięcia

5 lat od daty produkcji. Nie bierz go po upływie daty ważności.

Analogi

  • Virolam;
  • Zeffix;
  • Lamivir;
  • Epivir;
  • Zydowudyna;
  • RetroVir;
  • Zidolam.

Abacavir i lamiwudyna są również analogami z tą samą substancją czynną.

Recenzje o Lavimudin

Połączone leki, takie jak Combivir (lamiwudyna + zydowudyna), ponieważ są bardziej skuteczne. W leczeniu HIV, połączenie Kaletra+Lamiwudyna +Abacavir.

Cena Lamivudine, gdzie kupić

Kup Lamivudine w Rosji może kosztować 2200 rubli. Na Ukrainie cena Lamivudine waha się od 1367 do 9961 hrywien. Połączone leki, na przykład, Combivir (Lamivudine + Zidovudine) kosztują 24000 hrywien.

Zidolam: instrukcje użytkowania

Podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne

tabletki pokryte białą osłonką, wydłużoną, z oznaczeniem z jednej strony "ZLM";

Skład

Jedna tabletka zawiera 300 mg zydowudyny, 150 mg lamiwudyny

Substancje pomocnicze: celuloza mikrokrystaliczna, stearynian magnezu, koloid dwutlenku krzemu, glikolan sodowy skrobi, Orapdu Y-1-7000 biały.

Forma wydania

Tabletki pokryte pokrywą.

Grupa farmakologiczna

Leki przeciwwirusowe o działaniu bezpośrednim. Nukleozydowe i nukleotydowe inhibitory odwrotnej transkryptazy. Kod automatycznej centrali telefonicznej to J05A F30.

Właściwości farmakologiczne

Farmakologiczne. Lamiwudyna i zydowudyna wykazują synergistyczne działanie hamujące replikację ludzkich wirusów niedoboru odporności - HIV-1 i HIV-2. Oba składniki czynne preparatu stopniowo przekształcają się w komórkę w trójfosforany. Trójfosforan lamiwudyny i trifosforan zydowudyny są selektywnymi konkurencyjnymi inhibitorami odwrotnej transkryptazy ludzkiego wirusa upośledzenia odporności. Udowodniono klinicznie, że takie połączenie zapobiega rozwojowi oporności na zydowudynę u pacjentów, którzy wcześniej nie otrzymywali leczenia przeciwretrowirusowego.

Zastosowanie kombinacji „lamiwudynę + zydowudyny” powoduje zwiększoną skuteczność w porównaniu z kombinacją zydowudyny „+” lub „didanozyny zydowudyny + zalcytabiny”. Dodatkowym efektem połączenia "lamiwudyna + zydowudyna" jest jej dobra tolerancja. Kombinacja prowadzi również do suboptymalnego hamowania reprodukcji wirusa i zmniejszenia jego stężenia.

Farmakokinetyka. Lamiwudyna i zydowudyna są dobrze wchłaniane z przewodu pokarmowego, biodostępność lamiwudyny u dorosłych wynosi 80 - 85%, zydowudyna - 60 - 70%.

Maksymalne stężenie w osoczu poziomów lamiwudynę i zydowudynę, uzyskuje się po 0,5 godziny, -2 i 0,25 - 2 godzin, a 1,3 - 1,8 mg / mol i 1,5 - 2,2 mg / mol.

Dystrybucja. W zakresie dawek terapeutycznych lamiwudyna charakteryzuje się liniową farmakokinetyką i wiąże się z albuminą w osoczu (in vitro mniej niż 36%).

Stopień wiązania zydowudyny z białkami osocza wynosi 34 - 38%.

Lamiwudyna i zydowudyna przenikają do ośrodkowego układu nerwowego i płynu mózgowo-rdzeniowego.

2-4 godziny po spożyciu, stosunek stężenia lamiwudyny do zydowudyny w płynie mózgowo-rdzeniowym i osoczu krwi wynosi średnio odpowiednio 0,12 i 0,5.

Metabolizm. Głównym metabolitem zydowudyny w osoczu i moczu jest 5-glukuronid.

Badania in vitro wykazały, że lamiwudyna w komórkach jest fosforylowana do aktywnego metabolitu 5-trifosforanu.

Wniosek. Lamiwudyna jest wydalana z organizmu głównie przez nerki w niezmienionej postaci

formularz. Okres półtrwania lamiwudyny z komórek wynosi 10,5-15,5 godziny.

Okres półtrwania zydowudyny wynosi około 1,1 h. Około 50 do 80% zydowudyny jest wydalane przez nerki w postaci 5-glukuronidu. Zydowudyna przenika do mleka kobiecego.

Farmakokinetyka w szczególnych przypadkach klinicznych. U pacjentów z ciężką niewydolnością nerek stężenie zydowudyny w osoczu wzrasta. Przy niewydolności wątroby kumulacja zydowudyny jest możliwa ze względu na spowolnienie wiązania z kwasem glukuronowym.

Wskazania

Zakażenie HIV u dorosłych i dzieci w wieku powyżej 12 lat z postępującym niedoborem odporności.

Dawkowanie i administracja

Lek przyjmuje się doustnie. Dorośli i dzieci w wieku powyżej 12 lat Zidolam wyznacza 1 tabletkę 2 razy dziennie. Lek można przyjmować niezależnie od przyjmowanego pokarmu.

Efekt uboczny

Przy stosowaniu leku może być ból głowy, złe samopoczucie, zmęczenie i nudności, wymioty, biegunka, brak apetytu, dreszcze i gorączka, neuropatia, bezsenność, zawroty głowy, objawy i oznaki uszkodzenia błon śluzowych nosa, kaszel, bóle w kościach i mięśniach, neutropenia, wysypka, łysienie, podwyższone poziomy enzymów wątrobowych i bilirubiny.

Przeciwwskazania

Zwiększona wrażliwość na lek, silny stopień neutropenią (liczba neutrofili mniej niż 0,75 x 10 9 / l) lub anemią (poziom hemoglobiny poniżej 7,5 g / dl lub 4,65 mmol / L), neuropatii obwodowych, dysfunkcji nerek ( z klirensem kreatyniny 50 ml / min albo mniej), ciąża, laktacji, w wieku 12 lat.

Przedawkowanie

W przypadku przedawkowania należy zastosować leczenie objawowe i podtrzymujące. Nie ma konkretnego antidotum.

Funkcje aplikacji

Tabletki Zidolam to lek o stałych dawkach substancji czynnych. Nie jest wskazane w przypadku pacjentów, którzy wymagają dostosowania dawkowania, takich jak zaburzenia funkcji nerek (klirens kreatyniny poniżej 50 ml / min), pacjenci o wadze poniżej 50 kg.

Przy stosowaniu tabletki mogą występować Zidolam u pacjentów z ostrymi, zagrażających życiu, czasami śmiertelne reakcje. Wśród nich zaobserwowano syndrom Stevensa-Johnsona, toksyczna nekroliza naskórka oraz objawy nadwrażliwości wysypki na skórze, i ogólnych objawów, jak również zaburzeń narządów wewnętrznych. Jeśli istnieje pacjentów objawy podmiotowe wyrażone reakcje skórne lub nadwrażliwości, w tym (lista niewyczerpane) wyrażona wysypkę skórną lub erupcji z gorączką, pęcherzyki, uszkodzenia błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie spojówek, obrzęki twarzy, bóle mięśni i stawów, ogólne złe samopoczucie i / lub ekspresji zaburzeniami wątroby, lek powinien być natychmiast przerwane.

Pacjenci z historii zapalenia trzustki, lub jeśli istnieją inne znaczące czynniki ryzyka dla tabletek przepisanych trzustki Zidolam ostrożnie i tylko w przypadku braku zadowalającej alternatywy leczenia. Stosowanie tabletek Zydolam należy odstawić natychmiast, jeśli występują objawy kliniczne, objawy lub zmiany wskaźników laboratoryjnych wskazujących na zapalenie trzustki.

Pacjenci z zaburzeniami czynności szpiku kostnego (ilość granulocytów nie przekracza 1000 komórek na 1 mm3 lub poziom hemoglobiny nie przekracza 9,5 g / l) Tabletki Zidolam należy podawać pod stałym nadzorem lekarza.

Pacjenci przyjmujący Zidolam powinni zostać ostrzeżeni o możliwości wystąpienia reakcji, które mogą negatywnie wpłynąć na zdolność prowadzenia pojazdów i mechanizmów.

Interakcje z innymi lekami

Ponieważ lek zawiera lamiwudynę i zydowudynę, może wchodzić w interakcje charakterystyczne dla każdego składnika.

Przy jednoczesnym stosowaniu tabletek Zidolam i nefrotoksycznym lub mioelosupresyjnymi leków (np ogólnoustrojowego podawania pentamidyna, dapson, pirymetaminę, kotrimoksazol, amfoterycyna B, flucytozyna, gancyklowir, interferon, winkrystyna, winblastyna i doksorubicyna), należy starannie kontrolować czynność nerek i parametrów hematologicznych, a, jeśli to konieczne zmniejszyć dawkę.

Konieczne jest kontrolowanie stężenia fenytoiny we krwi pacjentów, którzy jednocześnie przyjmują tabletki Zidolam.

Kwas acetylosalicylowy, kodeina, morfina, indometacyna, ketoprofen, naproksen, oksazepam, lorazepam, cymetydyna, dapson, izoprinozyna i inne preparaty mogą zmieniać metabolizm zydowudyny konkurencyjnego hamowania powstawania jej glukuronianu lub bezpośrednie hamowanie enzymów mikrosomach wątroby metabolizmu zydowudyny. Probenecyd może zwiększać stężenia zydowudyny hamując glukuronidacji i / lub zmniejszenie wydalania nerkowego zydowudyny.

Połączone podawanie flukonazolu i zydowudyny wpływa na klirens i metabolizm zydowudyny.

Kwas walproinowy zwiększa biodostępność zydowudyny poprzez hamowanie pierwszej fazy jej metabolizmu w wątrobie. Należy monitorować odpowiednich pacjentów w celu zidentyfikowania możliwego zwiększenia częstości występowania działań niepożądanych związanych z zydowudyną.

Niektóre analogi nukleozydów mogą wpływać na ilość lub funkcję erytrocytów / leukocytów potencjalnego działania toksycznego AZT w komórkach krwi, jak i replikację DNA. Rybawiryna ma antagonistyczny wpływ na działanie przeciwwirusowe zydowudyny i in vitro na HIV.

Leki takie jak trimetoprim i sulfametoksazol, pirymetaminę acyklowiru może być stosowany do leczenia zakażeń spowodowanych przez drobnoustroje, ponieważ ogranicza toksyczność leczenia tymi lekami nie zwiększa.

Pacjenci powinni pozostawać pod stałym nadzorem lekarza podczas stosowania leku Zidolam. Powinni mieć świadomość, że stosowanie leku Zidolam nie zmniejsza ryzyka przeniesienia wirusa HIV na inne osoby poprzez kontakt seksualny lub zakażenie krwi.

Warunki przechowywania

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci w temperaturze 15 - 30 ° C.