Szczepionka GlaxoSmithKline Pharmaceuticals SA Engerix B - przegląd

Metastazy

Twoja wiadomość TWINE »Sob 02 lutego 2013 13:16

Twoja wiadomość Tanya-Tanya »Sob 02 lutego 2013 18:39

Twoja wiadomość Morze Czarne »Pon. 11 lutego 2013 o 11:58

Twoja wiadomość Tanya-Tanya »Pon. 11 lutego 2013 14:41

Twoja wiadomość NatKa »Pon. 11 lutego 2013 o 16:58

Twoja wiadomość Morze Czarne »Pon. 11 lutego 2013 roku, 17:06

Twoja wiadomość Wiaczesław Aleksandrowicz »Piątek 15 lutego 2013

Szczepionka przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B nie jest zgodna z programem

Twoja wiadomość ksyousha-86 »Sun Mar 03, 2013 16:04

Twoja wiadomość NatKa »Pon. Mar 04, 2013

Twoja wiadomość ksyousha-86 »Pon. Mar 04, 2013 5:04 pm

Inokulacja z zapalenia wątroby typu B

Twoja wiadomość Ksenia B. »Czw. 21 marca 2013 16:42

Forum zapalenia wątroby

Wymiana wiedzy, komunikacja i wsparcie dla osób z zapaleniem wątroby

Szczepionki i szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B

  • Idź do strony:

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość kargyraa »30 listopada 2017 14:36

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość MapaT »30 listopada 2017 roku 14:49

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość kargyraa »30 listopada 2017 15:10

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość MapaT »30 listopada 2017 15:12

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość MapaT »30 listopada 2017 15:19

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość samantal »30 listopada 2017 16:11

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość Pacha33 »30 listopada 2017 18:43

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość kargyraa »30 listopada 2017 roku 21:27

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość Pacha33 »30 listopada 2017 21:33

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość kargyraa »30 listopada 2017 21:44

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość samantal »30 listopada 2017 21:58

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość Pacha33 »30 listopada 2017 22:10

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość MapaT »30 listopada 2017 22:21

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość samantal »30 listopada 2017 22:22

Re: Leki opracowane przeciwko HBV

Twoja wiadomość kargyraa »30 listopada 2017 22:41

Szczepionka przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B - "Angririx B", jej cechy

Wirusowe zapalenie wątroby typu B jest chorobą wirusową, która atakuje komórki wątroby. W wyniku śmierci hepatocytów pojawiają się objawy ciężkiego zatrucia: żółtaczka, gorączka. Leczenie takiej choroby będzie długie i raczej trudne. Często przeradza się w chroniczną postać. Aby zapobiec pojawieniu się choroby, zaleca się stosowanie szczepionki przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B Engjeriks V. Najważniejsze to poznać charakterystykę tego leku i zasady jego stosowania.

Skład i działanie szczepionki

Szczepienie przeciwko zapaleniu wątroby przy pomocy preparatu "Angieriks B" pomaga organizmowi rozwijać odporność na choroby. Głównym składnikiem szczepionki jest antygen wirusa HBsAg. Jest wytwarzany przy użyciu technologii rekombinacji DNA zaadsorbowanej na wodorotlenku glinu.

Po wstrzyknięciu leku do krwi pacjenta powstają swoiste przeciwciała humoralne, a także limfocyty pamięci. Zapewniają ochronę przed wirusem zapalenia wątroby typu B. Skuteczność uzyskuje się po trzech wstrzyknięciach. Eksperci twierdzą, że pełną ochronę przed chorobą osiąga się w 95% przypadków.

W przypadku naruszenia zasad stosowania środka, sama szczepionka może wywołać rozwój choroby.

Szczepionka przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu "Angerion V" występuje w dwóch postaciach: dla dorosłych i dla dzieci. Preparat dla dorosłych zawiera 20 μg antygenu. W przypadku dzieci dawkowanie jest dokładnie dwa razy.

Jako zaróbki w szczepionce znajdują się:

  • Wodorotlenek glinu.
  • Hydrofosforan dwuwodny sodu.
  • Chlorek sodu.
  • 2-fenoksyetanol.
  • Specjalnie przygotowana woda.

Szczepionka jest wytwarzana w postaci zawiesiny o białym zabarwieniu. Po dłuższym przechowywaniu może się rozdzielić. Biały osad opada na dno. Wstrząsnąć przed goleniem. Lek potrzebuje odpowiedniego trybu przechowywania temperatury, nie toleruje zamrażania.

Kto jest zalecany do szczepienia?

Szczepionka "Angirix B" jest stosowana w wielu krajach. Zaleca się używać go w najmłodszym wieku.

Specjaliści identyfikują grupę osób, które są niezwykle ważne, aby wykonać to szczepienie. Obejmują one:

  • Dzieci mieszkające w internatach lub sierocińcach. W dużych zespołach dziecięcych wirus może rozprzestrzeniać się bardzo szybko.
  • Dziecko urodzone przez matkę, która jest nosicielem wirusowego zapalenia wątroby typu B.
  • Dzieci urodzone w regionach o wysokim wskaźniku zapalenia wątroby.
  • Osoby, które z racji zawodu muszą skontaktować się z zainfekowanym materiałem biologicznym, na przykład pracownikami stacji transfuzji krwi.
  • Ci, którzy cierpią na raka krwi.
  • Dorośli i dzieci poddawane regularnej hemodializie.
  • Pracownicy medyczni, a także studenci uczelni medycznych i uniwersytetów.
  • Pacjenci, którzy przechodzą operację transplantacji narządów dawcy.
  • Osoby, które mają nadmiernie aktywne życie seksualne.
  • Osoby cierpiące na przewlekłą chorobę wątroby.

Producenci twierdzą, że jeden przebieg szczepienia wystarczy, aby chronić osobę przed chorobą przez 20 lat. Ale badania pokazują, że odporność trwała jest produkowana tylko przez 8 lat. Dlatego osoby zagrożone powinny wykonywać podobne szczepienia z określoną częstotliwością.

Kwestię potrzeby stosowania szczepionki w każdym konkretnym przypadku należy omówić z lekarzem prowadzącym.

Zasady szczepień

Wprowadzenie szczepionki przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B "Engerix B" powinno być prowadzone zgodnie z określonymi zasadami. Ich naruszenie może wywołać rozwój negatywnej reakcji ciała. Należy przestrzegać następujących zaleceń:

  • Wykazano, że dzieci podają domięśniowo lek. Aby to zrobić, wybierz miejsce z przodu uda. Wstrzyknięcie dla dorosłych umieszcza się w mięsień naramienny ramienia. Podawanie środka do obszaru pośladkowego lub podskórnie nie daje właściwego efektu.
  • Jeśli dziecko urodziło się na czas, jego szczepienie powinno nastąpić w ciągu pierwszych 12 miesięcy życia. W takim przypadku pierwsze wstrzyknięcie wykonuje się przy urodzeniu, drugie - w wieku 1 miesiąca, a trzecie - w ciągu sześciu miesięcy.
  • W przypadku dorosłych pojedyncza dawka leku wynosi 1 ml. Dzieci wystarczą 0,5 ml.
  • Dziecko urodzone przez matkę, która jest zarażona wirusem zapalenia wątroby, potrzebuje czterech zastrzyków. Pierwsza z nich jest umieszczana zaraz po urodzeniu, druga - w wieku miesiąca, trzecia - jak tylko 2 miesiące i czwarta w roku.
  • Osoby poddawane hemodializie są szczepione w odstępie 30 dni.
  • Dorośli, którzy udają się do krajów o wysokiej zachorowalności na zapalenie wątroby otrzymują szczepienia interwencyjne. Drugie wstrzyknięcie wykonuje siódmego dnia po pierwszym, a trzecie - po kolejnych 14 dniach. Rok później przeprowadza się ponowne szczepienie.
  • Przed wprowadzeniem leku lekarz medyczny powinien dokładnie to sprawdzić. Nie powinno w nim być żadnych obcych cząstek. Konieczne jest sprawdzenie okresu trwałości leku.
  • Jeśli butelka szczepionki jest przeznaczona dla kilku osób, należy ją zużyć w ciągu jednego dnia. Szczepionka jest pobierana do jednorazowej strzykawki zgodnie z wszystkimi zasadami ostrożności.

Przed szczepieniem nie jest wymagane żadne specjalne przygotowanie. Lek jest dopuszczony do użytku przez rosyjskich specjalistów.

Możliwe działania niepożądane szczepionki

W niektórych przypadkach organizm może zareagować negatywnie na podanie leku.

Wśród skutków ubocznych szczepionki są:

  • Pojawienie się bólu w mięśniach i stawach.
  • Uczucie osłabienia, złego samopoczucia, temperatury ciała może wzrosnąć.
  • Miejsce nakłucia skóry może zmienić kolor na czerwony, pojawi się obrzęk. Normalnie takie objawy powinny minąć kilka godzin później.
  • W ciągu kilku godzin po zaszczepieniu, ludzie mogą zostać pochwyceni z nudnościami.
  • Manifestacja reakcji alergicznej. Poważne swędzenie zaczyna się, pojawia się wysypka przypominająca pokrzywkę. W ciężkich przypadkach wstrząsu anafilaktycznego może rozwinąć się obrzęk Quinckego.
  • Negatywna reakcja na podanie leku może również nastąpić po stronie układu nerwowego. Są bóle głowy, zawroty głowy, problemy ze snem, drętwienie kończyn.
  • W rzadkich przypadkach możliwy jest rozwój małopłytkowości lub powiększenia węzłów chłonnych.
  • Rozwój objawów przypominających skurcz oskrzeli.
  • Ostry spadek ciśnienia krwi.

Jeśli zauważyłeś podobne objawy po szczepieniu, skonsultuj się z lekarzem. W niektórych przypadkach działania niepożądane mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia, więc nie należy ich lekceważyć.

Bezpośrednio przed wprowadzeniem szczepionki skonsultuj się z lekarzem. Podczas badania można zidentyfikować przeciwwskazania do postępowania.

Jak się zachować po szczepieniu?

Należy podjąć środki ostrożności, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia działań niepożądanych ze strony szczepionki. Przestrzegaj następujących zaleceń:

  • Poważne problemy zdrowotne mogą wynikać z zakażenia organizmu natychmiast po szczepieniu. Aby tego uniknąć, konieczne jest zminimalizowanie czasu spędzanego w miejscach, w których jest duży tłum ludzi. Staraj się nie kontaktować z osobami, które są nosicielami infekcji.
  • Nie zaleca się zwilżania miejsca nakłucia skóry przez pierwsze 24 godziny.
  • Po szczepieniu konieczne jest utrzymanie układu odpornościowego organizmu. W tym celu staraj się nie jeść szkodliwych ciężkich potraw. Wprowadź do swojej diety więcej produktów bogatych w witaminy i minerały. Doskonałe owoce, jagody i warzywa.

W większości przypadków stosowanie szczepionki przebiega bez objawów negatywnych. Mimo to nie warto lekceważyć powyższych zaleceń.

Stosowanie szczepionki w czasie ciąży

Okresy oczekiwania na dziecko i jego karmienie piersią stają się bardzo odpowiedzialne za kobietę. Musi myśleć nie tylko o swoim zdrowiu, ale także o dobrym samopoczuciu dziecka.

Specjaliści nie ujawnili negatywnego wpływu "gniewu B" na stan płodu. Karmienie piersią również nie stanowi bezpośredniego przeciwwskazania do zabiegu.

Pomimo faktu, że lek nie wpływa na stan dziecka, eksperci zalecają jego stosowanie tylko w wyjątkowych przypadkach. Wprowadzenie leku kobiecie w ciąży nie staje się wskazaniem do przerwania ciąży.

Kiedy szczepienie jest przeciwwskazane?

Nie można stosować leku "Angirix B" nie wszyscy. Wśród bezpośrednich przeciwwskazań do jego stosowania są:

  • W obecności nadwrażliwości na jakikolwiek składnik leku. Jeśli po wprowadzeniu pierwszej szczepionki wystąpi reakcja alergiczna, dalsze jej zastosowanie jest niemożliwe.
  • Obecność chorób zakaźnych. W takim przypadku procedura jest odroczona do całkowitego wyleczenia. Jeżeli dana osoba cierpi na ostrą infekcję wirusową dróg oddechowych lub ostre infekcje jelitowe, podanie szczepionki jest dopuszczalne po ustabilizowaniu się temperatury ciała.

Przypadki przedawkowania takiego leku nie są obecnie identyfikowane.

Główne zalety i wady "Engerix B"

Lek nie jest jedyny w swoim rodzaju. Mają kilka analogów, na przykład Regevak.

Niemniej jednak Angers B ma kilka zalet:

  • Producenci twierdzą, że skuteczność leku osiąga 95%. Taki wynik można osiągnąć tylko wtedy, gdy przestrzegane są wszystkie zasady szczepień.
  • Produkowany jest w postaci gotowej zawiesiny, co zapewnia wygodę użytkowania. Podczas podawania leku pacjent nie odczuwa bolesnych wrażeń. Staje się to szczególnie ważne w pediatrii.
  • Szczepionka przechodziła kilka etapów oczyszczania. Z tego powodu minimalizowane jest prawdopodobieństwo wystąpienia efektów ubocznych.
  • Schemat podawania preparatu jest niezwykle prosty.
  • Preparat wytwarzany jest metodą syntezy biotechnologicznej, co wyklucza możliwość użycia zanieczyszczonego materiału.

Pomimo wszystkich zalet, narzędzie nie jest pozbawione wad. Wśród nich można wyróżnić:

  • Szczepionka wymaga specjalnych warunków przechowywania i transportu. Nie można go przechowywać w temperaturze powyżej 34 stopni. Jego zamrożenie jest surowo zabronione. Optymalna temperatura przechowywania jest uważana za przedział od 2 do 8 stopni.
  • Maksymalny okres trwałości produktu wynosi 3 lata. Używanie zaległej kopii jest niebezpieczne dla zdrowia. Nieodpowiednia szczepionka powinna być usuwana w specjalny sposób.
  • Lek można podawać wyłącznie domięśniowo.
  • Szczepionka jest nieskuteczna w ukrytej postaci wirusowego zapalenia wątroby typu B.
  • Ponieważ lek może wywoływać reakcję alergiczną, miejsce leczenia, w którym przeprowadza się szczepienie, powinno być wyposażone w niezbędny sprzęt do pomocy w nagłych wypadkach.

Przed zastosowaniem "Ejeririx B" należy zważyć wszystkie jego zalety i wady. Być może lepiej jest dać pierwszeństwo jednemu z jego analogów, na przykład lekowi Regevac.

Najbliższe analogi

Do chwili obecnej rosyjscy lekarze mają 10 szczepionek, które pomagają organizmowi rozwinąć odporność na WZW typu B.

Wśród najbardziej popularnych analogów preparatu "Engeriex B" można zidentyfikować:

  • Biovac V. Producenci twierdzą, że skuteczność takiego narzędzia wynosi od 95 do 98%. Produkowany jest w postaci zawiesiny przeznaczonej do podawania domięśniowego. Wstrzyknięcie można wykonać w ramieniu. Jeśli istnieje ryzyko krwawienia, szczepionkę można wstrzyknąć podskórnie. Szczepienie odbywa się w trzech etapach. Rzadko skutkuje efektami ubocznymi. Zabronione jest używanie w obecności reakcji alergicznej, podczas walki z chorobami zakaźnymi, a także dla osób cierpiących na stwardnienie rozsiane. Nie należy stosować szczepionki Biovac B razem ze szczepionką BCG.
  • Regevak V. Jeden z najtańszych leków zapobiegających wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Dostępny jest w postaci zawiesiny o barwie białej lub szarawej. Deklarowana skuteczność szczepionki wynosi 90%. Dozwolone jest używanie go dla dzieci i dorosłych. Regevac wprowadza się do mięśnia naramiennego. W przypadku dzieci zaleca się wprowadzenie do przedniej bocznej powierzchni uda. W niektórych przypadkach po wstrzyknięciu występują działania niepożądane: zawroty głowy, nudności, bóle mięśni i stawów, ogólne osłabienie i złe samopoczucie.
  • Euwaks B. Produkcja leku nie wykorzystuje żywego wirusa, co gwarantuje jego bezpieczeństwo. Skuteczność leku osiąga 98%. Euvax jest w stanie chronić przed zapaleniem wątroby przez 10 lat. Dozwolone do stosowania u noworodków. Rzadko powoduje reakcje alergiczne, niestrawność, zapalenie nerwu wzrokowego lub zaostrzenie stwardnienia rozsianego.
  • HB-Vax II. To jest przygotowanie pochodzenia amerykańskiego. Wykonany jest w formie zawieszenia. W celu ochrony przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B zalecany jest jeden z trzech zastrzyków. Ma obszerną listę efektów ubocznych ze wszystkich układów ciała. Zabronione jest stosowanie leku w obecności chorób zakaźnych lub nadwrażliwości na składniki leku. Nie przeprowadzono badań dotyczących stosowania w czasie ciąży. Brak danych dotyczących przedawkowania i interakcji między lekami.
  • Shannak V. Produkcja na terytorium Indii. Po jego zastosowaniu w ciele ludzkim powstaje stabilna odporność na wirusowe zapalenie wątroby typu B. Zabronione jest stosowanie go w przypadku chorób, w których występuje stan gorączkowy, a także w przypadku indywidualnej nietolerancji poszczególnych składników. Ma listę efektów ubocznych. Nie zaleca się stosowania leku na starość.

Wybór najbardziej odpowiedniego preparatu należy przeprowadzić razem z lekarzem prowadzącym. Specjalista opracuje i przepisze właściwy schemat podawania szczepionki.

"Enjeririx B" - skuteczna szczepionka, która chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B. Jeśli zastosujesz się do wszystkich zasad wprowadzania, nie będzie to miało negatywnego wpływu na organizm. Na korzyść jego bezpieczeństwa dowodzi tego fakt, że jest on dopuszczony do użytku w pierwszym dniu życia danej osoby.

Angers b

Formy uwolnienia

Opinie pacjentów na temat Engerix b

Wolę używać importowanych szczepionek. Dlatego, gdy konieczne było zaszczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, wybraliśmy Engerix B. Zostaliśmy zaszczepieni przez całą rodzinę (dwoje dorosłych i dziecko poniżej 2 lat). Ani dorośli, ani dziecko nie miało żadnych poważnych skutków ubocznych lub po prostu nieprzyjemnych zjawisk. Podczas pierwszego szczepienia wystąpił niewielki ból w mięśniu w okolicy wstrzyknięcia z napięciem, ale nie wystąpił ból. Kiedy nastąpiło ponowne szczepienie, nie było czegoś takiego. Ale pierwsze szczepienie dziecka z rosyjskim narkotykiem doprowadziło do zaburzenia stolca. Nie było takiej reakcji na "Angririx B", a generalnie dobrostan dziecka nie zmienił się na tle szczepień.

Zaszczepiliśmy nasze dziecko szczepionką "Engeriks b" z wirusowego zapalenia wątroby typu B, dobrze przeniesioną, nie znaleziono żadnych skutków ubocznych. Miejsce wstrzyknięcia było normalne, nie było zaczerwienienia ani obrzęku. Szczepionkę kupiono w aptece, ponieważ nie było jej w klinice w czasie, gdy konieczne było szczepienie. Szczepionkę transportowano z apteki niezależnie do poliklinika. Zaobserwowano pewne wymagania dotyczące transportu. Po szczepieniu dziecko otrzymywało środek przeciwalergiczny i przeciwgorączkowy w profilaktyce zgodnie z zaleceniami lekarza. Myślę, że nawet gdyby nie dawali tych leków, wszystko wybuchło hukiem. Nasi przyjaciele, którzy również używali tego leku, byli zadowoleni. Wszystkie dzieci były cudowne, a to jest najważniejsze dla rodzica!

Instrukcja stosowania b

Działanie farmakologiczne

Szczepionka przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. sprzyja rozwojowi odporności na rdzeń wirusa zapalenia wątroby typu B jest oczyszczony antygen powierzchniowy wirusa zapalenia wątroby typu B (HBsAg), produkowane technologią rekombinacji DNA i adsorbowano na wodorotlenku glinu. Antygen wytwarzany przez hodowlę komórek drożdży (Saccharomyces cerevisiae), otrzymane metodami inżynierii genetycznej i ma gen kodujący główny antygen powierzchniowy wirusa zapalenia wątroby typu B. HBsAg z komórek drożdży oczyszczano stosując kilka kolejno stosowanych metod fizykochemicznych.

HBsAg samoistnie przekształca się kuliste cząstki o średnicy 20 nm, zawierającą nieglikozylowane polipeptydy HBsAg i lipidów matrycę składającą się głównie z fosfolipidów. Badania wykazały, że te cząstki mają właściwości charakterystyczne dla naturalnego HBsAg.

Powoduje tworzenie się swoistych przeciwciał HBs, które w mianie 10 IU / l zapobiegają chorobie z WZW typu B.

Forma wydania, skład i opakowanie

0,5 ml (0,5 dawki) - butelki (1) - opakowania z tektury.
0,5 ml (0,5 dawki) - butelki (25) - opakowania z tektury.
0,5 ml (0,5 dawki) - butelki (100) - opakowania z tektury.
1 ml (1 dawka) - fiolki (1) - opakowania z tektury.
1 ml (1 dawka) - butelki (25) - paczki z tektury.
1 ml (1 dawka) - butelki (100) - paczki z tektury.

Schemat dawkowania

Szczepionkę stosuje się zgodnie z krajowym harmonogramem szczepień.

Dawka szczepionki zależy od wieku pacjenta.

Efekt uboczny

Reakcje lokalne: drobne bolesności, rumień i zagęszczanie w miejscu wstrzyknięcia.

Ze strony ciała jako całości: rzadko - osłabienie, gorączka, złe samopoczucie, objawy grypopodobne; w niektórych przypadkach - limfadenopatia.

Od strony ośrodkowego układu nerwowego i obwodowego układu nerwowego: rzadko - bóle głowy, zawroty głowy, parestezje; W niektórych przypadkach, - udar mózgu, zapalenie nerwu (w tym zespół Guillaina-Barre'a, zapalenie nerwu wzrokowego i stwardnienie rozsiane), zapalenie mózgu, encefalopatia, zapalenie opon mózgowych, drgawki, chociaż związek przyczynowy ze szczepieniem tych powikłań nie są zamontowane.

Z układu pokarmowego: rzadko - nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, zmiany w czynności wątroby.

Z układu mięśniowo-szkieletowego: rzadko - bóle stawów, bóle mięśni; w niektórych przypadkach - artretyzm.

Reakcje alergiczne: rzadko - wysypka, swędzenie, pokrzywka; w niektórych przypadkach - anafilaksja, choroba posurowicza, obrzęk naczynioruchowy, rumień wielopostaciowy.

Z układu sercowo-naczyniowego: w niektórych przypadkach - schorzenia synchroniczne, niedociśnienie tętnicze, zapalenie naczyń.

Inne: w niektórych przypadkach - małopłytkowość, skurcz oskrzeli.

Działania niepożądane są łagodne i przemijające. W wielu przypadkach nie ustalono związku przyczynowego zdarzeń niepożądanych z wprowadzeniem szczepionki.

Wskazania

Aktywna immunizacja dzieci i dorosłych przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, szczególnie osobom zagrożonym zakażeniem wirusem zapalenia wątroby typu B.

Zaleca się wdrożenie aktywnej immunizacji przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B na obszarach o niskiej częstości występowania u nowonarodzonych dzieci i młodzieży oraz osób o podwyższonym ryzyku zakażenia, do których należą:

- dzieci urodzone przez matki będące nosicielami wirusa zapalenia wątroby typu B;

- personel instytucji medycznych i stomatologicznych, w tym personel laboratoriów klinicznych i serologicznych;

- pacjenci, którzy przechodzą lub planują transfuzję krwi i jej składników, planowane interwencje chirurgiczne, inwazyjne procedury medyczne i diagnostyczne;

- Osoba, która ma zwiększone ryzyko choroby ze względu na swoje zachowania seksualne;

- ulica, udając się do regionów o szerokim rozprzestrzenianiu się zapalenia wątroby typu B;

- dzieci w regionach o szerokim rozprzestrzenianiu się zapalenia wątroby typu B;

- pacjenci z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C i nosicielami wirusa zapalenia wątroby typu C;

niedokrwistość sierpowata;

- pacjenci planujący przeszczepianie narządów;

Nadużywający alkoholu;

- osoba, która ma bliski kontakt z pacjentami lub nosicielami wirusa, oraz wszystkie osoby, które z powodu pracy lub z innych przyczyn mogą być zarażone wirusem zapalenia wątroby typu B.

Aktywna immunizacja przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B w obszarach o umiarkowanej i wysokiej częstotliwości, zapalenia wątroby B, gdzie istnieje ryzyko infekcji dla całej populacji, szczepienie to konieczne (dodatkowo do wszystkich grup wymienionych powyżej) dla wszystkich dzieci i noworodków, jak i młodzieży i dorosłych jest.

Przeciwwskazania do stosowania

Wniosek o naruszenie funkcji wątroby

Preparat stosuje się do aktywnej immunizacji dzieci i dorosłych, wobec wirusowego zapalenia wątroby typu B. Szczepionka nie zapobiega zakażeniu przez inne patogeny, takie jak zapalenie wątroby typu A, zapalenie wątroby typu C, wirusem zapalenia wątroby typu E i patogenów, które wywołują inne choroby wątroby.

Zastosowanie u pacjentów w podeszłym wieku

Instrukcje specjalne

Ze względu na długi okres inkubacji wirusowego zapalenia wątroby typu B, podczas szczepienia może wystąpić ukryta infekcja wirusem zapalenia wątroby typu B. W takich przypadkach zastosowanie szczepionki nie może zapobiec chorobie WZW B.

Szczepionka nie zapobiega infekcji wywołanej przez inne patogeny, takie jak wirusowe zapalenie wątroby typu A, wirusowe zapalenie wątroby typu C i zapalenie wątroby E, a także patogeny, które powodują inne choroby wątroby.

Odpowiedź immunologiczna na szczepienie wiąże się z różnymi czynnikami, w tym. wiek, płeć, otyłość, palenie tytoniu i sposób podawania szczepionki. Zwykle u osób w wieku powyżej 40 lat humoralna odpowiedź immunologiczna jest mniej nasilona, ​​więc tacy pacjenci mogą wymagać dodatkowych dawek szczepionki.

U pacjentów hemodializowanych w zakażonych HIV oraz u pacjentów z innymi zaburzeniami odporności, odpowiednie miano przeciwciał HBs nie można osiągnąć po przebiegu pierwotnego szczepienia może wymagać dodatkowego podawania szczepionki.

Po podaniu szczepionki konieczne jest posiadanie dostępnych środków, które mogą być niezbędne do wystąpienia reakcji anafilaktycznych. Reakcje alergiczne mogą pojawić się natychmiast po wprowadzeniu szczepionki, dlatego też szczepieni pacjenci powinni być trzymani przez 30 minut pod nadzorem lekarza.

W obecności choroby zakaźnej w łagodnej postaci, szczepienie można przeprowadzić natychmiast po normalizacji temperatury.

Angery In

Ekaterina Ruchkina 11 stycznia 2012 r

Opis i instrukcje przygotowania

Angryx B jest szczepionką mającą na celu ochronę organizmu przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B. Jego podstawą jest antygen wirusa zapalenia wątroby typu B przenoszony przez cząsteczki wodorotlenku glinu. Aktywny składnik Angierix B jest izolowany ze specjalnych hodowli drożdży, a nie z krwi dawców pacjentów. Czystość tej szczepionki jest zgodna z wszystkimi zasadami Światowej Organizacji Zdrowia. Ten lek może również chronić przed niektórymi przypadkami infekcji wirusem zapalenia wątroby typu D.

Mechanizm działania Engerix B na zdrowie człowieka polega na tym, że wchodząc do krwi antygen wirusa zapalenia wątroby typu B powoduje powstawanie przeciwciał przeciwko wirusowi. To tworzy specyficzną odporność na infekcję. U zdrowych niemowląt, które są szczepione po urodzeniu, w ciągu miesiąca i pół roku, trwała odporność na WZW typu B jest określana w wieku siedmiu miesięcy.

Zastosowany Angryx B z:

  • Szczepienia dzieci i dorosłych z zapalenia wątroby typu B z grup ryzyka, a także w regionach, w których występuje umiarkowane i wysokie ryzyko zakażenia.

Formą produkcji tej szczepionki jest zawiesina do wstrzykiwań. Istnieją dwa rodzaje leku - dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Instrukcja przygotowania Engerix B opisuje metody jego podawania dorosłym i bardzo małym pacjentom. Zastrzyki wykonuje się domięśniowo: niemowlęta - w udo, a starsze - w mięsień naramienny. Istnieje wiele różnych schematów immunizacji za pomocą Engjerix B, ale wszystkie one obejmują trzy iniekcje. W niektórych programach możliwe jest ponowne szczepienie.

Szczepienie szczepionką powinno odbywać się w biurze, gdzie istnieje możliwość i środek pierwszej pomocy, w przypadku ostrej reakcji nietolerancji.

Przeciwwskazane Angryx B w:

  • Choroby zakaźne w ostrej postaci, występujące z gorączką, gorączką;
  • Nietolerancja na składniki tego leku.

Angryrix B Side Effects

Miejscowe reakcje są możliwe w miejscu, w którym przeprowadzono szczepienie: zagęszczenie, zaczerwienienie, dyskomfort. Typowe objawy, które czasami towarzyszą wprowadzaniu Engerix B, są: osłabienie, zawroty głowy, stan grypopodobne, nudności, bóle mięśni, stawów i tak dalej. Z reguły specjalne leczenie nie jest wymagane - te efekty uboczne idą same. W skrajnych przypadkach rozwijają się cięższe reakcje - obrzęk naczynioruchowy, skurcz oskrzeli, nagłe zmiany ciśnienia i inne.

Opinie o Engerix In

Szczepionka ta jest lubiana przez rodziców dzieci, którzy planują szczepienie. Wielu forach rodziny mają dobre opinie Engerix B. Na przykład, gdy w tym samym mieście nie było wstrzymanie dostaw leku - większość uczestników forum młodych rodzice zaczęli się martwić i omówić możliwości, aby uzyskać Engerix B, aby uodpornić ich dzieci tej konkretnej szczepionki.

Jest jeszcze inne lekarstwo, Euvax. Ale to, zdaniem większości rodziców, nie wytrzymuje konkurencji z Angers, zalecany przez immunologów.

Trzeba też pamiętać tutaj i taki modny, dość masywny ruch - bojowników ze szczepieniami. Paradoksalnie, nawet niektórzy lekarze, poprawiając wszystkie prawa etyki zawodowej i zdrowego rozsądku, zaczynają zastraszać pacjentów lub rodziców dzieci, które mają zostać zaszczepione. Na przykład o Engerikse Mówią, że po wprowadzeniu tej szczepionki osoba musi koniecznie dostać żółtaczkę typu B w łagodnej postaci. Zdrowie, jak mówią, zostanie osłabione, a odporność nadal się nie pojawia... Co mogę powiedzieć? - To kompletny nonsens!

W Engjerix, B nie zawiera wirusów - ani żywych, ani nawet zabitych. Zawiera tylko antygen, zresztą wyhodowany szczególnie na czystej kulturze drożdży. Po każdym szczepieniu pacjent może przejściowo się pogorszyć, ale nigdy nie będzie to wirusowe zapalenie wątroby. U osoby z prawidłowym układem odpornościowym (niepodatnej na poważne patologie), po wprowadzeniu antygenów, konieczna będzie reakcja immunologiczna na nie.

Każdy rodzic dzisiaj może odmówić wykonania szczepień dziecięcych. Należy jednak pamiętać, że w tym przypadku narażasz dziecko na wiele najniebezpieczniejszych infekcji, które naprawdę istnieją w otaczającym nas świecie.

3 kategorie osób, które mogą zostać zaszczepione przez Engerix

Engerix to skuteczny lek, który powstaje przy pomocy wirusa zapalenia wątroby typu B. Główną substancją leku jest oczyszczony antygen patogenu, który pomaga chronić dzieci i dorosłych przed niebezpieczną chorobą wątroby. Samopodawanie jest niedopuszczalne, ponieważ lek jest dostępny w postaci zawiesin do szczepienia. Wstrzyknięcie wykonuje się u ludzi zgodnie z zeznaniami lekarza, który obserwuje harmonogram szczepień. Według zeznań lekarza prowadzącego wtrysku jest możliwa bez zgodności z harmonogramem, czy dana osoba jest zagrożona być chory na zapalenie wątroby typu B. Ponieważ choroba ta jest uważana za niebezpieczne dla zdrowia, to lepiej do szczepienia, dzięki której będą mogli zwiększyć odporność na patogen wirusa odporne.

Forma wydania Engerix i jego skład

Lek "Engeriks" jest produkowany w postaci płynnej w postaci zawiesiny, którą przed podaniem do organizmu rozcieńcza się specjalnym roztworem:

  1. Zawieszenie dla niemowląt, dzieci i młodzieży, których wiek wynosi mniej niż 19 lat, pojedyncza dawka leku zawiera szczepionkę, która chroni dziecko przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B - w swoim składzie nie 10 ug antygenu powierzchniowego, zaczerpnięty z sprawczy wirusa choroby. Nie ma szkodliwych konserwantów w składzie leku, dlatego ten rodzaj szczepionki, który zapobiega rozwojowi zapalenia wątroby, jest uważany za najbardziej bezpieczny i skuteczny dla dzieci i młodzieży. Zawartość merziolanu w leku (pozostałość) wynosi około 2 μg / ml.
  2. W zawiesinie uwalnianej dla dorosłego człowieka (w pojedynczej dawce) obecne jest 20 μg antygenu patogenu zapalenia wątroby typu B.

Dawka leku zmienia się w zależności od wieku osoby, więc lekarz przed wyborem szczepionki wybierze optymalną dawkę, która będzie w stanie rozwinąć odporność na niebezpieczną chorobę wątroby.

Głównym aktywnym składnikiem leku jest antygen HBsAg - antygen powierzchniowy, który naukowcy byli w stanie zsyntetyzować poprzez dokładne zbadanie wirusa zapalenia wątroby. Jak to się stało? Lekarze z wykorzystaniem nowoczesnych technologii zmienia się rekombinowany DNA wirusa na wodorotlenku glinu, który pozwala na stworzenie całkowicie bezpieczne i słaby wirusów, dzięki czemu będą przeprowadzać masowe szczepienia przeciwko chorobom wątroby. Stwórz antygen ze składników drożdżowych zwanych Saccharomyces cerevisiae - udaje im się produkować przy użyciu nowoczesnej inżynierii genetycznej. Po tym wirus HBsAg jest dokładnie oczyszczony i staje się pełnoprawnym lekiem.

Po wejściu do organizmu HBsAg natychmiast ulega degeneracji w kuliste cząstki, których średnica wynosi około 20 nm. W rezultacie, z osłabionego wirusa pojawia się matryca lipidowa i polipeptydy składające się z fosfolipidów.

Jak wynika z wielu badań, obecność takich cząstek w ludzkim ciele jest podobna pod względem składu do HBsAg. Dlatego też, w przypadku podawania szczepionki do organizmu natychmiast zaczyna „praca”, wzmocnienia układu immunologicznego, chroniąc go od zarażenia wirusem zapalenia wątroby typu B. W takim przypadku, choroba pojawi się w słabej formy, a także staje się łatwe do wyleczenia.

Opis produktu leczniczego

Angry wydawane są w postaci białej opalizującej cieczy, która podczas osiadania dzieli się na dwie warstwy:

  • wierzch staje się bezbarwny i całkowicie przezroczysty;
  • dno tworzy biały osad, który w konsystencji przypomina żel (podczas wstrząsania masa przypominająca żel ulega szybkiemu zepsuciu).

Jak pokazują badania WHO, szczepionka "Engerix" jest dokładnie oczyszczona przed wdrożeniem, więc ten lek można bezpiecznie nazwać w pełni zgodny z wszystkimi przepisami bezpieczeństwa. Naukowcy odkryli, że lek "Engerix" jest uważany za jedną z najbardziej skutecznych i bezpiecznych szczepionek, które mogą chronić człowieka przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B.

Zaletą leku jest to, że jego składowi całkowicie brakuje pewnych substancji, które są częścią wirusa-patogenu. Oznacza to, że lek, wraz z jego prawidłowym i terminowym wprowadzeniem, będzie w stanie w pełni chronić osobę przed zapaleniem wątroby i absolutnie nie szkodzić zdrowiu.

Farmakologiczne działanie leku polega na immunostymulacji, ponieważ głównym obowiązkiem Engerix jest wzmocnienie odporności człowieka, co zapewni mu silną ochronę przed zapaleniem wątroby. Wkrótce po wprowadzeniu szczepionki do organizmu rozpoczyna się tworzenie swoistych i nieszkodliwych przeciwciał HBs w organizmie - zapewniają one silną ochronę i nie pozwalają na aktywację i namnażanie się patogenu w komórkach wątroby.

Podczas zapobiegania wirusowemu zapaleniu wątroby typu B możliwe jest zabezpieczenie 95% dorosłych i dzieci przed rozwojem choroby. W innych przypadkach szczepionka nie przyniesie korzyści dla zdrowia, a dana osoba będzie potrzebowała drugiej immunizacji.

Kto może zostać zaszczepiony tym lekiem:

  • Ten rodzaj szczepionki jest dozwolony dla noworodków. W takim przypadku harmonogram wstrzyknięć wynosi 0, 1, 2, 12 miesięcy. Pierwsze wstrzyknięcie, które wykonuje się wkrótce po urodzeniu w dniu 1 lub 2, jest w stanie chronić niemowlę przed chorobą o 95%. Powtórne podawanie leku chroni noworodka o 98%. Odmawianie rodzicom takiej inokulacji nie jest konieczne, ponieważ w przeciwnym razie ryzyko rozwoju choroby wątroby jest duże.
  • Zdrowi ludzie z programem profilaktycznego szczepienia są następujący: 0, 1, 6 miesięcy. Po tym, 96% ludzi może zauważyć znaczące wzmocnienie odporności po wprowadzeniu pierwszej dawki. Po wprowadzeniu 3 dawek, co jest złożonym schematem szczepienia, poziom przeciwciał w organizmie będzie maksymalnym stężeniem. W tym przypadku, jeśli układ jest 0, 1, 2, 12 miesięcy zauważyć obecność przeciwciał w organizmie dzieje w miesiącu - metoda podawania szczepionki uważa się za pomoc, dlatego często stosuje się w przypadku, gdy pacjent wymaga skutecznej ochrony organizmu.
  • W niektórych przypadkach, gdy szczepionka zostanie podana osobie zgodnie ze schematem 0, 7, 21, otrzyma silną ochronę ciała po 5 tygodniach po wstrzyknięciu. W tym czasie maksymalna liczba przeciwciał we krwi u ludzi wyniesie 96%. Ta metoda jest stosowana, gdy dana osoba pilnie potrzebuje ochrony przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B.

Lekarze twierdzą, że terminowa immunizacja chroni nie tylko przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B, ale także przed innymi chorobami wątroby. Na przykład badania wykazały, że ludzie są mniej podatni na choroby tłuszczowe, zwłóknienia i raka.

Wskazania do stosowania leku

Kto potrzebuje najpierw szczepienia? Według lekarzy, konieczne jest wykonanie zastrzyku Endericksom dla osób zagrożonych rozwojem żółtaczki typu B.

Lekarze twierdzą, że ten lek jest również w stanie chronić człowieka przed rozwojem zapalenia wątroby typu D, ponieważ choroba ta nie może występować w niezależnej postaci.

W tych regionach kraju, w których występuje niski odsetek zakażenia wirusem zapalenia wątroby, szczepienie ludności odbywa się zgodnie ze schematem opracowanym przez WHO.

Ryzyko rozwoju choroby obejmuje:

  • dzieci urodzone przez zakażone matki zakażone wirusem zapalenia wątroby typu B przed zapłodnieniem lub w trakcie ciąży;
  • pracownicy medyczni, asystenci laboratoryjni i pielęgniarki, którzy codziennie napotykają krew pacjentów;
  • niektóre kategorie lekarzy, mianowicie ginekolodzy, dentyści i chirurdzy;
  • pacjentów, którzy ze względu na swoje zdrowie wymagają transfuzji krwi, przeszczepów narządów, leczenia chirurgicznego lub zabiegów inwazyjnych;
  • narkomani, którzy często zarażają się strzykawką, której używa wiele osób;
  • ludzie, którzy mogą złapać wirusa zapalenia wątroby typu B, ponieważ często prowadzą do gwarnego trybu życia i wchodzą w intymność z nieznanymi ludźmi;
  • ludzie, którzy muszą odwiedzić region, w którym występuje duża liczba chorób;
  • ludzie, którzy często przyjmują duże dawki alkoholu;
  • pacjenci z niedokrwistością, która przepływa przez typ komórek sierpowatych;
  • dzieci żyjące na obszarach, gdzie zachorowania na WZW typu B są powszechne;
  • pacjentów cierpiących na wirusowe zapalenie wątroby typu C, które występuje w zaniedbanej formie;
  • bliski kontakt z osobą zakażoną, co może spowodować rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu B.

Przeciwwskazania i skutki uboczne Engerix

Według Engerix w instrukcji obsługi stosowanie tego typu szczepionki w celu ochrony organizmu przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B jest zabronione w następujących przypadkach:

  • wysoka wrażliwość na jeden lub kilka składników leku (w tym pomocniczy);
  • przejaw alergii lub wysokiej wrażliwości na lek, który został wcześniej wprowadzony do organizmu człowieka - w takim przypadku należy go zastąpić analogową lub bezpieczniejszą szczepionką.

Kiedy należy odłożyć szczepienie?

Odbywa się to w następujących przypadkach:

  • przebieg ciężkich ostrych i przewlekłych chorób;
  • rozwój chorób zakaźnych, którym towarzyszy stan gorączkowy;
  • wysoka temperatura ciała, która jest uważana za oznakę choroby.

W tym przypadku szczepienie jest możliwe natychmiast po przywróceniu zdrowia. Wykonanie strzału w temperaturze jest surowo zabronione, ponieważ lek nie tylko nie działa, ale może również zaszkodzić zdrowiu.

Czy są jakieś skutki uboczne szczepionki? Są - mogą się rozwijać u niektórych osób ze względu na cechy ciała. Chociaż, jak mówią lekarze, w większości przypadków lek jest dobrze tolerowany przez dzieci i dorosłych.

Częstymi objawami działań niepożądanych są:

  • dokręcanie skóry w miejscu wstrzyknięcia;
  • rozwój rumienia;
  • niewielki ból w miejscu wstrzyknięcia.

Rzadkie działania niepożądane obejmują:

  • gorączka;
  • objawy grypopodobne przypominające rozwój choroby;
  • nudności, które powoduje wymioty;
  • ból brzucha;
  • pokrzywka;
  • zmiany w czynności wątroby;
  • mialgia;
  • biegunka;
  • złe samopoczucie;
  • ogólne osłabienie w ciele;
  • parestezja;
  • zawroty głowy i czasowy ból;
  • wysypka i swędzenie na ciele.

Do rzadkich działań niepożądanych, które mogą powodować stosowanie leku "Angeriks", jest:

  • anafilaksja;
  • reakcje alergiczne, które zwykle pojawiają się natychmiast po wprowadzeniu szczepionki i znikają po pół godzinie.

Sposób stosowania leku, prawidłowy schemat i dawkowanie

Instrukcja użytkowania stwierdza, że ​​lek powinien być wprowadzony do mięsień naramienny dzieci i dorosłych, a także w okolicy ud (noworodków i niemowląt w pierwszym roku życia).

Czasami jednak istnieją wyjątki - jeśli dana osoba ma słabą krzepliwość krwi, szczepionka jest wstrzykiwana do wstrzykiwacza.

Jaka jest prawidłowa dawka preparatu "Engerix"? dziś lekarze stosują 3 schematy podawania szczepionki.

  1. Standardowa immunizacja przeprowadzana jest zgodnie z następującym schematem - 0, 1, 6 miesięcy. W tym przypadku pierwsza szczepionka jest podawana niemowlętom w pierwszych godzinach życia. Jednak, aby poprawić właściwości ochronne, konieczne jest przeprowadzenie kolejnych 2 wstrzyknięć - tylko wtedy obrona ciała może być uznana za najbardziej maksymalną.
  2. Natychmiastową immunizację przeprowadza się zgodnie z tym schematem - 0, 1, 2 miesiące. Innymi słowy, iniekcja jest przeprowadzana co miesiąc, co pomaga stopniowo wzmacniać układ odpornościowy. Jeśli jakość odporności jest niska, możliwe jest przeprowadzenie kolejnego zastrzyku - 12 miesięcy po pierwszym szczepieniu. Szczególnie często ten program jest przewidziany dla kobiet w późnej ciąży, dzieci i dorosłych, którzy potrzebują nagłego wzmocnienia odporności.
  3. Szybka immunizacja, prowadzona zgodnie ze schematem 0, 7, 21 dni. Ten rodzaj szczepienia jest stosowany w celu ochrony pracowników służby zdrowia, którzy są stale zagrożeni rozwojem żółtaczki typu B.

Rodzaj schematu immunizacji zależy bezpośrednio od stanu zdrowia pacjenta i czynników, które mogą prowadzić do zakażenia. Unikanie wstrzyknięcia nie jest tego warte, ponieważ tylko on może chronić osobę przed niebezpieczną chorobą wątroby nazywaną WZW typu B.

Szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B - opis, recenzje, działania niepożądane

Czytaj także:

Wszystko o szczepieniu BCG - czy warto to robić i dlaczego

Szczepienia przeciwko poliomyelitis - opis, możliwe konsekwencje, przeciwwskazania i recenzje

Szczepienia z infekcji pneumokokowej - opis, harmonogram szczepień, recenzje

Cześć, drodzy czytelnicy! Być może pytanie, czy szczepionka jest potrzebna przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B u noworodków, jest jednym z najczęściej dyskutowanych nie tylko wśród młodych matek, ale także w kręgach medycznych. A te ostatnie w żaden sposób nie zmniejszają korzyści płynących z jego produkcji, raczej po prostu spierają się o czas.

Czy zawsze musisz to robić zgodnie z jednym kalendarzem, czy też musisz je indywidualnie definiować w każdym przypadku? Ostatecznie, nie tylko skutki infekcji wirusem zapalenia wątroby typu B są straszne, ale także konsekwencje samej szczepionki. Po dokładnym przestudiowaniu ich, a także samej kwestii potrzeby takich szczepień, postanowiliśmy podzielić się naszymi przemyśleniami na stronach bloga.

1. Szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B: co to jest i dlaczego?

Szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B jest jednym z głównych środków profilaktycznych dla tej choroby. Lekarze często nazywają to "drugim AIDS", sposobem, w jaki są zarażeni, oraz konsekwencjami, jakie niosą ze sobą obie dolegliwości.

Wirusowe zapalenie wątroby przenoszone jest drogą płciową lub przez krew. Jego czynnikiem sprawczym jest wirus atakujący komórki wątroby i prowokujący rozwój marskości, raka i niewydolności wątroby, co może prowadzić do śmierci. Zapobiegaj im i możesz się szczepić.

Szczepionka przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B jest przeznaczona dla dorosłych i dzieci. To prawda, że ​​w tym ostatnim przypadku rodzice często wątpią, czy ich potrzebują. Lekarze twierdzą, że szkoda wyrządzona przez nią to mniej szkód wyrządzonych przez samą chorobę.

Istnieje kilka rodzajów szczepionek przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Produkowany jest przez zagranicznych i krajowych producentów, mając ten sam skład i właściwości, ale różniące się ceną.

Najczęstsze leki:

  • Regevak (Rosja);
  • Engjerix B (Belgia);
  • Biowac (Indie).

2. Do kogo i kiedy są zaszczepione przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B.

Szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B są obowiązkowe od 2002 roku. Ale, podobnie jak u innych, może zostać porzucony, jeśli nie ma zwiększonego ryzyka infekcji.

  • matka nie ma wirusa we krwi;
  • rodzice dziecka nie używają narkotyków;
  • dziecko nie ma krewnych chorych na zapalenie wątroby.

Istnieje kilka programów szczepień. To prawda, że ​​standard jest bardziej popularny. Zapewnia szczepienie:

  1. w ciągu 12 godzin po urodzeniu;
  2. za 1 miesiąc;
  3. za 6 miesięcy.

Standardowy schemat jest uważany za najbardziej efektywny, a ponadto pozwala na przedłużenie przerwy między wstrzyknięciami, jeśli to konieczne.

Jeśli istnieje zwiększone ryzyko Infekcja jest szczepiona zgodnie z innym harmonogramem:

  1. pierwsza inokulacja w ciągu 12 godzin po urodzeniu;
  2. następnie w ciągu 1 miesiąca;
  3. za 2 miesiące;
  4. rocznie.

Ile działa szczepionka przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B? Wyniki badań naukowych mówią, że 22 lata, pod warunkiem, że jest odbierany w okresie niemowlęcym. A przedstawiciele WHO - ta aktywna odporność utrzymuje się przez około 8 lat. Później konieczne jest oddanie krwi do analizy w celu wykrycia przeciwciał przeciwko chorobie lub poddania się powtórnemu szczepieniu.

3. Gdzie jest zaszczepione zapalenie wątroby?


Dzieci w wieku poniżej 3 lat zaszczepione w udo, reszta - w ramieniu. Wyjaśnia to fakt, że istnieją skoncentrowane bardziej rozwinięte mięśnie, które są blisko skóry.

Nie zaleca się umieszczania go w pośladku, ponieważ w najlepszym razie podskórna warstwa tłuszczu zmniejszy skuteczność szczepienia, aw najgorszym - wpłynie na naczynia i nerwy.

W przypadku wykrycia naruszeń krzepliwości krwi jako wyjątku, szczepionkę można wykonać podskórnie.

4. Odpowiedź na szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B

Dzięki wysokiej jakości nowoczesnych szczepionek, pojawienie się skutków ubocznych po ich podaniu praktycznie nie jest ustalone.

Niemniej jednak zawsze jest to możliwe:

  • zaczerwienienie, tkliwość w miejscu wstrzyknięcia lub swędzenie - tłumaczy się reakcją na wodorotlenek glinu, który znajduje się w szczepionce lub przenikanie wody. Ten fakt, nawiasem mówiąc, a także ryzyko zakażenia różnymi dolegliwościami przez wodę i powoduje, że niektóre matki odmawiają kąpieli w dniu otrzymania szczepionki przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby. Jednak lekarze pozwalają mu, pod warunkiem, że ma dobre zdrowie i brak temperatury;
  • wzrost temperatury;
  • osłabienie, drażliwość spowodowana bólem głowy;
  • zwiększone pocenie;
  • rozstrój żołądka.

Nie trzeba dodawać, że wszystkie te skutki uboczne są normą i, z reguły, mają miejsce w ciągu 2 do 3 dni po podaniu leku. Aby złagodzić stan dziecka, gdy może to być lek przeciwgorączkowy lub przeciwhistaminowy. Kolejną rzeczą są komplikacje.

5. Powikłania po szczepieniu przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B


Są uważane za rzadkość, ponieważ powstają w 1 przypadku na 100 tys. Ale nadal są i muszą być znane.

  • pokrzywka;
  • wysypka;
  • zaostrzenie reakcji alergicznych;
  • rumień guzowaty;
  • wstrząs anafilaktyczny.

Najczęściej, według lekarzy, przejawiają się one w przypadku ignorowania przeciwwskazań do szczepień.

6. Przeciwwskazania do szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby


To nie jest tak wiele:

  • uczulenie na drożdże piekarnicze u dziecka lub matki;
  • skaza (w tym przypadku zaszczepiona po zniknięciu jej objawów klinicznych);
  • choroba zakaźna lub przeziębienie;
  • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych (szczepienie po dopuszczeniu po 6 miesiącach);
  • powikłania poprzedniego szczepienia;
  • oznaki pierwotnego niedoboru odporności;
  • mała waga dziecka (do 2 kg).

7. Szczepienie: być lub nie być

Czy powinienem się zaszczepić przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B? Być może wcześniej czy później to pytanie pojawia się u wszystkich młodych rodziców. I odrzucając to w rezultacie, polegają one nie tyle na skutkach szczepień, ale na wiedzy o sposobach zarażenia się dolegliwością. W końcu nie jest przenoszona przez unoszące się w powietrzu kropelki, aw rodzinie okruchów nikt nie choruje na zapalenie wątroby i nie lubi leków. Ale czy to prawda?

Lekarze mówią "nie". Po pierwsze dlatego, że choroba może występować w postaci utajonej. A po drugie dlatego, że możesz zarazić się nie tylko przypadkowymi relacjami seksualnymi lub używanymi strzykawkami, ale także w biurze u dentysty, w salonie manicure, w szpitalu z transfuzją krwi lub innymi manipulacjami, a nawet w przedszkolu. Co więcej, patogen może żyć w wysuszonych krwinkach na ubraniach przez okres do 2 tygodni.

Tak, a szczepienia, otrzymane w szpitalu lub w okresie niemowlęcym, uratują dziecko przed tą chorobą w okresie dojrzewania. A jeśli infekcji nadal nie da się uniknąć, to zapobiegnie jej przejściu do postaci przewlekłej. W każdym razie eksperci tak twierdzą.

W rzeczywistości odpowiedzialność za dostarczoną lub niedostarczoną szczepionkę spoczywa wyłącznie na barkach rodziców. Dlatego zgadzając się na to, lub odmawiając go, należy rozważyć wszystkie zalety i wady.

8. Recenzje

Inessa:

Zostali zaszczepieni według indywidualnego harmonogramu z powodu przeziębienia. Moja córka cierpiała dobrze, nie ma żadnych skarg.

Lera:

Moje dzieci tego nie zrobiły, ponieważ nie widzę w tym sensu. Ryzyko choroby jest minimalne, a dzieci muszą być torturowane.

Xenia:

Och, i cierpiałyśmy z powodu tego szczepienia. Dziecko było kapryśne, nie spało dobrze, była temperatura. To nie ma znaczenia, w ogóle.

Szczegółowe wideo na temat szczepień przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B od Tutta Larsen można znaleźć tutaj:

To, czy szczepić, czy nie, jest prywatną sprawą dla wszystkich. Ale każdy musi o tym wiedzieć! Dlatego udostępnij ten artykuł w sieciach społecznościowych, a także zapisz się na nasze aktualizacje! I bądź zdrowy! Do zobaczenia wkrótce!

Teraz czytanie:

Szczepienie ADSM - co to jest, po co i kiedy

Cześć, droga mamo i tato! Wokół szczepień, w tym ADSM, zawsze były spory. Niektóre...