Transplantacja wątroby

Diety

Niestety często choroba wątroby nie jest podatny na leczenie.. wątroby, wirusowe zapalenie wątroby, raka itp, nieodwracalne zmiany w strukturze komórek przysadki i przestaje działać. W wyniku zmian patologicznych pacjent stopniowo umiera z powodu najsilniejszego upojenia organizmu.

Jednak nie rozpaczaj, wyjściem jest przeszczep wątroby. Jest to operacja chirurgiczna, podczas której pacjent zastępowany jest chorym gruczołem dla zdrowego, pobranym od dawcy. Transplantacja wątroby nie gwarantuje pomyślnego wyniku, ale daje szansę człowiekowi na pełne życie. O tym, kto pokazuje operację, jak to się dzieje i ile kosztuje, pójdziemy dalej.

Historia i statystyki

Pierwszy duży przeszczep przeszczepu przeprowadzono w 1963 r. W USA (Denver, Kolorado). Narząd dawcy został zabrany zmarłemu. Jest to bardzo skomplikowana procedura, ponieważ tkanki wątroby łatwo ulegają uszkodzeniu. Z tego powodu zachowanie integralności gruczołu i przeszczepu jest niezwykle trudne. Kolejnym poważnym problemem na drodze do udanego przeszczepienia jest odpowiedź immunologiczna na obce tkanki. Aby rozwiązać ten problem, zastosowano leki, które zapobiegają uszkodzeniu przeszczepionego narządu przez układ odpornościowy biorcy.

Liderami do transplantacji wątroby są USA, Japonia, Europa. Współcześni lekarze przeszczepiają rocznie kilka tysięcy narządów. Jednak pomimo tego osiągnięcia nie wszyscy pacjenci, którzy czekają na operację, żyją, aby to zobaczyć.

W drugiej połowie lat 80. lekarze odkryli, że wątroba jest w stanie samodzielnie wyzdrowieć. Następnie lekarze postanowili spróbować przeszczepić część gruczołu. Pacjent został przeszczepiony lewą częścią ciała krewnego.

Transplantacja wątroby w Rosji prowadzona jest w specjalnych ośrodkach w Moskwie, Petersburgu i innych miastach.

Wiele osób interesuje się tym, ile osób żyje po transplantacji gruczołu. Według statystyk medycznych, 5 lat po zabiegu przeżywa średnio 60% pacjentów. Około 40% osób z przeszczepioną wątrobą może żyć przez około 20 lat.

Wykonaj ten test i sprawdź, czy masz problemy z wątrobą.

Rodzaje dawstwa i wybór pacjentów

Orthotykalny przeszczep wątroby jest skomplikowaną i kosztowną procedurą. Lekarze wykonują przeszczep wątroby od żywego dawcy lub zmarłego pacjenta ze zdrową wątrobą. Jeśli pacjent nie podpisał odmowy oddania narządów, to po jego śmierci można zająć wątrobę, aby ratować życie innej osoby.

Żywy dawcą wątroby może być krewny pacjenta. Również osoba z tą samą grupą krwi lub zgodna, jak z biorcą (pacjentem otrzymującym wątrobę) ma prawo zostać dawcą.

Według lekarzy, związany z tym przeszczep wątroby jest bardzo korzystnym rozwiązaniem tego problemu. Z reguły żelazo dobrej jakości szybko zapuszcza korzenie, a ponadto lekarze mają możliwość lepszego przygotowania się do zabiegu.

Przed przeszczepieniem narządu dawca musi przejść kompleksowe badanie, po którym lekarze zdecydują o możliwości przeprowadzenia operacji. Podczas diagnozy identyfikuje się grupę krwi, zgodność tkanek dawcy z pacjentem itp. Ważny jest także wzrost i waga zdrowej osoby. Ponadto, przed wydaniem zgody na pobranie wątroby, lekarze sprawdzają jego stan psychiczny.

Współcześni lekarze zalecają znalezienie żywego dawcy, ponieważ metoda ta ma wiele zalet:

  • Przeszczep szybciej przetrwa. U ponad 89% młodych pacjentów organ z powodzeniem przetrwał.
  • Przygotowanie gruczołu zajmuje mniej czasu.
  • Zmniejszono okres specjalistycznego treningu - zimne niedokrwienie.
  • Żywy dawca jest łatwiejszy do znalezienia.

Ale są wady tej metody. Po zabiegu chirurgicznym mogą wystąpić niebezpieczne konsekwencje dla dawcy. Wtedy funkcjonalność narządu zostaje zakłócona, pojawiają się poważne komplikacje.

W rzeczywistości jest to biżuterię, gdy chirurg usuwa niewielką część wątroby, która musi dotrzeć do pacjenta. W takim przypadku lekarz ryzykuje dawcę, którego stan może się pogorszyć. Ponadto po transplantacji istnieje ryzyko nawrotu choroby, z powodu której potrzebował przeszczepu.

Możesz przeszczepić wątrobę zmarłej osobie, której mózg zmarł, a serce i inne narządy działają. Następnie pod warunkiem, że wątroba zmarłego jest odpowiednia dla biorcy pod każdym względem, może być przeszczepiona.

Często na forach tematycznych można zobaczyć reklamy: "Zostanę dawcą wątroby!". Jednak nie każda osoba może stać się nim. Lekarze identyfikują główne wymagania dla potencjalnych dawców:

  • Osoba musi mieć ukończone 18 lat.
  • Grupa krwi dawcy i biorcy powinna się pokrywać.
  • Osoba, która chce zostać dawcą, musi być zdrowa, o czym świadczą analizy. Nie ma HIV, wirusowe zapalenie wątroby.
  • Rozmiar gruczołu dawcy powinien odpowiadać rozmiarowi narządu pacjenta.

Lekarze nie aprobują kandydatury osoby, jeśli jego wątroba jest uszkodzona z powodu pewnych chorób, nadużywania alkoholu, długotrwałego przyjmowania silnych leków itp.

Pacjenci, którzy oczekują przeszczepu, są podzieleni na grupy niskiego i wysokiego ryzyka. Najpierw operowani są pacjenci z grupy wysokiego ryzyka. Jednakże, czekając na narząd, choroba rozwija się, a pacjent może przejść do grupy wysokiego ryzyka.

Wskazania do transplantacji gruczołu

Lekarze identyfikują następujące wskazania do przeszczepienia narządu dawcy:

  • Marskość. Najczęściej wykonuje się przeszczep wątroby z marskością. W późnych stadiach choroby zwiększa się ryzyko niewydolności wątroby, co grozi osłabieniem funkcji organizmu. Wtedy pacjent traci przytomność, jego oddech, krążenie krwi zostaje zakłócone.
  • Wirusowe zapalenie wątroby. W przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C i innych postaci choroby, z wyjątkiem zapalenia wątroby typu A, może być konieczne przeszczepienie gruczołu.
  • Niewydolność wątroby z ostrym przebiegiem. Naruszono jedną lub więcej funkcji ciała z powodu uszkodzenia tkanki wątroby po silnym zatruciu organizmu.
  • Patologia rozwoju dróg żółciowych.
  • Nowotwory w wątrobie. Transplantację przeprowadza się z rakiem tylko wtedy, gdy guz znajduje się w gruczole. Przy wielokrotnych przerzutach (wtórne ognisko procesu patologicznego), które rozprzestrzeniają się na inne narządy, operacja nie jest wykonywana. Ponadto, transplantacja jest konieczna przy tworzeniu dużej liczby cyst w tkankach wątroby.
  • Hemochromatoza jest dziedziczną patologią, w której metabolizm żelaza ulega zakłóceniu, w wyniku czego gromadzi się w narządzie.
  • Mukowiscydoza jest chorobą genetyczną, w której dochodzi do ogólnoustrojowego uszkodzenia wątroby i innych gruczołów.
  • Dystrofia wątrobowo-mózgowa jest wrodzonym naruszeniem metabolizmu miedzi, która atakuje centralny układ nerwowy i inne narządy (w tym wątrobę).

Powyższe choroby są dość niebezpieczne, ponieważ powodują pojawienie się blizn na tkankach wątroby. Z powodu nieodwracalnych zmian funkcje narządów są hamowane.

Interwencja chirurgiczna jest konieczna w przypadku ciężkiego zapalenia wątroby lub marskości wątroby, gdy zwiększa się prawdopodobieństwo, że pacjent nie przeżyje dłużej niż rok. Wtedy stan gruczołu gwałtownie się pogarsza, a lekarze nie mogą zatrzymać tego procesu. Przeszczep jest przewidziany, jeśli jakość życia pacjenta zmalała i nie może on sam siebie samodzielnie obsłużyć.

Kiedy przeszczep jest przeciwwskazany?

Transplantacja wątroby jest zabroniona w przypadku następujących chorób i stanów:

  • Choroby zakaźne (gruźlica, zapalenie tkanki kostnej itp.), Które aktywnie się rozwijają.
  • Ciężkie choroby serca, płuc i innych narządów.
  • Przerzuty nowotworów złośliwych.
  • Urazy lub choroby mózgu.
  • Pacjent, który z tego czy innego powodu nie może przyjmować leków na całe życie.
  • Osoby, które regularnie nadużywają alkoholu, palą papierosy lub biorą narkotyki.

Działanie następnej grupy pacjentów zostanie poddane w wątpliwość:

  • Dzieci młodsze niż 2 lata.
  • Pacjenci w wieku powyżej 60 lat.
  • Otyłość.
  • Istnieje kwestia przesadzania kilku narządów wewnętrznych naraz.
  • Pacjenci z zespołem Badda-Chiariego - naruszenie przepływu krwi z powodu zamknięcia żyły wrotnej wątroby skrzepami krwi.
  • Transplantację wątroby i innych narządów jamy brzusznej przeprowadzono wcześniej.

Aby dowiedzieć się, czy masz jakiekolwiek przeciwwskazania, musisz postawić diagnozę.

Przygotowanie do operacji

Przed przeszczepem wątroby pacjent musi przejść wiele badań. Konieczne jest, aby lekarz był przekonany, że ciało pacjenta przeszczepi.

W tym celu pacjent otrzymuje następujące testy:

  • Kliniczne badanie krwi hemoglobiny, erytrocytów, leukocytów, płytek krwi.
  • Biochemiczne badania krwi i moczu w celu określenia poziomu biologicznie ważnych substancji chemicznych, różnych produktów przemiany materii i ich przemiany w ludzkich płynach biologicznych.
  • Analiza kliniczna moczu w celu oceny jego właściwości fizyko-chemicznych, mikroskopia osadu.
  • Badanie krwi w celu określenia stężenia amoniaku, fosfatazy alkalicznej, białka całkowitego, jak również jego frakcji itp.
  • Badanie krwi pod kątem cholesterolu.
  • Koagulogram to badanie, które pokazuje krzepnięcie krwi.
  • Analiza dla AFP (α-fetoproteiny).
  • Diagnoza do wykrywania krwi, a także akcesoria Rh.
  • Analiza hormonów tarczycy.
  • Serologiczne badanie krwi w celu wykrycia przeciwciał przeciwko wirusowi AIDS, zapaleniu wątroby, wirusowi cytomegalii, opryszczce itp.
  • Test tuberkulinowy (reakcja Mantoux).
  • Badanie bakteriologiczne moczu, kału.
  • Badanie krwi dla onkarkerów jest badaniem mającym na celu wykrycie specyficznych białek wytwarzających złośliwe komórki.

Ponadto przed operacją wykonuje się diagnostykę instrumentalną: badanie ultrasonograficzne wątroby, narządów jamy brzusznej, dróg żółciowych. USG Doppler może pomóc w określeniu stanu naczyń krwionośnych wątroby. Ponadto pacjentowi przypisano tomografię komputerową wątroby i otrzewnej.

Jeśli to konieczne, lekarz przepisze arteriografię, aortografię gruczołu, badanie radiologiczne dróg żółciowych. Czasami pacjentowi pokazano biopsję (pobranie próbek krwi z fragmentów tkanek) wątroby, radiografię klatki piersiowej i tkankę kostną. W niektórych przypadkach nie można uniknąć elektrokardiogramu i ultrasonografii serca.

Przed operacją można wyjaśnić endoskopowe metody badań: EHDS (eophaptastroduodenoscopy), kolonoskopia jelita.

Po przeprowadzeniu diagnozy lekarz określa, czy pacjent może przejść przeszczep wątroby. Jeśli odpowiedź brzmi tak, pacjent powinien przestrzegać diety, wykonać specjalne ćwiczenia przed operacją. Ponadto konieczne jest wykluczenie z życia alkoholu i papierosów. Przed zabiegiem pacjent powinien przyjmować leki przepisane przez lekarza. W takim przypadku powinieneś ostrożnie leczyć swój stan, a jeśli masz jakiekolwiek podejrzane objawy, natychmiast skonsultuj się z lekarzem.

Etapy operacji

Przeszczepienie gruczołów jest skomplikowaną procedurą wymagającą obecności chirurga, hepatologa i koordynatora. Jeśli na sali operacyjnej pojawią się inne objawy, może zostać zaproszony kardiolog lub pulmonolog. Wykonaj przeszczep od 4 do 12 godzin.

Działania lekarzy podczas przeszczepiania wątroby:

  1. Po pierwsze, za pomocą specjalnego instrumentu ciało się wykrwawia.
  2. Następnie ustala się drenaż w jamie brzusznej, a pęcherzyk żółciowy i jego przewody są odwadniane.
  3. Lekarze przecinają naczynia krwionośne, które transportują krew do wątroby, a następnie usuwają chore gruczoły.
  4. W tym momencie specjalne pompy pompują krew z nóg i zwracają ją z powrotem do łóżka.
  5. Następnie podaje się wątrobę dawcy lub jej część, a do niej przywiązuje się żyły i przewody żółciowe.
  6. Woreczek żółciowy jest usuwany wraz z chorą wątrobą, z przeszczepem, który nie jest wszczepiony.

Po operacji pacjent przebywa w szpitalu przez 20-25 dni. W tym czasie przeszczepiony gruczoł nie funkcjonuje jeszcze, specjalne urządzenie służy do podtrzymywania ciała.

Następnie wykonuje się profilaktyczną (supresyjną) terapię dla układu odpornościowego. Dlatego lekarze starają się zapobiec odrzuceniu przeszczepu. Leczenie trwa pół roku po operacji. Ponadto pacjentowi przepisuje się leki poprawiające krążenie krwi, co zapobiega zakrzepicy.

Komplikacje i rokowanie po transplantacji wątroby

Natychmiast po operacji zwiększa się prawdopodobieństwo następujących powikłań:

  • Przeszczep jest nieaktywny. Żelazo zwykle nie działa po transplantacji od zmarłego dawcy. Jeśli biorca zostanie przeszczepiony żelazem od żywego dawcy, to powikłanie jest mniej powszechne. Następnie lekarz podnosi kwestię ponownej operacji.
  • Reakcje odporności. W okresie pooperacyjnym często występuje odrzucenie przeszczepu. Ostre odrzucenie może być kontrolowane i chroniczne - nie. Jeśli narząd został przeszczepiony od żywego dawcy, który również jest krewnym, odrzucenie jest rzadkie.
  • Krwotok objawia się w 7,5% pacjentów.
  • Patologie naczyniowe: zwężenie światła tętnicy wątrobowej, zablokowanie naczyń krwionośnych skrzepami krwi, zespół kradzieży. Są to rzadkie i niebezpieczne komplikacje, po których rozwinięciu może być konieczna druga operacja.
  • Okluzja lub zwężenie żyły wrotnej dławika. Badanie ultrasonograficzne pomoże ujawnić tę komplikację.
  • Zamknięcie światła wątroby wątroby. Ta komplikacja jest konsekwencją błędu medycznego. Zazwyczaj objawia się podczas przeszczepu części narządu.
  • Zwężenie światła dróg żółciowych i przepływ żółci. Ta patologia występuje u 25% pacjentów.
  • Mały zespół transplantacji wątroby. Powikłanie objawia się, gdy narząd przenosi się od żywej osoby, jeśli lekarze popełnili błąd przy obliczaniu jego wielkości. Jeśli objawy wystąpią dłużej niż 2 dni, zalecana jest ponowna operacja.
  • Dostęp do infekcji. Często powikłanie nie wykazuje objawów, a istnieje ryzyko zapalenia płuc, a nawet śmierci pacjenta. Aby zapobiec infekcji, pacjentowi przepisuje się leki przeciwbakteryjne, które pobiera, do czasu usunięcia przez lekarzy systemów drenażowych i cewników.

Pacjenci są zainteresowani pytaniem, ile żyją po transplantacji narządu. Jeśli stan osoby przed operacją jest poważny, wówczas śmiertelny wynik obserwuje się w 50% przypadków. Jeśli biorca poczuje się dobrze przed przeszczepieniem, wówczas około 85% pacjentów przeżyje.

Wysokie prawdopodobieństwo zgonu u pacjentów z następującymi diagnozami:

  • Formacje onkologiczne w gruczole.
  • Wirusowe zapalenie wątroby typu B lub ciężka postać wirusowego zapalenia wątroby typu A, której towarzyszy ostra niewydolność wątroby.
  • Niedrożność żyły wrotnej.
  • Pacjenci od 65 roku życia.
  • Pacjenci, którzy wcześniej wykonywali zabieg chirurgiczny.

Rok po transplantacji umiera 40% pacjentów z grupy wysokiego ryzyka, a po 5 latach - ponad 68%. W najlepszym razie ludzie po operacji żyją 10 lat lub dłużej.

Leczenie po transplantacji

Po transplantacji wątroby należy kontynuować leczenie, aby zapobiec powikłaniom. W tym celu pacjent musi przestrzegać następujących zasad:

  • Regularne przyjmowanie leków w celu stłumienia odrzucenia.
  • Okresowe przejście diagnozy w celu monitorowania ciała.
  • Zgodność ze ścisłą dietą.
  • Zaleca się więcej odpoczywać, aby ciało szybko wyzdrowiało.
  • Całkowicie porzuć alkohol i palenie.

Po operacji ważne jest, aby trzymać się diety, aby nie przeciążać wątroby. Należy wykluczyć z menu smażone, tłuste potrawy, produkty wędzone. Bierz jedzenie 4 razy dziennie w małych porcjach. Możesz jeść warzywa i owoce.

Dzięki tym zasadom pacjenci żyją 10 lat lub dłużej.

Koszt procedury

Transplantacja wątroby w marskości i innych chorobach w Rosji przeprowadzana jest przez dobrze znane instytuty transplantologiczne. Najpopularniejsze ośrodki znajdują się w Moskwie i Sankt Petersburgu: Centrum Naukowe Chirurgii. Akademik Pietrowski, Instytut Transplantologii im. Sklifasovsky, NTSH RAMS, itp. Wykwalifikowani specjaliści, którzy pracują tam regularnie, wykonują podobne operacje przy użyciu nowoczesnego sprzętu.

Pacjenci są zainteresowani kosztami operacji w Rosji. Kliniki stanowe oferują tę usługę całkowicie bezpłatnie w ramach kwot budżetu federalnego. Ponadto wiele badań (ultrasonografia, rezonans magnetyczny itp.) Odbywa się kosztem obowiązkowego funduszu ubezpieczeniowego. Cena operacji według standardów stanowych waha się od 80 000 do 90 000 rubli.

Dla porównania: skomplikowana diagnostyka w Niemczech kosztuje około 6000 euro, a sam przeszczep - 200000 euro. W Izraelu operację można przeprowadzić za 160 000 - 180 000 euro. Cena transplantacji wątroby w Turcji wynosi około 100 000 euro, aw Ameryce - do 500 000 dolarów.

Opinie pacjentów na temat transplantacji wątroby

Według lekarzy transplantacja wątroby jest złożoną operacją, która ma inny wynik. Młodzi pacjenci są szybsi i łatwiejsi do odzyskania niż starsze pokolenia. A osoby w wieku powyżej 50 lat, które mają wiele współistniejących diagnoz, najczęściej umierają.

Opinie pacjentów na temat transplantacji gruczołów:

Postępując zgodnie ze wszystkimi powyższymi stwierdzeniami, można stwierdzić, że przeszczepienie wątroby jest złożoną operacją, która polega na dysfunkcji narządu. Procedura nie zawsze kończy się pomyślnie. Jest to jednak szansa na życie. Przeszczep od krewnego zakorzenia się lepiej. Oraz w celu uniknięcia niebezpiecznych powikłań w okresie pooperacyjnym, pacjent powinien zachować zdrowy styl życia (unikanie alkoholu, palenie, odżywianie, i tak dalej. D.) i wykonać przepisany przez lekarza. Ponadto należy regularnie badać lekarza, aby monitorować stan przeszczepu iw razie potrzeby podejmować środki medyczne.

Forum zapalenia wątroby

Wymiana wiedzy, komunikacja i wsparcie dla osób z zapaleniem wątroby

Wszystko o transplantacji wątroby

Re: Wszystko o transplantacji wątroby

Twoja wiadomość Kadabra »02 października 2015 19:54

Re: Wszystko o transplantacji wątroby

Twoja wiadomość vik »03 października 2015 05:55

Re: Wszystko o transplantacji wątroby

Twoja wiadomość Valera »Paź 03, 2015 21:38

Re: Wszystko o transplantacji wątroby

Twoja wiadomość Kadabra »05 października 2015 22:58

Re: Wszystko o transplantacji wątroby

Twoja wiadomość Kadabra »05 października 2015 23:01

Re: Wszystko o transplantacji wątroby

Twoja wiadomość Hope To »04 kwietnia 2016 16:28

Re: Wszystko o transplantacji wątroby

Twoja wiadomość Hope To »04 kwietnia 2016 r. 16:30

Przeglądy transplantacji wątroby

Operacja przeszczepiania dla obywateli rosyjskich jest bezpłatna, ale poszukiwanie dawcy może potrwać kilka lat. W tym czasie pacjenci często nie mają pieniędzy na leki i żywność, a krewni szybko ratują ukochaną osobę, oddają nerki i wątrobę.

Jak narządy są przeszczepiane dzieciom

Rok temu 14-letnia Katia prawie nie mogła mówić, oddychała tylko za pomocą urządzeń filtrujących powietrze, a każdy posiłek trwał półtorej godziny. Lekarze stwierdzili, że jedyną szansą na przeżycie była przeszczep Katya od osoby dorosłej.

Płuca dorosłego są zbyt duże dla klatki piersiowej dziecka. Aby uratować dziewczynę, musiała przeszczepić tylko płaty płucne. Jednak do 2016 r. Rosyjscy transplantologowie nie przeprowadzili jeszcze takiej operacji. Katia stała się pierwszym takim pacjentem.

Rodzice oczywiście proponowali oddanie narządów. Ale zgodnie z prawem Federacji Rosyjskiej przeszczepienie płuc jest możliwe tylko od osoby zmarłej. Żywy pacjent i koniecznie krewny może poświęcić tylko nerkę i część wątroby. Dawcy nie mogą nawet zostać mężem i żoną.

O tym, że Katia ma mukowiscydozę - poważną chorobę genetyczną, która dotyka przede wszystkim układu oddechowego - stała się znana, gdy dziewczyna miała zaledwie rok. Przy tej diagnozie trudno jest swobodnie oddychać z powodu gromadzenia się plwociny i śluzu w płucach.

O szóstej dziewczynka podniosła bakteryjną sepię. Bezpieczny dla zdrowych ludzi, jest jedną z najniebezpieczniejszych bakterii u pacjentów z mukowiscydozą: powoduje zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli i inne komplikacje w już cierpiących płucach. Po ospie wietrznej, którą Katia cierpiała w wieku 11 lat, jej stan znacznie się pogorszył.

Katia, jej matka Swietłana, ojciec Wiaczesław i młodsza siostra mieszkają w Petersburgu, dziewczyna była przez długi czas leczona w szpitalu św. Olgi, ale leczenie nie pomogło. Dwa lub trzy tygodnie dziewczyna spędziła w domu, trzy miesiące - w szpitalu.

Fundacja Ostrov, która pomaga pacjentom z mukowiscydozą, nabyła stacjonarny koncentrator do oddychania dla Katya. To głośne urządzenie ważące 20-25 kilogramów przypomina małą walizkę na kółkach. I jeszcze jedno, telefon komórkowy został kupiony przez znajomych. Katya nieśmiała od niego: przechodnie "odstąpili" od wyglądu urządzenia i rurki do oddychania. Ale dzięki niemu można swobodnie poruszać się po mieszkaniu, a nawet chodzić.

- W tej sytuacji najważniejsze jest, aby sprostać tej operacji. I już na to nie liczyliśmy - wspomina Wiaczesław. - Lekarze powiedzieli mi, że rzekomo próbowali zdobyć kontakty do operacji w Niemczech, ale odmówiono im, ponieważ przy oddzielnym przetrwaniu jest bardzo niska i ludzie umierają dosłownie na stole operacyjnym.

Wtedy ojciec dziewczynki dowiedział się, że w moskiewskim ośrodku transplantacyjnym Shumakov został przeszczepiony do płuc 30-letniego mieszkańca Tuli z tą samą diagnozą. Zanim rodzina wyjechała na badania do Moskwy, Katia prawie nie oddychała bez pomocy urządzeń: nie było jasne, jak przetransportować ją do innego miasta.

- Urzędnicy zaproponowali, że zabiorą nas do ambulansu przed pociągiem, a stamtąd znowu na karetkę. A jak pociąg? Katia była w tak trudnym stanie, że piasty, które konsultowały się rok temu, przestały pomagać. Ponadto jest to dość kapryśne urządzenie, które można wyłączyć tuż przy drodze. Butle tlenowe w Rosji nie mogą być używane: są wybuchowe.

W rezultacie fundacja charytatywna "Ostrov" ponownie pomogła: w czerwcu 2016 r. Katya została przewieziona ze szpitala w Sankt Petersburgu do centrum moskiewskiego pogotowia: "Sześć godzin jazdy i dwie tony tlenu. Na wszelki wypadek "- mówi Wiaczesław. Przez kilka miesięcy rodzina mieszkała w mieszkaniu, które zostało dostarczone przez wolontariusza fundacji "Oxygen".

Z powodu stale pogarszającej się kondycji dziewczynki operacja została przeprowadzona dopiero po trzech miesiącach, we wrześniu. Rodzice Katyi chcieli podziękować rodzinie dawców, ale ta informacja jest strzeżona przez tajemnicę medyczną. Wszystko, co rodzina dziewczynki wie o dawcy, że był to duży człowiek od 45 lat.

Po operacji Katia mówiła szeptem, teraz niskim, lekko ochrypłym głosem. Dziewczyna odpowiada nagle na pytania i marszczy brwi, ale uśmiecha się, ledwo siada do ojca na kolanach. Po przeszczepie rozpoczęły się ataki paniki.

- Spała siedząc, bo kiedy poszła spać, zaczęła czuć, że ma problemy z oddychaniem - mówią rodzice Katyi. - Mogła obudzić się z zimnym potem i krzyczeć: "Umrę! Daj mi tlen, dodaj litr! ". Czasami oszukiwaliśmy, dodawaliśmy dopływ tlenu do urządzenia, a kiedy się odwracała, znowu się wyłączała. To ma działać na nowe płuca.

Od lekarzy dowiedzieli się, że ten stan jest typowy dla wielu osób, które przeżyły transplantację, szczególnie dla biorców płucnych. Trzy miesiące później dziewczyna już przypomniała sobie, co się stało "jak w strasznym śnie".

Podobnie jak każdy, kto przeszedł transplantację, Katia powinna otrzymywać środki immunosupresyjne na całe życie - leki zmniejszające odporność. Zapobiega to odrzuceniu przeszczepionego narządu. Ale z powodu takich leków, większość chorób i infekcji dla takiej osoby jest bardziej niebezpieczna i trudna do leczenia. Teraz Katya jest związana z nauczycielami w domu, a goście noszą maski ochronne.

- Teraz dobrze, przed operacją było ciężko - mówi Katia.

Jaki jest koszt oczekiwania na operację

Pomimo faktu, że Rosjanie operacja przeszczepu jest bezpłatny, a wolne środki immunosupresyjne dać receptę, życie zapewniają samych pacjentów. Jednocześnie im dłuższy okres oczekiwania, tym więcej pieniędzy jest potrzebnych, a wielu odbiorców nie może pracować ze względów zdrowotnych. Niektórzy odwołują się do fundacji charytatywnych.

Stojąc na liście oczekujących na pacjentów po transplantacji, nie dostają narządów po kolei. Po pierwsze, operacja jest wykonywana przez tych, którzy jej potrzebują. Czas również znaleźć odpowiedniego dawcę: grupa krwi powinna się pokrywać, zgodność tkanek jest ważna, aw niektórych przypadkach konieczne jest wzięcie pod uwagę proporcji ciała dawcy i biorcy.

32-letnia Oksana Petrowa przeprowadziła się z Wołgogradu do Moskwy na leczenie. Cierpiała również na mukowiscydozę i przez trzy lata czekała na swojego dawcę - została poddana operacji tylko w 2015 roku. Aby zapłacić za wynajęte mieszkanie w pierwszym roku, zajęło to około 300 tysięcy, a następnie udało się kupić pokój we wspólnym mieszkaniu. Z aparatem oddechowym i podaży półrocznego leków konserwacji, z których nie wszystkie są wypłacane przez państwo, według szacunków Oksana mógłby zrobić kolejne 800 tys. Bez tego nie da się czekać na przeszczep: Oksana prawie całą dobę „usiadł na tlen” i odbyła się terapii, aby oczyścić płuca.

Oksana otrzymała natychmiast pomoc w trzech funduszach: leki i mieszkanie opłacone za "tlen", "wyspy" pomogły w odżywianiu, aby dziewczyna nie straciła wagi niezbędnej do operacji, a "kreacja" pomogła kupić mobilny kondensator. Zgodnie z "Oxygen", urządzenia niezbędne dla pacjentów z mukowiscydozą kosztowały od 80 do 400 tysięcy rubli. Tak więc mobilne centrum za 350 tysięcy rubli na rodzinę Matveev zostało przywiezione z Niemiec, a podróż do reanimobilu kosztowała 100 tysięcy rubli. Antybiotyki przed i po operacji wymagają nawet setek tysięcy rubli.

Yuliya Shamanovskaya, pracownik Fundacji Ostrov:

- W przypadku pacjentów z mukowiscydozą stan zapewnia tylko jeden lek za darmo. Zakup innych leków zależy od chęci i możliwości regionów. Jeśli rodzice są aktywni i starają się to osiągnąć za darmo, wówczas przydzielane są fundusze.

Sprzęt, który pomaga oddychać, fundusze kupują na własny koszt: państwo nie alokuje na to pieniędzy. Jednocześnie, według Shamanovskaya, głównymi problemami finansowymi nie są antybiotyki i urządzenia, ale zakwaterowanie i posiłki.

- Większość pacjentów ma znaczną utratę wagi, wyglądają jak więźniowie obozu koncentracyjnego, jeśli można to porównać. I położyć się na operacji, musisz przybrać na wadze. Pomagamy w specjalistycznym odżywianiu i urządzeniach, które pomagają oddziale w spożywaniu jedzenia.

Odbiorcy spodziewający się narządu powinni stale nosić telefon, na wypadek gdyby zostali wezwani przez lekarzy i mówią, że był dawcą. Nie możesz wyjść poza miasto, aby nie przegapić możliwości przeszczepienia.

31-letni programista z Moskwy Maxim trzykrotnie doszedł do operacji transplantacji wątroby.

- Jedna osoba jest powołana do jednego ciała. Czyjejś wątroba poradzi sobie lepiej z różnymi parametrami, których nie można natychmiast określić: konieczne jest zdawanie dodatkowych testów już na miejscu. Wiedziałem, że będzie ktoś inny i byłoby ciekawie, gdybym spotkał tę osobę, czy nie. I tak idę do Sklifosowskiego i od razu, oczami, rozumiem, kto też czeka na operację. Powitali go, uśmiechnęli się i zostawili każdego z lekarzem - wspomina. Wtedy żaden z nich nie otrzymał przeszczepu, ale nadal się komunikuje.

Po operacji Oksany minęło półtora roku. Teraz dziewczyna jest zaangażowana w projekt "Wstrzymaj oddech" (wspólny projekt fundacji "Oxygen" i organizacja "Breathe Life" - ok. "Papier"), którego celem jest opowiedzieć o dawstwie narządów.

"Wstrzymaj oddech" to wyścig samochodowy w całym kraju. Chcemy przejechać wszystkie miasta i opowiedzieć o mukowiscydozie, że w ostatnim etapie życia uratowano dzięki transplantacji płuc, że potrzebujemy ogromnych pieniędzy, aby poczekać na bezpłatną operację. Wszyscy, którzy czekali, są bardzo silnymi ludźmi.

Dlaczego odbiorcy długo czekają na narządy?

Zdaniem ekspertów główny problem transplantacji jest uniwersalny dla wszystkich krajów.

Dmitry Akhaladze, pracownik naukowy oddziału chirurgii wątrobowo-trzustkowo-żółciowej Moskiewskiego Centrum Klinicznego:

- Liczba pacjentów na liście oczekujących jest znacznie wyższa niż liczba przeszczepów wykonywanych rocznie. Podczas gdy głównym zadaniem jest dostarczanie narządów wszystkim potrzebującym.

Skuteczność systemów transplantacyjnych na świecie wyraża stosunek liczby pośmiertnych dawców na milion ludności. Pod tym względem przewodzi Hiszpania. W 2015 r. Było 39,7 dawców na milion ludności, aw 2016 r. - 43,4. W Chorwacji współczynnik ten wynosi 39, w USA - 28,5, na Białorusi - 20. W Rosji jest tylko trzech darczyńców na milion mieszkańców. Poniżej liczby tylko w Indiach (0,5) i Japonii (0,7). W tym samym czasie, zgodnie z Akhaladze, Japonia jest jednym z liderów w powiązanym transplantacji.

Herman Nikolaev, Kierownik Laboratorium Badawczego Chirurgii Klatki Piersiowej, FGBU "SZFMITS im. VA Almazova ", główny transplantolog Komitetu Zdrowia w Petersburgu:

- W St. Petersburgu liczba narządów oczekujących na przeszczep przekracza średnio pięciokrotnie liczbę przeszczepów, które są wykonywane. I to nie bierze pod uwagę faktu, że nie wszyscy pacjenci są tutaj na liście oczekujących.

Według Nikołajewa, nie wszyscy są na liście oczekujących: aby przyprowadzić pacjenta na listę, musi on zostać "wyszkolony na astronautę". W szczególności, aby przeprowadzić kompleksową analizę i uzyskać zgodę na operację, która wiąże się z zagrożeniem życia.

Według Akhaladze wskaźnik darowizny w Rosji jest opóźniony ze względu na ogólny brak oświecenia w tej kwestii. Czasami ludzie nie wiedzą, że po śmierci ich narządy lub krewni mogą je wykorzystać do przeszczepu. Zeszłoroczne badanie wykazało, że w całym kraju tylko 79% osób wie, że tej darowizny, a 12% z nich to na błędne przeszczepu.

Zgodnie z aktualną wersją ustawy o transplantacji istnieje domniemanie zgody w Rosji. Jeśli lekarze stwierdzą śmierć mózgu u danej osoby, a narządy są odpowiednie do przeszczepu, automatycznie staje się dawcą. A lekarze nie muszą prosić o pozwolenie od krewnych. Ale jeśli krewni pacjenta sami werbalnie poinformują lekarzy, że są przeciwni transplantacji, nie zabiorą narządów.

Lekarze powinni prosić o pozwolenie tylko wtedy, gdy potencjalny dawca jest nieletni. Tylko rodzice mogą wyrazić zgodę lub odmówić. Aby anulować operację, wystarczy, że przynajmniej jeden z nich się sprzeciwi. Oznacza to, że sieroty lub dzieci wychowywane przez opiekunów nie mogą zostać dawcami.

Teraz lekarze czekają na zatwierdzenie przez rząd nowej ustawy o dawstwie. Projekt został już przygotowany do przedłożenia Dumie Państwowej. Jeśli zostanie przyjęta, w Rosji pojawi się jeden rejestr dawców i biorców: każda osoba będzie mogła zarejestrować umowę darowizny lub nie. Jeżeli decyzja konkretnej osoby nie jest zarejestrowana, domniemanie zgody pozostanie. W takim przypadku, jeśli osoba chorowała na onkologię lub gruźlicę, najprawdopodobniej nie zostanie darczyńcą.

- Zgodnie z nowym prawem, krewni sami mogą wyrazić zgodę lub odrzucenie możliwego pobrania narządów do transplantacji w ciągu dwóch godzin od momentu zgłoszenia śmierci pacjenta - dodaje niemiecki Nikolaev. - Powinna nastąpić przerwa między tym, jak lekarze podejmują decyzję, a sytuacją, w której ludzie stają się zszokowani po utracie bliskiej osoby. Nie rozumiem, jak, dziesięć minut po śmierci krewnego, wychodzi lekarz i pyta, czy można podnieść narządy. 99% odmówi.

Po śmierci mózgu kolejne sześć godzin musi minąć: są one niezbędne do potwierdzenia stanu. Dopiero po tym transplantologowie mogą rozpocząć operację.

Zdaniem głównego transplantologa Rosji Siergieja Gauthiera, dzięki nowej ustawie, darowizna dzieci również się rozwiną. Z prawnego punktu widzenia, nie ma żadnych ograniczeń dla niego od 1 stycznia 2016 r., Ale nie było przypadków, gdy dziecko zostało wykorzystane jako pośmiertny dawcy.

W tym samym czasie krewni Rosjan, którzy stali się pośmiertnymi dawcami, wielokrotnie usiłowali pozwać lekarzy, by oskarżyli ich o bezprawność działań. Takie przypadki, zdaniem ekspertów, mają negatywny wpływ na stosunek do transplantologii i mogą dalej obniżać wskaźniki dawstwa.

Dlaczego Rosjanie oskarżą transplantologów

W styczniu 2014 roku studentka z Jekaterynburga Alina Sablina została potrącona przez samochód. Kilka dni później 19-letnia dziewczynka zmarła w moskiewskim szpitalu. Już w miesiąc po pogrzebie jej matka Elena Sablina dowiedziała się, że Alina została pochwycona przez kilka narządów.

- Cały czas przebywałem w szpitalu, pozwolono mi na intensywną opiekę. Ale ostatniego dnia, kiedy przyszedłem, nie wpuścili mnie do środka, a doktor był chwiejny. Zrozumiałem: coś się tam dzieje. Zapytała, co się stało z Aliną, ale nie odpowiedzieli mi.

O śmierci córki, wspomina Sablin, powiedziano jej nie przez lekarzy, ale przez agenta pogrzebowego. Wyjaśnia, że ​​kiedy zapytała lekarzy, dlaczego nie została skonsultowana w sprawie pobrania narządów, odpowiedzieli, że działali zgodnie z prawem.

Rodzina Aliny stanęła przed sądem. Tam, zgodnie z matką dziewczynki, na jednym ze spotkań okazało się, że w dniu, w którym Alina została przewieziona na oddział intensywnej terapii, dostarczyła informacje do ośrodka transplantologii imienia Szumakowa.

Elena jest pewna, że ​​jeśli dana osoba idzie na oddział intensywnej terapii, to nie ma szansy odejść: lekarze przede wszystkim postrzegają go jako dawcę.

Kobieta twierdzi, że więcej osób jest wykorzystywanych jako darczyńcy. Uważa, że ​​niektóre organy nie mogą zostać przeszczepione po śmierci dawcy, ponieważ nie będą już działać: "Okazuje się, że dana osoba zmarła i przybyli transplantologowie. Ale jeśli pójdziesz do korków w Moskwie lub w Petersburgu, to po tym czasie władze będą już niezdolne do pracy. "

Jednak w 2016 r. Trybunał Konstytucyjny uznał działania lekarzy w przypadku Aliny Sabliny za zgodne z prawem. Teraz rodzina dziewczynki czeka na decyzję Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Elena nalega, aby prawo zostało zmienione, aby lekarze otrzymali pisemną zgodę od krewnych przed przeszczepieniem i dodaje, że "gdyby wszystko było przejrzyste, nikt nie miałby żadnych pytań".

Według sondażu przeprowadzonego w 2016 r. 65% Rosjan nie poparło decyzji sądu w sprawie Sablin, 64% respondentów uważa, że ​​transplantację należy przeprowadzić wyłącznie za zgodą pacjenta.

Chirurg Akhaladze zapewnia, że ​​narządy można usunąć tylko po zdiagnozowaniu śmierci mózgu.

- Tylko w przypadku, gdy konsultacja ekspertów doprowadzi do wniosku, że mózg nie żyje, sprawę tę przekazuje się dawcy. Przed śmiercią mózgu transplantologii o tej osobie nic nie wiedzą. Podobnie jak w diagnozie śmierci, nie uczestniczą. To wyklucza ich zainteresowanie - podsumowuje doktor.

Główny przeszczepiciel w Petersburgu, Herman Nikolaev, podkreśla, że ​​lekarze podejmują decyzję o śmierci mózgu pacjenta przez kilka godzin. Jednocześnie, według niego, na świecie nie zarejestrowano żadnych przypadków, gdy lekarze byli myleni z wnioskiem, a pacjent szedł na poprawkę.

W następnych kilku godzinach prace organów dawców są wspierane przez specjalne leki i sprzęt. W tym czasie służby transplantacyjne mają czas na przeprowadzenie i przeprowadzenie operacji.

Czy możliwe jest przeprowadzenie "podziemnego" przeszczepu narządów w Rosji

Rozwój transplantologii, według pacjentów, jest również utrudniony przez mity i pogłoski o nielegalnym transplantacji narządów.

Evgenia Devyatkina, szef oddziału w Murmańsku organizacji non-profit "Nefro-Liga"

- Głównym mitem, w który wierzy się w Rosji, jest czarna transplantologia. Tak jak "złapią mnie, zabiją mnie, ciało zostanie wyrzucone do śmieci, a ciała zostaną kupione przez milionerów za dużo pieniędzy". Wierzą w to nawet moi znajomi. A lekarze w szpitalach boją się kontaktować z transplantologami, ponieważ społeczeństwo jest nieufne wobec tego tematu.

Evgenia od dziesięciu lat mieszka z nerką. Jest jedną z tych, którym udało się przeszczepić. W obwodzie murmańskim nie ma ośrodka transplantacyjnego, a nie wszyscy w potrzebie mogą płacić za mieszkanie w innych miastach, czekając na operację. W rezultacie, powiedziała, idą dożywotnio na dializy (procedura oczyszczania krwi sztuczną nerką - ok. "Papier").

Po operacji Evgeni stanęła przed faktem, że w Murmańsku nie ma lekarzy, którzy mogliby obserwować pacjentów po transplantacji i zalecić właściwe dawki leków immunosupresyjnych: ich dawkowanie stopniowo się zmniejsza. Przez pewien czas Eugene jako "niedoświadczony pacjent" był znacznie wyższy od dawki i ostatecznie znalazł się na oddziale intensywnej terapii na sztucznym wentylatorze płuc.

Teraz próbuje powiedzieć ludziom o transplantacji i wspólnie z innymi biorcami realizuje projekt "Transplantacja. Ja - za! ". Uczestnicy mogą zamówić kartę dawcy, w której wyrażą zgodę na przeszczep. Ta karta, którą musisz nosić ze sobą, nie ma mocy prawnej, ale pomoże krewnym i krewnym poznać stosunek do przeszczepów.

- Wierzę, że w Petersburgu nielegalnie przeszczepiono nerkę lub wątrobę - to tak, żeby nielegalnie zbierać na Placu Pałacowym "Mercedes" - podsumowuje Herman Nikolaev. - Podczas operacji potrzebujesz tak wielu specjalistów, z których wielu jest samotnych. A technologie potrzebne do transplantacji są dalekie od wszystkich klinik. O innych krajach nie twierdzę, że na podstawie oficjalnych informacji WHO, prawdopodobnie w krajach Wschodu, istnieje ruch narządów.

Jednocześnie w mediach nadal pojawiają się publikacje, które w rosyjskich szpitalach, odbiorca za dużo pieniędzy może dać obcemu krewnemu i zmusić ciało do ominięcia prawa. Według niektórych materiałów takie operacje są przeprowadzane za granicą.

- Gdzie ten pacjent pójdzie po transplantacji? Musi przejść comiesięczne badania. Ponadto wszyscy pacjenci otrzymujący terapię supresyjną są oficjalnie zarejestrowani w rejestrze. Państwo nie może zapłacić pacjentowi za stłumienie i nikt nie wiedział, gdzie przeszczepił "- nalega Nikołajew.

Jak dawca żyje po podwójnym transplantacji

Pięć lat temu Wiktoria moskiewska dała swojemu synowi od razu nerkę i część wątroby. Po pierwsze, ona i jej mąż liczyli na transplantację zwłok, ale lekarze powiedzieli, że potrzebują podwójnego przeszczepienia od krewnego.

"Widziałem, że moje dziecko umierało: ciągle się drapał, cały czas był spuchnięty, było oczywiste, że jest chory. Zdaliśmy sobie sprawę, że jeszcze dwa miesiące, a on po prostu nie mógł tego znieść. Potem zdecydowałem, że jestem gotów oddać moje narządy, gdyby żył.

Victoria pamięta, że ​​po operacji czuła się dobrze, mniej więcej miesiąc upłynął od standardowego okresu pooperacyjnego. Niecałe dwa lata temu urodziła córkę.

W tym samym czasie, według kobiety, niektórzy krewni i znajomi jej decyzji nadal nie pochwalają: mówią, że nie mogli oddać swoich ciał. Według Victorii obawiają się nieznanego: ludzie nie rozumieją, co się z nimi stanie po transplantacji, a dzieci "mogą otrzymać więcej".

"Najtrudniejszą częścią jest obserwowanie, jak twoje dziecko cierpi." Kiedy przyszedłem z nim na plac zabaw, wszyscy wyszli. Słyszałem nawet za moimi plecami, mówiąc: "Dlaczego ona kpi z jej dziecka? On by umarł i wszystko "- mówi Victoria.

Z powodu okresowego pogorszenia sytuacji lekarze nie mogli wykonać operacji, w wyniku czego Siergiej był operowany tylko w ciągu trzech lat.

- Wszystko inne nie jest nawet pamiętane, wtedy moje dziecko było najważniejsze, myślałem o sobie ostatnio. Nie było strachu.

Teraz Siergiej jest zaangażowany w szkołę indywidualnie: przychodzi, gdy wszystkie lekcje już się skończyły. Nie podróżuje też wcale transportem publicznym - tylko samochodem lub taksówką, aby nie złapać infekcji. W pozostałej części rodzice starają się tego nie ograniczać: chodzi do kina i gra ze znajomymi na ulicy.

- Jeśli widzisz to dziecko, nie rozumiesz, że jego narządy zostały przeszczepione. To zwykły chłopak, tylko wygląda młodziej niż w jego wieku.

Co należy przygotować dla dawców?

Cztery lata temu St. Petersburger Anton postanowił poświęcić część wątroby dla córki Aliny: zdał sobie sprawę, że nie ma czasu na poszukiwanie zwłok narządów. Z diagnozą marskości żółciowej wątroby powiedział, że większość dzieci żyje około roku. Dziewczyna z żółtą skórą wcale nie rosła.

Podczas gdy żona 31-letniego Antona leżała z córką w szpitalu w moskiewskim Petrovsky RRC, wziął testy na zgodność i zaczął przygotowywać się do operacji. Ze względu na nadmiar tłuszczu w wątrobie, mężczyzna musiał schudnąć. Anton siedział na ścisłej diecie i przez półtora miesiąca schudł z 90 do 67 kilogramów.

- Zebrałem cały zestaw certyfikatów i potwierdzeń, że nie mam żadnych przeciwwskazań do operacji. Jest to bardzo surowe: zdrowie dawców jest jeszcze ważniejsze niż biorcy - wspomina Anton.

Mówi, że trzeba było przygotować się do transplantacji w trudnej sytuacji psychologicznej:

- Trudno, gdy na jednym oddziale jest dziecko, które jest beznadziejne, nie ma pokrewnego dawcy, nie może znaleźć innego organu, z bólem umiera na twoich oczach. A ty i twoje dziecko przygotowujecie się do transplantacji. Nikt nie może zagwarantować, że przejdzie dwadzieścia godzinną operację. Zawsze istnieje procent śmierci.

Ranking miast według działalności donatorów w 2015 roku

Miasto

Populacja

Dawcy za 1 milion

Moskwa
Region Kemerowo
Region Moskwy
Petersburg
Region Samara

12,3 miliona
2,7 miliona
2,0 mln
7,3 miliona
2,6 miliona

W przeciwieństwie do Aliny, która musi przez całe życie stosować supresanty, Anton nie potrzebuje dodatkowej pomocy medycznej i badań. Dał swojej córce 25% wątroby, a miesiąc później odzyskała swoją wielkość. Cztery miesiące później Anton wznowił swoją koszykówkę i powrócił do wcześniejszego wysiłku fizycznego. Nie ma też żadnych ograniczeń dotyczących jedzenia: może bezpiecznie spożywać alkohol i spożywać zwykłe jedzenie.

- Po zabiegu istnieje poczucie surrealizmu. Jesteś zwykłą osobą i nagle znajdujesz się w sytuacji, w której myślałeś, że nigdy nie dostaniesz. Jest to porównywalne do magii. Ale wtedy musimy dowiedzieć się, jak zdobyć życiodajne narkotyki, a to nie jest takie proste. Kiedyś, z powodu biurokratycznych opóźnień, nie byliśmy w stanie podać odpowiedniej ilości leków w aptece "- argumentuje.

Svetlana Matveeva również mówi nam, że nie jest łatwo zdobyć leki. Przygotowania do Katya można uzyskać tylko w jednej aptece w pobliżu stacji metra "Ploshchad Vosstaniya". Idź po niego od "Rybaka".

Rodzice Katyi Matwejewej, podobnie jak rodzice Aliny, mimo długiego pobytu w szpitalach i okresie rehabilitacji, mogli uratować swoją pracę. Wiaczesław jest mechanikiem do naprawy i konserwacji mostów zwodzonych z harmonogramem zmian. A Swietłana otrzymała długie wakacje na opiekę nad dzieckiem. Nie wszyscy mają tyle szczęścia.

Oboje rodzice są odcięci od życia. Żona po prostu nie może pracować, bo cały czas z dzieckiem, a ja ciągle byłem w Moskwie. Ale nie każdy pracodawca spokojnie reaguje na fakt, że pracownik właśnie wyjechał na sześć miesięcy. Jeśli rodzina nie radzi sobie dobrze z pieniędzmi, mimo że państwo płaci za leczenie i samą operację, ludzie nadal znajdują się w trudnej sytuacji ekonomicznej. Tracą pracę i znajdują się w finansowym dniu "- mówi Anton.

Katia Matveeva może teraz jechać trzy lub cztery kilometry, jeżdżąc na rowerze i łyżwach. W lutym obchodziła swoje urodziny po raz pierwszy od dwóch lat. Ma 14 lat, ale wygląda trochę młodziej. Z powodu leków hormonalnych, które brała podczas leczenia, ma pulchne policzki, nieproporcjonalnie szerokie ramiona i plecy w porównaniu do cienkich rąk i nóg. Ale rodzice mają nadzieję, że po obniżeniu dawki Katya "dogoni", ponieważ, jak mówi ojciec dziewczynki, nadszedł czas, aby "zmienić się w dziewczynę".

Po transplantacji, mukowiscydoza zniknęła, ale separacja pozostała. Katia nadal jest niepełnosprawna z powodu narządów uszkodzonych przez tę chorobę. W przypadku przeszczepionych płuc choroba ta może powodować ostre stany zapalne. To, czy uda się go pokonać, jest nieznane. Wiaczesław Matwiejew twierdzi, że istnieją precedensy, ale nie w Rosji.

Alina ma teraz 4,5 roku. Po operacji szybko zaczęła przybrać na wadze, żółknięcie zniknęło. Teraz dziewczyna ma normalny wzrost, nawet przed swoimi rówieśnikami. Jeździ na nartach, rozmawia, pisze, czyta. Ze względu na tłumiące, rodzice starają się nie prowadzić Alina w miejscach dużych tłumów, aby chronić się przed infekcjami.

- To wszystko nie brzmi tak przygnębiająco, powiem, że ze względu na możliwość przeprowadzenia tej operacji, możliwe jest nie tylko ocalenie dziecka, ale także zachowanie jego jakości życia. Wiem, że dziewczynki z przeszczepioną wątrobą mogą rodzić, więc moja córka będzie miała pełne życie. A ze względu na to warto przejść przez to wszystko "- podsumowuje Anton.

Forum Hepatitis C | Wszystko o lekach | Leczenie

Tu można dyskutować problem w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu C w Rosji i WNP, możliwe jest, aby omówić i zamówić nowe leki na zapalenie wątroby typu C (sofosbuvir, daklataswir, ledipasvir, veltapasvir i inne)

Okres przeszczepu wątroby przed i po

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników i 1 gość

Prawa dostępu

Ty nie możesz rozpocznij tematy
Ty nie możesz odpowiadać na wiadomości
Ty nie możesz edytuj swoje posty
Ty nie możesz usuń swoje wiadomości
Ty nie możesz dodaj załączniki

Przeszczepienie wątroby dziecku (2210 odsłon)

Kopiuję z VO, przepraszam za reprodukcję tematów, nie wiedziałem, gdzie o to pytać.
Siostrzenica bliskiego przyjaciela urodziła się z problemami, teraz prawdopodobnie ma około miesiąca. Obecnie nie tserroz wątroby, zapalenie płuc, niedokrwienie mózgu (pardon za pośrednictwem osób trzecich, nie wiem). Dziecko w Sarańsk była konsultacja, postanowił jedyną szansę na przeszczep wątroby, ale historia choroby nie dają swoje ręce, mówili zostanie wysłana do szpitali w Moskwie. Co teraz robisz? Przyjaciel w Moskwie chce pomóc, zbiera informacje, ale nikt nie natknął się i gdzie zaczynamy? Буду благодарна за советы Odpowiedz Tłumacz

Aby pobrać kopię historii medycznej i do Kaabaku M.M. Po konsultacjach wydaje mi się. Ale musisz znać dokładną diagnozę i stan dziecka. Autor: fb580902735392798 F Odpowiedz Tłumacz

Dziękuję za wszystkie opcje prozvanivatsya, przejdź skonsultować wszystkim historia choroby nie wiem, powiedziałem do pchania się do skandalu, to ich dziecko, a oni mają prawo do tych dokumentów (mój też po porodzie w Pitea leżącej, a następnie szpital został przeniesiony, nie ma informacji, nic, dopóki skandal i połączenia nie dotarły i natychmiast zaczął wszystko wyjaśniać). Wiedziałam, zanim dziecko ma operacja powinna być odpowiednio traktowane pepevestis w szpitalu w Moskwie, a następnie zdecydować, czy transplantacja..
Shl, Kaabak, gdy rozumiałem główne nerki, mamy wątrobę, a przy tej okazji nie znalazłem żadnej opinii. Odpowiedz Ikona

M.M. Kaabak jest oddziałem transplantacji nerki. Autor: Verkin2 KF ** Odpowiedz Przetłumacz

Nasza dziewczyna (11 miesięcy) jest obecnie w przygotowaniu do przeszczepu pecheni.Operatsiya planowanych 2-nedeli.Diagnoz zarośnięcie żółciowa marskość pecheni.Esli dziecko ma ten sam problem, a następnie podniósł 2hmesyachnogo wiek operacji Kasai, pozwala żyć nawet do roku i więcej.t.e daje czas na wzmocnienie, przybieranie na wadze. Autor: inabel + Odpowiedz

Znajdź grupę VKontakte, aby pomóc dzieciom z chorobami wątroby, jest wiele informacji. Autor: inabel + Odpowiedz

Nie masz żadnych linków? Oni zapukać wszystkich ośrodkach transplantacyjnych, ale muszą kierunek i dokumenty przesyłane Saransk aż zasięgiem jak uważa, nie to nie słuchaj ich ((
Wydaje się, że grupa znalazła, nie widzę zbyt wielu informacji, spróbujmy pisać moderatorów. jeśli nie jest to dla ciebie trudne, powiedz nam, w jaki sposób działa algorytm działania i algorytm działań. jeśli chcesz, napiszę w LS. Odpowiedz Ikona

Jesteśmy z Białorusi, tutaj trochę inny schemat razie potrzeby transplantacji organov.Algoritm zależy diagnoza.Pri zarośnięcie jest bardzo ważne, aby mieć czas na operację do Kasai nie 2hmesyatsev spóźnij się! Po tym wieku, ona bessmyslenna.Sut operacji w tworzeniu sztucznej wycofania żółci przez tę samą diagnozę kishechnik.Esli innego, takich jak wirusowe zapalenie wątroby typu B, transakcja ta może prowadzić do śmierci dziecka. Mieliśmy tak.V 12 tygodni ciąży USG wykazało torbiel przewodu żółciowego wspólnego (bramy wątroby), lekarze pewność, że nic nie zagraża nam oprócz obserwacji po urodzeniu udalit.Devochka urodzą o wadze 4 kg, Apgar 8/9 wszystko horosho.No na sled.den rozwinięte zapalenie płuc, szybko wyleczyć, pożółkły, czołgał się bilirubina, przebarwione kał, testy dla każdej infekcji ujemny, uzi nie widzieliśmy żółciowego i dróg żółciowych Atrezja puzyrya.Predpolozhili, MRI, przebicie wszystko w porządku, cysta choledocha jest, ale dziecko nie przybiera na wadze, bite Dokładnie 2 miesiące działały na Kasai.Atreziya potwierdzone i zwłóknienie wątroby 3 stepeni.Srazu była poprawa po tygodniu znowu złe odpływ żółci net.Stala gorączka, duszność, wodobrzusze, ciężka sepsa, został przeniesiony do ivl.Odnovremenno sprawdzone dawstwa rodziców, mama nie przyszła z powodu nadwagi, tata wszystko podoshel.Tut również bardzo trudne, dużo dawców pod względem wymagań zdrowia predyavlyaetsya.V przeszczepić nas w tym czasie otkazano.t.k posocznica i stwardnienie narząd zaczął nedostatochnost.Mesyats dziecko było na granicy, to zaczęło się od luchshenie.Vypisali ze szpitala 6 miesięcy rebenkinyh zdiagnozowano atrezji dróg żółciowych, marskość wątroby, krzywicy, i wiele więcej wszystkich chorób współistniejących związanego z głównym diagnozom.Operatsiya Kasai pomógł chastichno.Do jeszcze wszystko było dobrze, lekarze dali nadzieję, że będę w stanie to zrobić bez wiele przeszczepu let.No ditenok złowionych ostre infekcje układu oddechowego, traktowano w szpitalu z antybiotykami i bilirubiny ponownie wkradł górę, śledziona ogromny masie ciała, obecnie 11 miesięcy 6,7kg vsego.Vot przygotowaniu do przeszczepu. Autor: inabel1 + Odpowiedz