Phosphogliv: instrukcje użytkowania, wskazania, recenzje i analogi

Leczenie

Wątroba jest unikalnym narządem. Jest w stanie całkowicie zregenerować się z pozostałych 10% wartości. Aby chronić wątrobę, oczyścić ją i stworzyć sprzyjające warunki do powrotu do zdrowia w gastroenterologii, stosuje się hepatoprotektory. Na rynku jest wiele podobnych leków - około 700 nazw handlowych. Wśród nich jest efektywnie połączony produkt Phosphogliv (kraj producenta - Federacja Rosyjska).

Krajowy producent stworzył unikalny lek, który nie ma analogów strukturalnych na świecie, zdolny do konkurowania z szeroko reklamowanym Essential. Nowość i wyjątkowość Phosphoglivusa polega na całkowicie nowej technologii przygotowania suchej granulowanej sproszkowanej postaci fosfolipidu sojowego, której nikt nie był w stanie zrobić w przeszłości. Zwiększyło to możliwość przechowywania leku w kapsułkach przez kilka lat.

Pozytywny wynik tego leku wynika z jego głównych składników: kwasu lukrecjowego i fosfolipidów. Substancje te są integralnymi składnikami komórek, więc normalizują w nich metabolizm węglowodanów i lipidów. Fosfoglik opiera się na fosfatydylocholinie z nasion soi i soli sodowej kwasu lukrecjowego z korzenia lukrecji.

Glycyrat (kwas glicyriowy) ma szeroki zakres właściwości terapeutycznych i bioaktywności dzięki polepszeniu fagocytozy, stymulacji produkcji interferonów w organizmie. Do chwili obecnej skuteczność tego związku potwierdzono w 54 badaniach klinicznych, podczas których stwierdzono, że kwas lukrecjowy ma wyraźne właściwości przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne, antyfibrotyczne i przeciwutleniające.

Fosfolipidy są głównym materiałem budulcowym błon komórek wątroby. Z ich brakiem jest dość trudno przywrócić zniszczonym hepatocytom do organizmu.

Nosfosfosforany i kapsułki

"Naprawa" uszkodzonych komórek wątroby nie jest jedynym zadaniem fosfolipidów. Połączenie fosfolipidów z kwasem glicyryzynowym zwiększa skuteczność tego drugiego, co zwiększa biodostępność leku, a zatem efekt terapeutyczny.

Aktywne składniki preparatu farmaceutycznego po podaniu doustnym (doustnie) są z powodzeniem absorbowane z błony śluzowej żołądka i jelit w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu glicyretowego, choliny. Te bioaktywne elementy hydrolizy wnikają do płuc, skóry, błon śluzowych, wątroby i innych narządów.

Ze względu na swój zrównoważony skład, Phosphogliv ma następujące właściwości terapeutyczne: stabilizujący błony, antywirusowy, immunostymulujący, przeciwutleniający, wzmacniający i hepatoprotekcyjny.

Fosfoglik jest dostępny w postaci kapsułek do podawania doustnego i liofilatu do podawania dożylnego. Kapsułkowa postać dawkowania Phosphoglive chroni główne składniki leku przed zniszczeniem pod wpływem działania soku żołądkowego.

Skład

1 kapsułka preparatu Phosphogliv zawiera:

- fosfolipidy (w sensie 100% substancji) - 65 mg;
- Glicyryzynian sodowy - 35 mg;
- Dodatkowe składniki.

W każdej fiolce z liofilizatem stosuje się 500 mg fosfolipidów i 200 mg glicerynianu sodu w celu przygotowania roztworu do podawania dożylnego.

Wskazania do stosowania Phosphogliv

Co pomaga Fosfogliv? Preparat Phosphogliv stosuje się w leczeniu większości patologicznych zaburzeń czynności wątroby, zarówno zakaźnych, jak i niezakaźnych.

Wskazaniami do stosowania fosfoglikonu są takie choroby, jak:

  • wirusowe zapalenie wątroby typu A, B, C, D w postaci ostrej i przewlekłej;
  • stłuszczenie wątroby,
  • stłuszczeniowe zapalenie wątroby,
  • marskość wątroby,
  • uszkodzenie wątroby na tle przewlekłych chorób układu sercowo-naczyniowego, narządów oddechowych, cukrzycy, gruźlicy;
  • tłuszczowa hepatoza (stłuszczenie wątroby),
  • alkoholowe uszkodzenia wątroby spowodowane alkoholizmem,
  • lecznicze uszkodzenie wątroby,
  • uszkodzenie wątroby w wyniku stosowania środków odurzających;
  • niewydolność wątroby w postaciach ostrych i przewlekłych,
  • zatrucie organizmu,
  • łuszczyca.

Liofizilat i kapsułki znacznie poprawiają syntetyczne funkcje wątroby i obniżają jakościowo objawy niewydolności wątroby. W tym przypadku lek ma dobrą tolerancję i korzystny profil bezpieczeństwa.

Instrukcja użytkowania Phosphogliv, dawkowanie

Kapsułki Phosphogliv

Zgodnie z instrukcjami dla leku Phosphogliv, zalecany schemat dawkowania u dzieci w wieku powyżej 12 lat i dorosłych to 2 kapsułki. 3 razy dziennie. Czas leczenia lekiem - od 3 do 6 miesięcy.

Wstrzyknięcia Phosphogliva - stosowanie leku w postaci iniekcji:

Postać fosfogininy we wstrzyknięciach należy przyjmować w postaci powolnych wstrzyknięć dożylnych.

Liofilizat rozpuszcza się w wolnej od pirogenów wodzie do wstrzykiwań i podaje się dożylnie bardzo powoli dwa razy dziennie po 12 godzinach przez 10 dni, po czym przestawia się na przyjmowanie leku w kapsułkach.

Funkcje aplikacji

Lek nie wpływa na zdolność prowadzenia samochodu i kontrolowania maszyn.

Podczas przyjmowania etanolu, Phosphogliv przyspiesza wydalanie produktów degradacji i chroni wątrobę.

Alkohol ma negatywny wpływ na wątrobę, wzmacniając procesy zapalne i dystroficzne. Natomiast Phosphoglive normalizuje pracę narządu i przywraca integralność komórek. Jeśli dana osoba ma chorą wątrobę, powinien zaprzestać używania alkoholu w dowolnej dawce. Dieta jest niezbędna do wyzdrowienia i przejścia do stanu przedłużonej remisji i nie ma w nim miejsca na alkohol.

Również etanol może pogorszyć warunki depresyjne i te patologiczne warunki, które są im powodowane. Alkohol zaburza metabolizm skóry, nie pozwalając na pozbycie się łuszczycy.

Nie używaj roztworu soli lub glukozy do rozcieńczania liofilizatu. Roztworu do wstrzykiwań nie można mieszać z innymi roztworami.

Podczas stosowania leku konieczne jest monitorowanie koagulogramu. Na początku i końcu leczenia wskazane jest określenie następujących parametrów: czas częściowej tromboplatyny aktywowanej, antytrombina III, czas krwawienia i czas krzepnięcia.

Skutki uboczne Phosphoglue, przeciwwskazania

Efekty uboczne przy użyciu fosfogwininy są dość rzadkie:

  • Swędzenie skóry;
  • Pokrzywka;
  • Hyperemia;
  • Bolesność, infiltracja i obrzęk w miejscu wstrzyknięcia.

Przedawkowanie

Przedawkowanie Phosphoglivoy nie zostało zidentyfikowane i opisane w oficjalnych źródłach, nigdy przez cały okres zażywania narkotyków.

Przeciwwskazania:

  • Zespół antyfosfolipidowy (w postaci kapsułek);
  • Ciąża (wszystkie trymestry);
  • Okres laktacji (karmienie piersią);
  • Nadwrażliwość na składniki leku.

Należy zachować ostrożność u pacjentów z nadciśnieniem wrotnym. Wraz ze wzrostem ciśnienia krwi należy przerwać terapię preparatem Phosphogliv i zwrócić się do specjalisty o ewentualne zastąpienie leku lekiem o podobnym działaniu.

Dzieci w wieku poniżej 12 lat są przeciwwskazane.

Analogi Phosphogliv, lista leków

Do chwili obecnej istnieje duża liczba analogów fosfoglikanów należących do grupy hepatoprotektorów (lista):

  1. Antral,
  2. Arginin-Darnitsa,
  3. Glutargin Alkoklin,
  4. Glutargin,
  5. Phosphogliv Forte,
  6. Essley Forte,
  7. Essentiale N,
  8. Fosfospsiale,
  9. Bicyklo,
  10. Livolact,
  11. Esavit,
  12. Hepel H,
  13. Tyqveol,
  14. Livedoksa,
  15. Esledin,
  16. Hepafor,
  17. Hepatane,
  18. Hepagard,
  19. Resalyut,

Ważne - instrukcje użytkowania Phosphogliv, ceny i przeglądy analogów nie są istotne i nie mogą być wykorzystywane jako wskazówka do stosowania leków o podobnym składzie lub działaniu. Wszystkie wizyty terapeutyczne powinny być wykonywane przez lekarza. Wymieniając Phosphogliv na analogowy, ważne jest, aby uzyskać specjalistyczną konsultację, może zajść potrzeba zmiany przebiegu terapii, dawkowania, itp. Nie należy samoleczenia!

Według lekarzy, Phosphoglivus pomaga przywrócić wątrobę i poprawia samopoczucie, ale może wywołać wzrost ciśnienia krwi. Ponadto koszt leku jest stosunkowo niski w porównaniu z podobnymi importowanymi lekami.

Phosphogliv

Opis jest aktualny 09.11.2016

  • Nazwa łacińska: Phosphogliv
  • Kod ATX: A05BA
  • Składnik aktywny: Kwas lukrecjowy + fosfolipidy (kwas lukrecjowy + fosfolipidy)
  • Producent: Instytut BMH RAMS je. VN Orekhovich (Rosja)

Skład

Każda kapsułka zawiera 65 mg fosfolipidy i 35 mg glicyryzynian sodu jako składniki aktywne.

  • celuloza mikrokrystaliczna;
  • węglan wapnia;
  • stearynian wapnia;
  • talk;
  • koloidalny bezwodny dwutlenek krzemu.

Skład skorupy kapsułki:

  • dwutlenek tytanu;
  • czarny tlenek żelaza;
  • barwnik E 110;
  • żelatyna.

W każdej fiolce z liofilizatem stosuje się 500 mg fosfolipidów i 200 mg glicerynianu sodu w celu przygotowania roztworu do podawania dożylnego.

Forma wydania

Lek jest dostępny w dwóch formach:

  • Kapsułki. Obudowa kapsułki jest pomarańczowa, a pokrywa jest czarna. Wewnątrz znajduje się lekki proszek o słabym żółtym zabarwieniu. Jest słaby specyficzny zapach. Kapsułki umieszcza się na 10 kawałkach w blistrach. Blistry układa się na 5 w kartonowych opakowaniach.
  • Liofilando wprowadzenia do IV. Wygląda jak biała lub jasnożółta masa. Umieszcza się go w butelkach o wadze 2,5 g. Fiolki po 5 lub 10 sztuk układa się w kartonowe opakowania.

Działanie farmakologiczne

Odnosi się do hepatoprotekcyjne. Stosowany w leczeniu chorób wątroby i skóry.

Farmakodynamika i farmakokinetyka

Farmakodynamika

Substancje czynne, w szczególności fosfolipidy, przywracają strukturę i funkcje komórek wątroby. Wpływają na ścianę komórkową i inne elementy strukturalne hepatocytów, korygują metabolizm białka i lipidów w tych komórkach.

Ponadto kwas lukrecjowy działa przygnębiająco na rozmnażanie wirusów, stymulując produkcję interferonów. Ma także działanie przeciwutleniające i stabilizujące błony. Ten efekt rozciąga się nie tylko na komórki wątroby, więc lek jest skuteczny w poprawianiu stanu skóry.

Farmakokinetyka

W przypadku spożycia w postaci kapsułek, lek jest dobrze wchłaniany przez ściany przewodu pokarmowego w jelicie. Maksymalne stężenie w krew osiąga się w ciągu 6-24 godzin. Wydalanie następuje z żółcią i moczem.

Przy podawaniu dożylnym lek natychmiast wchodzi do krążenia ogólnoustrojowego, maksymalne stężenie osiąga się wcześniej. Mechanizm działania na ciało i wydalanie są takie same, jak podczas przyjmowania leku w środku.

Wskazania do stosowania

Z jakich tabletek Phosphogliv (INN - lek na grzebień) zwykle pomaga:

  • zapalenie wątroby, spowodowane zakażeniem wirusem (stosowane zarówno w postaciach ostrych, jak i przewlekłych);
  • hepatoza wątroba (zwyrodnienie tłuszczowe);
  • uszkodzenie wątroby spowodowane spożyciem toksyn, alkoholu, niektórych leków;
  • marskość;
  • różne zatrucie;
  • choroby skóry (łuszczycowe wysypki, wyprysk, neurodermititis).

Przeciwwskazania

W takich przypadkach jest przeciwwskazanie do stosowania fosfogliksu:

  • nadmierna wrażliwość na składniki leku;
  • dowolny termin ciąży;
  • okres karmienie piersią;
  • zespół antyfosfolipidowy;
  • wiek młodszy niż 12 lat.

Należy zachować ostrożność przepisując lek osobom o tendencji do zwiększania dawki ciśnienie krwi.

Efekty uboczne

Efekty uboczne Phosphoglivinum pojawiają się nieczęsto.

Możliwe niepożądane efekty:

  • wysypka na skórze;
  • reakcje nadwrażliwości błony śluzowej objawiające się jako kaszel, zapalenie spojówek, małe zatkanie nosa;
  • zaburzenia trawienia, bekać, nudności, wzdęcia;
  • obrzęk na obwodowych częściach ciała;
  • przejściowy wzrost ciśnienia krwi.

Instrukcja użytkowania Phosphogliva (metoda i dawkowanie)

Zastrzyki Phosphogliva, instrukcje użytkowania

Ampułki są przepisywane osobom w wieku 12 lat.

Wstrzyknięcie należy przygotować przez zmieszanie zawartości fiolki z 10 ml wody i dokładne wymieszanie. Fosfoglik IV podaje się w dawce 10 ml. We / we wprowadzeniu dokonuje się rano i wieczorem.

Przebieg iniekcji nie trwa długo. W większości przypadków przewiduje się przejście do enkapsulowanej postaci leku.

Instrukcja stosowania kapsułek

Lek w kapsułkach jest przepisywany po ukończeniu 12 lat.

Lek przyjmuje 1 lub 2 kapsułki 3-4 razy w ciągu dnia. Odbiór odbywa się podczas jedzenia. Po wypiciu leku należy go zabrać z wodą.

Przebieg leczenia trwa do sześciu miesięcy. Średni czas trwania wynosi 3 miesiące.

Przedawkowanie

Brak zgłoszonych przypadków przedawkowania.

Struktura obejmuje kwas lukrecjowy. Po spożyciu w dużych ilościach może zapewnić pseudokortykoida efekt. Zwiększa to zawartość glukokortykoidów i minerokortykwasów we krwi. Z tego powodu sód może pozostać w ciele, a ilość potasu może się zmniejszyć. Klinicznie, takie procesy przejawiają się zwiększonym ciśnieniem krwi, zatrzymywaniem płynów i obrzękiem obwodowych części ciała.

Interakcja

Kwas lukrecjowy wchodzi w interakcje z kortykosteroidem hormony. To ich synergetyk wzmacnia ich działanie i zwiększa czas jego działania.

Warunki sprzedaży

Warunki przechowywania

Przechowywać zgodnie z wymaganiami dotyczącymi przechowywania preparatów z listy B.

Miejsce przechowywania powinno być dobrze chronione przed światłem.

Wymagana temperatura wynosi do 20 ° C.

Data wygaśnięcia

Kapsułki można przechowywać przez 3 lata, ampułki - 2 lata.

Instrukcje specjalne

Należy zachować ostrożność w leczeniu pacjentów ze zdiagnozowanym portalem lub tętnicą nadciśnienie. Jeśli w wyniku zażywania leku Phosphogliva zwiększa się ciśnienie, należy przerwać leczenie i skonsultować się z lekarzem.

Roztwór przygotowany na bazie liofilizatu kategorycznie zabrania się mieszania z innymi roztworami do podawania dożylnego, w tym izotonicznego i glukozowego.

Dzieci

Dozwolone jest używanie go tylko w przypadku osób, które ukończyły 12 rok życia.

Z alkoholem

Fosfoglik i alkohol mają przeciwny wpływ na komórki wątroby. Alkohol spowolni regenerację hepatocytów, aw dużych dawkach zniszczy wszystkie wyniki leczenia.

Ale nie ma interakcji między napojami zawierającymi alkohol i aktywnymi składnikami, więc pojedyncze spożycie niewielkiej ilości alkoholu nie powinno w żaden sposób wpływać na twoje samopoczucie.

W czasie ciąży i laktacji

Analogi Phosphogliva

Warianty i cena analogów Phosphogliva:

  • tabletki Antral - od 240 rubli, około 70 UAH;
  • roztwór do infuzji Arginin-Darnitsa - około 40 UAH;
  • proszek lub tabletki Glutargin Alkoklin - od 125 rubli, od 35 UAH;
  • tabletki lub roztwór do infuzji Glutargin - od 235 rubli, około 60 UAH;
  • kapsułki Phosphogliv Forte - od 800 rubli, od 700 UAH.

Phosphogliv lub Phosphogliv Forte - co jest lepsze?

Często można natknąć się na pytanie: jaka jest różnica między Phosphogliv i Fosfoglve Forte? W rzeczywistości skład leków jest identyczny, jeśli spojrzeć na składniki, różnica polega tylko na dawkowaniu tych substancji.

Nie można powiedzieć, który z tych leków jest lepszy, ponieważ dawkę należy dobrać biorąc pod uwagę masę ciała, wiek, diagnozę. Kup dokładnie lek przepisany ci przez lekarza.

Recenzje o Phosphogliv

Recenzje Phosphogliv na forach

W większości przypadków użytkownicy forum piszą o leku jako skutecznym środku walki z problemami z wątrobą. Pomaga poradzić sobie z nieprzyjemnymi objawami naruszenia wątroby, a także dobrego samopoczucia i wyników testów. Zauważyli to również pacjenci z poważnymi chorobami, na przykład Wirusowe zapalenie wątroby typu C Phosphogliv również działa dobrze. Ponadto, opinie pokazują, że Phosphogliv poprawia stan skóry. Ponadto lek jest stosunkowo niedrogi.

Niewielka liczba negatywnych opinii wiąże się z tym, że nie we wszystkich przypadkach przyjmowania leków uzyskuje się pożądany efekt.

Komentarze doktora

Zasadniczo opinie na temat Phosphoglive są dobre. Jest aktywnie stosowany w leczeniu uszkodzeń wątroby o różnej etiologii. Należy zauważyć, że ten lek jest również skuteczny w Wirusowe zapalenie wątroby typu C.

Oprócz leczenia chorób wątroby lek ma również pozytywny wpływ na stan pacjentów z niektórymi chorobami skóry. Na przykład jest przypisany, gdy łuszczyca.

Cena Phosphogliv, gdzie kupić

W rosyjskich aptekach cena Phosphogliva w tabletkach (kapsułki) wynosi około 500 rubli. Cena Phosphogliva w ampułkach - 1500 rubli. Na Ukrainie ten lek na wątrobę można kupić w cenie 215 hrywien za kapsułkę i 1500 hrywien za liofilizat.

Forum zapalenia wątroby

Wymiana wiedzy, komunikacja i wsparcie dla osób z zapaleniem wątroby

Phosphogliv, recenzje

Re: Phosphogliv.

Twoja wiadomość Serega »24 stycznia 2013 18:56

Re: Phosphogliv.

Twoja wiadomość Nadinka »25 stycznia 2013 16:55

Re: Phosphogliv.

Twoja wiadomość aksyon »10 lutego 2013 03:11

Re: Phosphogliv.

Twoja wiadomość rodi »10 lutego 2013 r. 04:30

Re: Phosphogliv.

Twoja wiadomość ryś »10 lutego 2013 06:25

Re: Phosphogliv.

Twoja wiadomość wertebre »10 lutego 2013 08:04

Re: Phosphogliv.

Twoja wiadomość Serega »10 lutego 2013 08:07

Re: Phosphogliv.

Twoja wiadomość rodi »10 lutego 2013 08:42

Phosphoglivia - działania niepożądane i przeciwwskazania

Jak każdy inny lek, Phosphogliv ma działania niepożądane i przeciwwskazania, które są wymienione w instrukcji stosowania leku.

Farmakologiczne działanie fosfoglikawy

Fosfoglik zawiera dwa aktywne składniki - kwas lukrecjowy i fosfolipidy. To ich działanie i efekt terapeutyczny leku.

  • Kwas lukrecjowy jest niezbędny w celu wyeliminowania stanu zapalnego w wątrobie. Obecność tego składnika w kompozycji zwiększa skuteczność leku i pozwala na jego stosowanie nawet u pacjentów z aktywnym zapaleniem wątroby. Kwas lukrecjowy pomaga zatrzymać rozprzestrzenianie się patologicznego procesu w zdrowych obszarach wątroby i spowalnia postęp choroby.
  • Fosfolipidy pomagają uszkodzonym komórkom wątroby odzyskać zdrowie, a także zmniejszają szansę na zastąpienie blizny wątrobowej. Ponadto fosfolipidy mogą pozytywnie wpływać na wymianę białek i tłuszczów, poprawiając ogólny stan organizmu.

Wskazania do stosowania leku Phosphogliv

Fosfoglik stosuje się w leczeniu tłuszczowej wątroby - choroby wątroby, w której normalną tkankę wątrobową zastępuje tłuszcz. Choroba ta jest czasami nazywana otyłością wątroby. Jest również często stosowany do zapalenia wątroby wywołanego przez spożycie alkoholu, wirusy, podczas używania narkotyków lub innych substancji toksycznych.

Ponadto, Fosfoglivus jest często polecany przez dermatologów, ponieważ badania pokazują, że ten lek jest wysoce skuteczny w leczeniu łuszczycy, atopowego zapalenia skóry i egzemy.

Fosfoglik można stosować na różnych etapach uszkodzenia wątroby - od początkowego do rozległego (marskość), a także w profilaktyce chorób wątroby.

Przeciwwskazania do stosowania leku Phospholiv

Nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań do przygotowania Phosphogliv. Nie jest zalecany dla dzieci w wieku poniżej 12 lat, ponieważ jego bezpieczeństwo nie było badane u takich pacjentów. Z tych samych powodów produkt Phosphogliv nie jest stosowany u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Wszyscy inni pacjenci, jeśli nie mają indywidualnej nietolerancji składników leku, Fosfogliv można polecić bez obaw.

Skutki uboczne leku Phosphogliv

W instrukcjach stosowania leku Phosphogliv są tylko dwa główne efekty uboczne.

1) Możliwe wysypki na skórze. Ten efekt uboczny Phosphogliva jest związany z indywidualną reakcją organizmu i jest charakterystyczny, głównie dla osób podatnych na alergie.

2) Rzadko występuje taki efekt uboczny Phosphogliv jako wzrost ciśnienia krwi. Ta rzadka niepożądana reakcja występuje tylko wtedy, gdy lek jest niewłaściwie stosowany i występuje znaczny nadmiar zalecanej dawki dziennej.

Instrukcje specjalne

Jeśli przy użyciu dużych dawek fosfogii wystąpią takie skutki uboczne jak obrzęk lub wzrost ciśnienia krwi, konieczne jest natychmiastowe zmniejszenie dawki leku do zalecanego poziomu w celu normalizacji wymiany sodu w organizmie. Ponadto, aby wyeliminować te działania niepożądane, lekarz Phosphogliva może przepisać diuretyk spironolakton w dawce do 100 mg / dobę.

Dawkowanie i administracja

Fosfoglik jest dostępny w kapsułkach do podawania doustnego, a także w postaci liofilizatu do wstrzykiwań. Najczęściej w domu stosuje się kapsułki Phosphogliv. Dorośli i dzieci w wieku powyżej 12 lat przyjmują 2 kapsułki z posiłkami trzy razy dziennie.

Kompatybilność Phosphogliva z innymi lekami

Phosphogliv jest kompatybilny ze wszystkimi lekami, więc może być włączony w kompleksową terapię różnych chorób, bez obawy wystąpienia dodatkowych efektów ubocznych.

Przedawkowanie

Nie było przypadków przedawkowania leku Phosphogliv, ponieważ jest to bardzo bezpieczny lek, który nie ma działania toksycznego.

Recenzje o leku Phosphogliv

Recenzje leku Phosphogliv, z reguły, są dobre zarówno dla lekarzy i pacjentów. Wielu zauważa jej łagodny wpływ i korzystny wpływ na wątrobę. U pacjentów przyjmujących preparat Phosphogliv wskaźniki zdrowotności wątroby, takie jak AST, ALT i fosfatazy alkalicznej, szybko powracają do normy.

Komentarze doktora

Ignatiew RV, terapeuta "Często przepisuję Phosphogliv. Najlepszy ze wszystkich, moim zdaniem, pokazuje się pacjentom z tłuszczową hepatozą. Ogólnie, degeneracja stłuszczenia wątroby jest poważnym problemem naszych czasów i mam wielu takich pacjentów. Związane, oczywiście, z naszym stylem życia i nawykami żywieniowymi. Ale te czynniki są tak trudne do zmiany. Większość ludzi pasuje do ich życia, ale wątroba cierpi! Musimy przypisać im Phosphogliv, aby pomóc organizmowi radzić sobie ze zwiększonym stresem. "

Mgr Volodina, dermatolog "Wiele chorób skóry nie jest tak naprawdę chorobą skóry jako taką, ale jedynie przejawem ogólnoustrojowej niższości ciała. Na przykład od dawna udowodniono, że łuszczyca, egzema i neurodermit są bezpośrednio związane ze zdrowiem układu nerwowego, jelit i wątroby. Dlatego też pacjenci z takimi diagnozami potrzebują oczywiście kompleksowego leczenia. Tak, często oprócz maści dermatologicznych przepisuję im krople uspokajające, probiotyki do jelit i fosfoglik, aby przywrócić zdrowie wątroby. Z reguły widzę dobry trwały efekt ".

Opinie pacjentów

Anna, 44 lata, Murmańsk "Brałem Fosfogliv 3 miesiące po tym, jak zdiagnozowano u mnie otyłość wątroby przy ultradźwiękach. Wczoraj, w badaniu kontrolnym, lekarz zauważył znaczną poprawę. Jestem po prostu szczęśliwy! "

Sergey, 56 lat, Jarosław - "Rozpoznano zwłóknienie wątroby. Moja skóra zaczęła swędzić, trafiłam do dermatologa i wysłała mnie na badania. Tam stwierdzono, że moja wątroba jest chora, a skóra swędzi z tego powodu. Wysłali mnie na obserwację do gastroenterologa. On wyznaczył mi Phosphogliv. Piłem to przez kilka miesięcy i dużo. Ale było warto. Teraz wątroba jest prawie zdrowa. Lekarz mówi, że gdybym nie przybył na czas, mógłbym umrzeć z powodu marskości.

Wnioski.

Korzystne efekty leczenia przewyższają możliwe działania niepożądane produktu Phosphogliv. Lek ten, ze względu na dobry profil bezpieczeństwa i wysoką skuteczność, może być zalecany w przypadku różnych chorób wątroby.

Phosphogliv

Formy uwolnienia

Instrukcja fosfogluzu

Fosfoglik jest krajowym hepatoprotektorem, który jest połączeniem fosfolipidów (fosfatydylocholiny) i kwasu glicyryzynowego. Oprócz, w rzeczywistości, hepatoprotekcyjne, lek ma działanie stabilizujące błonę i antywirusowe. Stosowany w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby, hepatozy i innych uszkodzeń wątroby, a także chorób skórnych (łuszczyca, egzema itp.).

Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby jest pilnym problemem, zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Szczepienie pozwala zapobiegać ostremu zapaleniu wątroby, ale niestety nie jest tak skuteczne w zwalczaniu przewlekłych postaci choroby. Klasyczna farmakoterapia przewlekłego zapalenia wątroby jest dość złożonym i kosztownym ćwiczeniem, motywującym farmakologów do tworzenia nowych, skuteczniejszych leków. Jednym z takich obiecujących leków jest fosfoglukier, którego nie zapewniają jego twórcy analogów na światowym rynku farmaceutycznym i pod wieloma względami jest pionierem absolutnym. Jest to więc jedyny hepatoprotektor, który ma działanie zarówno etiotropowe, jak i patogenetyczne. Wyjątkowość fosfoglobiny występuje również w kombinacji pod "dachem" pojedynczej postaci leczniczej efektu hepatoprotekcyjnego i antywirusowego. Jednym ze składników tego leku - fosfatydylocholiny - jest strukturalna struktura komórek wątroby, działająca jak "uszczelniacz membranowy", który łata dziury w błonach biologicznych. To farmakologicznie aktywny „składnik” phosphogliv jest jej głównej zasady aktywny normalizacji metabolizmu białek i lipidów i zapobiega utracie aktywności enzymów wątrobowych komórek przywraca detoksiruyuschuyu funkcji tego narządu. Fosfatydylocholina hamuje nadmierne tworzenie tkanki łącznej, co zmniejsza ryzyko zwłóknienia wątroby i marskości wątroby oraz poprawia rokowanie i jakość życia pacjentów.

Innym składnikiem leku jest kwasu lukrecjowego, - substancja o aktywności przeciwwirusowej, przy użyciu, hamowanie reprodukcji wirusów w organizmie z powodu aktywowania syntezy interferonu stymulacji fagocytów i aktywność naturalnych zabójców. Będąc przeciwutleniaczem i wykazującym działanie stabilizujące błonę, kwas glicyryzynowy nasila działanie hepatoprotekcyjne fosfolipidów, ma działanie antyalergiczne i przeciwzapalne. Nowość fosfoglu znajduje się także w nieświadomych analogach technologii wytwarzania suchej sproszkowanej postaci ziarnistych fosfolipidów soi. Umożliwiło to zwiększenie trwałości kapsułkowanej postaci dawkowania. Oryginalna technologia otrzymywania liofilizatu do podawania dożylnego umożliwiła stworzenie stabilnego nanosystemu fosfolipidowego składającego się z zemulgowanych miceli i liposomów oraz bez toksycznych detergentów (substancji powierzchniowo czynnych). Złożone micele mogą być przechowywane w stanie aktywnym przez kilka lat, co ma wielkie znaczenie kliniczne, ponieważ pacjent w tym przypadku otrzymuje aktywny lek, a nie produkt procesów metabolicznych substancji farmakologicznie czynnych.

Fosfogliv przeszedł szereg testów w wiodących rosyjskich klinikach. Jego działanie oceniano na podstawie różnych kryteriów, między innymi poprawy ogólnego stanu pacjenta, eliminacji objawów zatrucia, zanikania żółtego koloru skóry, obecności / braku żółci w kale, zmniejszonego stężenia bilirubiny i aktywności enzymów wątrobowych. W rezultacie wszyscy pacjenci otrzymujący fosfoglue wykazywali dodatnią dynamikę. W związku z tym wykazano, że lek ten ma wysoką skuteczność w leczeniu chorób wątroby. Znacząco poprawia syntetyczną funkcję tego narządu i zmniejsza objawy niewydolności wątroby. W tym przypadku lek ma dobrą tolerancję i korzystny profil bezpieczeństwa.

Fosforylowe skutki uboczne

"/> Ludzka wątroba jest długo cierpiącym narządem, na który negatywnie wpływają różne szkodliwe czynniki. Jako filtr ludzkiego ciała, wątroba nieustannie przechodzi przez siebie wiele szkodliwych substancji pochodzących z gorszej żywności. Długotrwałe stosowanie różnych leków również nie przynosi korzyści temu ważnemu organowi. A pewnego dnia wątroba nie wytrzyma: jej struktura jest złamana, rozwija się stan zapalny, komórki są uszkodzone. W wątrobie nie ma zakończeń nerwowych, więc najczęściej można rozpoznać istniejącą chorobę dopiero w późnych stadiach jej rozwoju.

W celu przywrócenia czynności wątroby i jej prawidłowego działania opracowano specjalne środki hepatoprotekcyjne, z których jednym jest Phosphogliv. Instrukcja użytkowania opisuje ten lek jako hepatoprotektor pochodzenia roślinnego, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Lek przywraca metabolizm w komórkach wątroby, chroni je przed szkodliwymi toksynami, zapobiega proliferacji tkanki łącznej w tym narządzie. Surowce roślinne do produkcji leków to nasiona soi, więc lekarstwo może być stosowane przez długi czas, przy praktycznie nieobecnych efektach ubocznych.

Mechanizm działania

Preparat Fosfogliv składa się z dwóch aktywnych składników - fosfolipidów i kwasu lukrecjowego. Fosfolipidy są integralną częścią hepatocytów (komórek wątroby) i niektórych struktur wewnątrzkomórkowych. Łagodzenie metabolizmu fosfolipidów prowadzi do rozwoju procesów patologicznych. Wśród fosfolipidów, które tworzą lek, najskuteczniejsza jest substancja biologicznie czynna, fosfatydylocholina. Składnik ten stabilizuje stan hepatocytów, pozwalając zachować podstawową funkcję wątroby - oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji. Ponadto fosfatydylocholina zapobiega rozwojowi marskości wątroby, zapobiegając proliferacji tkanki łącznej.

Z kolei sole kwasu lukrecjowego (glicynia) aktywują wytwarzanie interferonu w hepatocytach, co pozwala komórkom immunologicznym na rozpuszczanie i absorbowanie czynników zakaźnych. Również kwas lukrecjowy tłumi toksyczne działanie wolnych rodników, które powstają w hepatocytach podczas reakcji utleniania i redukcji. W rezultacie nadnercza zwiększają produkcję hormonów glikokortykosteroidowych, dzięki czemu osiąga się przeciwalergiczne i przeciwzapalne działanie gliceryny. Nawiasem mówiąc, ta właściwość kwasu lukrecjowego ma wielką wartość w leczeniu niezakaźnych chorób wątroby.

Wskazania do stosowania

Preparat Phosphogliv stosuje się w leczeniu większości patologicznych zaburzeń czynności wątroby, zarówno zakaźnych, jak i niezakaźnych. Ten hepatoprotektor jest przepisywany w ostrych i przewlekłych postaciach zapalenia wątroby, stłuszczenia wątroby, chorób alergicznych i toksycznych. Leki sprawdziły się od najlepszej strony w leczeniu marskości wątroby, podczas gdy pacjenci utrzymują stabilny stan przez długi czas. Lek skutecznie pomaga w zatruciu organizmu lekami, lekami, alkoholem. Wreszcie, Phosphoglivus jest w stanie tłumić procesy zapalne skóry, dlatego jest zalecany w łuszczycy, egzemie, neurodermicie i innych chorobach skóry.

Schemat dawkowania

Fosfoglik jest uwalniany w postaci kapsułek do podawania doustnego i roztworu do podawania dożylnego. Dorośli i dzieci powyżej 12 lat przyjmują lek trzy razy dziennie na 1 do 2 kapsułek. Podczas wykonywania iniekcji dożylnych lek podaje się powoli, dwa razy dziennie przez 10 mililitrów przez 10 dni.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Fosfoglik ma minimalne przeciwwskazania do stosowania. Konieczne jest zaniechanie tego środka leczniczego u osób, u których występuje nadwrażliwość na jego składniki, a także dzieci w wieku poniżej 12 lat. Nie przeprowadzono badań klinicznych dotyczących kobiet w ciąży i karmiących piersią, dlatego ta kategoria obywateli nie powinna stosować tego leku. W przypadku działań niepożądanych, które mogą powodować Fosfoglik, instrukcja stosowania odnotowuje tylko rzadkie przypadki reakcji alergicznych.

Biorąc pod uwagę, że w naszym społeczeństwie nadal istnieje tendencja do upodobania się do napojów gazowanych i alkoholowych, różnych produktów spożywczych typu fast food, Phosphogliv jest niezawodnym środkiem hepatoprotekcyjnym, który przywraca funkcję wątroby. Zdrowie dla ciebie, dbaj o wątrobę!

Ogólna charakterystyka

"Fosfoglik" jest naturalnym lekiem-hepatoprotektorem. Jego aktywnymi składnikami są warzywa i to niewątpliwa zaleta tego leku. "Phosphogliv", którego cena jest dostępna dla wszystkich - narkotyk krajowy, opracowany jako odpowiednik słynnego importowanego i drogiego - Essentiale.

Lek ma działanie immunostymulujące, przeciwutleniające, przeciwzapalne, a nawet antywirusowe. Połączenie tych czynników znajduje odzwierciedlenie w poprawie działania hepatoprotekcyjnego. Być może nie wiesz dokładnie, skąd pochodzi "Phosphogliv"? Tabletki leku, ze względu na zawarte w nich składniki, przywracają uszkodzone struktury błon komórkowych w komórkach wątroby, co sprawia, że ​​jest znowu zdrowy i pełny.

Mechanizm działania

Efekt terapeutyczny "fosfoholu" wynika z właściwości jego składowych fosfolipidów, a także kwasu lukrecjowego. Fosfolipidy mogą bezpośrednio wpływać na stan błon komórkowych, ponieważ są ich integralnymi składnikami. Równocześnie prowadzą do prawidłowego metabolizmu węglowodanów i lipidów, a jednocześnie mają silne działanie hepatoprotekcyjne. Gdy wątroba jest łamanie, fosfolipidy „phosphogliv”, dzięki swojej strukturze chemicznej identycznej z naturalną, zaczynają być włączony do błon komórkowych - Wpływ podstawienie występuje.

Jest to spowodowane przywróceniem struktur błony i następuje poprawa i aktywacja wątroby w cirrhoses, dystrofiach tłuszczowych i przewlekłym zapaleniu wątroby. Odbiór „phosphogliv” pomaga zmniejszyć aktywność istniejącego stanu zapalnego, zapobiega zanikowi struktur komórkowych wątroby i normalizuje aktywność AST i ALT. Oto lista działań, które lek "Phosphogliv" ma:

  • aktywuje enzymy membranowe;
  • poprawia syntezę lipoprotein;
  • normalizuje stan błon komórkowych;
  • prowadzi do normalnej wymiany białek;
  • promuje przetwarzanie cholesterolu w związki, które są następnie łatwo wydalane przez organizm;
  • zwiększa ilość glikogenu w wątrobie;
  • pomaga wątrobie odtruć toksyczne substancje;
  • zmniejsza hepatozę (stłuszczenie wątroby);
  • normalizuje skład żółci;
  • zmniejsza tempo rozwoju marskości i włóknienia.

"Phosphogliv": recenzje

Odwiedzając Internet różne fora na temat zdrowia, gdzie pacjenci, którzy mają problemy z wątrobą, dzielą się swoimi doświadczeniami z leczenia, można zobaczyć wiele recenzji i oświadczeń na temat leku "Phosphogliv". I oczywiście nie ma jednomyślności. Są ludzie, którzy przyjmowali ten lek i nie pomagało im to, o czym mówią. Ale z reguły istnieje kilka pozytywnych odpowiedzi na jeden taki negatywny komunikat. Wiele osób przyjmuje "Phosphogliv" przez długi czas i pomaga im utrzymać czynność wątroby na dobrym poziomie i normalnym stanie zdrowia nawet w obecności bardzo poważnych diagnoz.

Spory dotyczące stosowności stosowania tych lub innych hepatoprotektorów w przypadku różnych chorób trwają już od dłuższego czasu. Istotą takich dyskusji jest to, że wielu uważa, że ​​hepatoprotektory są bardziej profilaktyczne niż terapeutyczne. Wielu absolutnie zdrowych ludzi regularnie używa takich leków jak Essentiale, Karsil lub Phosphogliv. Opinie powiedzieć w jaki sposób, za pomocą takich środków, poprawia ogólny stan zdrowia, stan skóry, i tak dalej. D. Ale co gepatoprotektory wskazany do stosowania nie tylko dla pacjentów, ale także dla zdrowych, nie umniejsza ich zasług, ale raczej mówi się o ich dodatkowe plusy. W każdym razie, w obecności poważnych problemów zdrowotnych, jest to nieuzasadnione, polegając wyłącznie na opiniach ludzi czytanych na forach, niezależnie przepisują terapię lekową. To powinno dotyczyć lekarza.

Formy uwolnienia leku "Fosfolgiv" i jego skład

Obecnie ten produkt farmaceutyczny jest dostępny w kapsułkach i liofilizacie (do dalszego wytwarzania leków do wstrzykiwań). Kapsułki z kolei mają dwie opcje: "Phosphogliv" i "Phosphogliv forte". Ich skład można uznać za identyczny, różnice dotyczą tylko dawek napływających substancji czynnych.

Kapsułki "Phosphogliv" mają powłokę z twardej żelatynowej skorupy, której jedna część jest pomarańczowa, a druga - czarna. Wewnątrz sproszkowanej ziarnistej zawartości biało-żółtego koloru, o specyficznym zapachu, są zawarte. Opakowania "Phosphogliva" są dostępne w 20, 50, 30, 200, 100 lub 300 kapsułkach. Twarda żelatynowa otoczka kapsułki "Fosfogliv Forte" jest zabarwiona na brązowo. Wewnątrz - substancja olejowa w kolorze pomarańczowo-brązowym lub jasnożółtym o specyficznym delikatnym zapachu.

Liofilizat do przygotowania roztworów jest jednorodną masą sproszkowaną, zabarwioną na jasnożółty lub biały kolor. Sprzedaż odbywa się w szklanych butelkach z 2,5 g proszku; w opakowaniach po pięć lub dziesięć butelek.

Wskazania do stosowania

Natomiast Phosphogliv i jego najbliższy współpracownik - lek "Phosphogliv forte" - mogą być stosowane w leczeniu tych samych chorób i stanów. Dlatego wskazania do stosowania obu leków są prawie identyczne, to jest:

  • przewlekłe i ostre wirusowe zapalenie wątroby;
  • hepatoza;
  • uszkodzenie wątroby pochodzenia toksycznego, leczniczego lub alkoholowego;
  • marskość;
  • terapia lekiem po cholecystektomii;
  • zatrucie;
  • wyprysk;
  • neurodermitów;
  • łuszczyca.

Instrukcje użytkowania

Leczenie "Phosphoglivoy" nie jest niczym skomplikowanym. Konieczne jest przyjmowanie kapsułek (1-2 szt.) Bezpośrednio podczas posiłków trzy lub cztery razy dziennie. Jeśli jest to konieczne, dzienną dawkę można zwiększyć do 12 kapsułek dziennie (ale nie więcej). Czas trwania takiego leczenia wynosi jeden miesiąc (choroba skórna); 2-4 tygodnie (ostra choroba wątroby); 6-12 miesięcy. (przewlekła patologia wątroby). Bardziej precyzyjne zalecenia mogą dać lekarzowi.

Jeśli chodzi o lek "Fort fosfogliv", należy go również przyjmować z posiłkami 1-2 kapsułki dziennie, trzy razy dziennie. Pacjentom w wieku od 12 do 18 lat zaleca się przyjmowanie trzech kapsułek dziennie. Maksymalna dzienna dawka wynosi nie więcej niż 9 kapsułek dziennie.

Bardziej skomplikowane instrukcje dotyczące stosowania leku "Phospholgiv" w ampułkach. Po pierwsze, konieczne jest rozpuszczenie liofilizatu w specjalnej jałowej wodzie do wstrzyknięć. Uwaga: jako rozpuszczalnik nie należy stosować glukozy ani roztworu soli fizjologicznej. Ponadto niedopuszczalne jest wcześniejsze przygotowanie takiego rozwiązania i przechowywanie go w lodówce. Świeżo przygotowany płyn do wstrzykiwań podaje się dożylnie, 10 ml dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Pomiędzy dwoma wstrzyknięciami należy przestrzegać odstępu czasu wynoszącego 12 godzin. Czas trwania leczenia - 10 dni.

Przez cały okres stosowania leku "Phosphogliv", nigdy nie było przedawkowania. Negatywne interakcje z innymi lekami również nigdy nie zostały zaobserwowane. Oznacza to, że lek jest całkowicie dopuszczalny do łączenia z innymi lekami.

Skutki uboczne leku

A jaki rodzaj pobochki może wystąpić przy przyjmowaniu leku "Phosphogliv"? Kapsułki z lekami, nawet przy długotrwałym stosowaniu, zwykle nie powodują niepożądanych działań i są dobrze tolerowane przez większość ludzi; skutki uboczne występują nieczęsto. Czasami u niektórych pacjentów mogą pojawić się wysypki skórne (reakcja alergiczna na lek), co wskazuje na indywidualną nietolerancję składników leku. "Fort fosfoglivowy" jest w stanie spowodować opóźnienie w ciele płynu, aw konsekwencji - pojawienie się obrzęku i zwiększonego ciśnienia. Przy zwykłym "Phosphogliva" ten efekt uboczny nie jest obserwowany.

Przeciwwskazania do stosowania

Lek nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i dzieci w wieku poniżej dwunastu lat. Podczas karmienia piersią nie należy również spożywać kapsułek "Phosphogliv". Innym przeciwwskazaniem jest zwiększona wrażliwość na składniki leku, indywidualna nietolerancja. Względne przeciwwskazanie to nadciśnienie wrota pacjenta.

Opinie lekarzy

Lekarze-infekcjoniści i hepatolodzy jako całość pozytywnie oceniają działanie terapeutyczne leku "Phosphogliv". Opinie lekarzy opierają się na praktyce, więc nie ma powodu, aby nie ufać im. W leczeniu wątroby, uszkodzenia wątroby i toksycznych lub leczniczych zmian, lek okazał się skutecznym hepatoprotektorem. Wskaźniki analizy biochemicznej po terapii farmakologicznej wracają do normy, ogólny stan pacjentów poprawia się.

Gorąco polecam swoim pacjentom "Phosphogliv" i dermatologom w leczeniu trądziku, neurodermitis, łuszczycy. Negatywne recenzje lekarskie są skierowane wyłącznie w kierunku określonych schematów leczenia. Zdarza się, że lekarz może uznać powołanie "Phosphogliva" za nieodpowiednie w poszczególnych przypadkach i wybiera inny lek.

Czasami pacjenci są zainteresowani lekarzem, który jest lepszy - Essentiale lub Phosphogliv. W końcu oba leki są dobrymi hepatoprotektorami, sądząc po recenzjach. Lekarze wiedzą, że istnieje jedna istotna różnica między tymi podobnymi lekami. Stwierdzono, że jeśli Essentiale zawiera tylko fosfolipidy, wówczas Phosphoglive zawiera również kwas lukrecjowy. Ten składnik struktury chemicznej jest saponiną steroidową, tj. E. ma zbliżoną strukturę do ludzkich hormonów kory nadnerczy. Z tego powodu nie można używać "Phosphogliv" w dużych ilościach. Jeśli istnieje potrzeba, aby pacjent przyjmował fosfolipidy w dużych dawkach, wówczas lekarze nie są mianowani "fosfoglikami", lecz "Essentialzale".

"Fosfoglik": analogi

Hepatoprotektory "Phosphogliv" i "Fort for Phosphogliv" mają wiele analogów, obejmują one następujące leki:

  • "Gepa-Merz".
  • "Hepafor".
  • "Hepatosan".
  • "Glutargin."
  • "Dipan".
  • "Heptrog".
  • Orotan potasu.
  • "Laennec".
  • Maksar.
  • "Karsil".
  • "Pepon".
  • "Karsil forte."
  • Rosilimarin.
  • "Cryomelt MN".
  • "Liv 52".
  • "Metrop GP".
  • "Legalon".
  • "Metionina".
  • "Progepart".
  • "Silibor".
  • "Remaxol".
  • "SILIMAR".
  • Ropren.
  • "Tiotriazolin."
  • "Hololen".
  • "Silymarina Sediko".
  • Essentiale.
  • "Tykveol".

Wszystkie wymienione leki mają działanie podobne do leku "Phosphogliv". Analogi różnią się od tego, że dokładnie ten sam efekt terapeutyczny osiąga się dzięki innym składnikom chemicznym i naturalnym, które składają się na ich skład. Jaki lek dawać pierwszeństwo, lepiej porozmawiać z lekarzem.

Ile kosztuje lek?

Porozmawiajmy o kosztach leku "Phosphogliv". Cena jest różna w zależności od tego, w którym przedsiębiorstwie farmaceutycznym produkowano lek, oraz od marży handlowej określonej przez daną sieć apteczną. Możemy tutaj podać jedynie orientacyjną siatkę wartości.

Cena "Fort fosfogliv": 50 kapsułek po 65 mg lub 300 mg - 773-886 rubli; "Fosfoglik": 50 kapsułek po 35 mg lub 65 mg - 404-478 rubli; "Phosphogliv" w ampułkach (1 opakowanie po 5 ampułek - 2,5 g) - 1286-1417 rubli.

Wniosek

Spotkałeś się również z krajowym hepatoprotektorem "Phosphogliv". Recenzje o leku, instrukcje jego stosowania, informacje o analogach tego leku - mamy nadzieję, że cała ta wiedza będzie dla Ciebie przydatna. Bądź zdrowy!

Forma wydania i skład

Fosfoglik jest produkowany w następujących postaciach dawkowania:

  • Kapsułki: galaretowate ciało stałe nr 0; korpus kapsułki jest pomarańczowy, wieczko jest czarne; Zawartość kapsułki - granulowany proszek z jasnożółtej na biało z lekkim zabarwieniu żółtawym ma słabą specyficzny zapach (30, 50, 100, 200 lub 300 kapsułek w plastikowych pojemnikach z pokrywkami z propylenem, albo z polietylenu o wysokim ciśnieniu i 1 pojemnika w tekturowe opakowanie, 10 kapsułki w blistrach z folii aluminiowej i folii z polichlorku winylu, 2, 3 lub 5 pakuje do opakowania kartonowego);
  • Liofilizat do sporządzania roztworów do podawania dożylnego: masa liofilizowanej jasnożółtego do białego (2,5 g w kolbach szklanych hermetycznie zamkniętych gumowymi korkami do 5 probówek do pudełka kartonowego wraz z rozpuszczalnikiem - woda do wstrzyknięć (5 ampułek 10 ml) lub 5 lub 10 butelek w tekturowym pakiecie).

Skład 1 kapsułki zawiera substancje czynne:

  • Fosfolipidy (Lipoid C 80) (główny składnik - fosfatydylocholina 73-79% (w sensie 100% substancji)) - 65 mg;
  • Glycyrrhizinate sodu (sól trisodowa kwas glicyryzynowy) - 35 mg.

substancje pomocnicze: Celuloza mikrokrystaliczna 141,2 mg - węglan wapnia - 204,7 mg Stearynian wapnia - 0,9 mg talk - 7,7 mg koloidalnego ditlenku krzemu (Aerosil) - 5,5 mg do twardych kapsułek żelatynowych - 96 mg [obudowy: ditlenek tytanu (E 171) - 1%, żółcień barwnik (E110) - 1% żelatyny - do 100%; Dwutlenek tytanu (E 171), - 0,2%, przy czym barwnik czarny tlenek żelaza (E 172), - 3,5% żelatyny - 100%]: rozdz.

Skład 1 butelki z liofilizatem do sporządzania roztworu do wstrzykiwań obejmuje substancje czynne:

  • Fosfolipidy (Lipoid C 100) - 500 mg;
  • Glycyrrhizinian sodu (sól trisodowa kwasu lukrecjowego) wynosi 200 mg.

Składnik pomocniczy: maltoza - 1800 mg.

Wskazania do stosowania

  • Alkoholowe, lecznicze, toksyczne uszkodzenie wątroby;
  • Tłuste zwyrodnienie wątroby (hepatoza);
  • Marskość wątroby (współistniejąca z innymi lekami);
  • Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby (jednocześnie z innymi lekami);
  • Łuszczyca (współistniejąca z innymi lekami);
  • Zatrucie (roztwór do wstrzykiwań);
  • Egzema, neurodermit (roztwór do iniekcji).

Przeciwwskazania

  • Zespół antyfosfolipidowy (kapsułki);
  • Ciąża i laktacja (ze względu na niewystarczające dane dotyczące bezpieczeństwa i skuteczności leku dla tej kategorii pacjentów);
  • Wiek do 12 lat (z powodu niewystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa i skuteczności dla tej grupy wiekowej);
  • Nadwrażliwość na składniki leku.

Pacjenci z portalem i nadciśnieniem tętniczym Fosfogliv w postaci kapsułek należy podawać ostrożnie.

Dawkowanie i administracja

Kapsułki
Phosphoglivus przyjmuje się doustnie, wyciskany niewielką ilością płynu, najlepiej - podczas posiłków. Nie żuć kapsułek.

Lek zaleca się przyjmować 3 razy dziennie na 2 kapsułki.

Średni czas trwania kursu wynosi 3 miesiące, w razie potrzeby można go zwiększyć do 6 miesięcy.

Roztwór do iniekcji
Phosphogliv podaje się dożylnie, uprzednio rozpuszczając proszek w wodzie do wstrzykiwań w objętości 10 ml. Wprowadzenie jest powolne.

Zalecany schemat dawkowania: codziennie 2 razy dziennie (rano i wieczorem) przez 10 ml przez 10 dni. Pod koniec kursu przełączają się do odbierania Phosphogliva w środku. Całkowity czas trwania kursu ustala lekarz.

Efekty uboczne

Kapsułki
Fosfoglikus jest zwykle dobrze tolerowany, w bardzo rzadkich przypadkach rozwijają się działania niepożądane, zgodnie z danymi obserwacyjnymi po rejestracji - Fosfoglik jest produktem leczniczym pochodzenia roślinnego otrzymywanym z nasion soi. Phosphoglive chroni i odtwarza komórki wątroby, podczas gdy jest nietoksyczny i prawie nie ma skutków ubocznych, a także przeciwwskazań do stosowania.

Dlaczego fosfoglue ma tak mało skutków ubocznych?

Fosfoglik otrzymuje się poprzez ekstrakcję z nasion biologicznie czynnych substancji sojowych - fosfolipidów. Fosfolipidy są naturalnymi składnikami błon komórek ludzkich. Szczególnie potrzebne są fosfolipidy do komórek wątroby - hepatocytów. Zawarte są zarówno w błonach jak i wewnątrz komórek, co ma ogromny wpływ na metabolizm, poprawia metabolizm i utratę wagi bez diet w hepatocytach, czyli ich funkcjonowanie.

Fosfolipidy działające na zewnątrz wzmacniają i stabilizują błony hepatocytów. Pozwala to komórkom wątroby nie tracić biologicznie aktywnych substancji niezbędnych do pełnego funkcjonowania, a przede wszystkim enzymów biorących udział w oczyszczaniu organizmu. Czyszczenie organizmu to kompleksowa regeneracja z toksyn. Fosfolipidy wchodzące w komórki poprawiają metabolizm białek i tłuszczów, promują zachowanie glikogenu w wątrobie - głównej rezerwy energetycznej. Fosfolipidy hamują również proliferację komórek tkanki łącznej i spowalniają proces zmniejszania czynności wątroby w marskości.

Dodatkowym składnikiem w składzie fosfoglucyny jest glicerynianu sodu (glicerynian), który również ma pochodzenie roślinne - otrzymuje się go z korzenia lukrecji. Glycyrat wzmaga działanie fosfolipidów i daje fosfoglificzny fosfoglu - ulepszony analog essenialnych dodatkowych właściwości przeciwzapalnych, przeciwalergicznych i antywirusowych. Właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne nawilżacza są związane ze wzrostem działania hormonów glukokortykosteroidowych (GCS) wytwarzanych przez nadnercza. A ponieważ SCS jest najsilniejszym lekiem przeciwzapalnym i przeciwalergicznym, fosfoglue ma znaczący wpływ na procesy zapalne i alergiczne zarówno w wątrobie, jak i na skórze. Przeciwwirusowe działanie kwasu lukrecjowego ma również naturalne pochodzenie: aktywuje syntezę substancji przeciwwirusowych przez interferon.

Tak więc, działanie obu składników fosfoglobiny naturalnie przeplata się w procesach metabolicznych w komórkach wątroby, stabilizuje i wzmacnia błony, chroniąc w ten sposób komórki przed zniszczeniem. To samo dzieje się z komórkami skóry, ale tutaj głównym działaniem jest tłumienie procesów zapalnych i alergicznych, które są również tłumione w sposób naturalny.

W związku z takim naturalnym mechanizmem działania, fosfoglik nie wywołuje praktycznie żadnych skutków ubocznych, a te, które się rozwijają, wydają się być nieistotne.

Fosfoglik jest produkowany przez rosyjską firmę farmaceutyczną Pharmstandard w kapsułkach do podawania doustnego i jako liofilizat do sporządzania roztworu do podawania dożylnego.

Jakie skutki uboczne fosfoglu nadal mogą powodować

Fosfoglik może powodować procesy alergiczne, które najczęściej przejawiają się w postaci różnego rodzaju wysypki na skórze, w tym w postaci pokrzywki - łączącej czerwone bąble lub plamy. Niebezpieczeństwo pokrzywki polega na tym, że może ona przejść do obrzęku naczynioruchowego tkanki podskórnej i rozprzestrzenić się na krtań. Jeśli obrzęk uchwyci miękkie tkanki krtani i strun głosowych, przepływ powietrza do płuc może zostać zablokowany, a osoba dusi się. Dlatego jeśli pokrzywka szybko się rozwija, lepiej wezwać pogotowie ratunkowe.

Ale reakcje alergiczne podczas przyjmowania fosfoglucyny są rzadkie, ponieważ stymulują produkcję GCS, najpotężniejszego leku przeciwalergicznego.

Ponadto po przyjęciu fosforyny może wystąpić pojawienie się nieprzyjemnych odczuć w obszarze żołądka z nudnościami i biegunką. W większości przypadków takie działania niepożądane nie wymagają wycofania leku. Zasadniczo ten sam fosfoglu jest doskonale tolerowany, zarówno po podaniu doustnym, jak i po podaniu dożylnym.

W jakich przypadkach fosfoglue jest przeciwwskazane

Fosfoglikemia jest przeciwwskazana w przypadkach nadwrażliwości organizmu pacjenta na składniki tego leku. Jest także przeciwwskazany w wieku poniżej 12 lat, kobiety w ciąży i matki karmiące - nie przeprowadzono żadnych badań klinicznych dotyczących tych pacjentów.

Ostrożnie zaleca się przepisanie fosfoglu, jeśli schorzenie wątroby jest skomplikowane przez nadciśnienie wrotne. Nadciśnienie - kontroluj ciśnienie, zwiększając ciśnienie w żyle górnej górnej, do której z krwi żylnej płynie wątroba.

Fosfoglik jest hepatoprotektorem pochodzenia roślinnego. który jest naturalnie spleciony w procesy metaboliczne w komórkach tego narządu, chroniąc go przed wszelkimi destrukcyjnymi wpływami. Taki naturalny mechanizm działania przyczynia się do tego, że lek nie wywołuje prawie żadnych skutków ubocznych.

  • Duspatalin - instrukcja: co pomaga ciału
  • Tabletki fosfoglue - długi cykl leczenia

W tym artykule można przeczytać instrukcje dotyczące używania leku Phosphogliv. Są to recenzje odwiedzających stronę - konsumentów tego leku, a także opinie lekarzy specjalistów na temat stosowania Phosphogliv w ich praktyce. Dużą prośbą jest aktywnie dodawać swoje opinie na temat leku: lek pomógł lub nie pomógł pozbyć się choroby, co zaobserwowano w powikłaniach i działaniach niepożądanych, prawdopodobnie nie zgłoszonych przez producenta w adnotacji. Analogi Phosphogliv w obecności istniejących analogów strukturalnych. Stosowany w leczeniu zapalenia wątroby i marskości wątroby u dorosłych, dzieci, a także w okresie ciąży i laktacji. Skład preparatu.

Phosphogliv Łączone przygotowanie. Ma działanie stabilizujące błonę, hepatoprotekcyjne i antywirusowe.

Fosfatydylocholiny (fosfolipid substancja czynna) jest podstawowym elementem konstrukcyjnym błony komórkowe i wewnątrzkomórkowe, zdolne do przywrócenia struktury i funkcji w przypadku uszkodzenia, zapewniając działanie cyto-ochronne. Normalizuje białek i metabolizmu lipidów, zapobiega utracie hepatocytów, enzymy i inne substancje czynne, przywraca odtruwające funkcji wątroby, hamuje tworzenie się tkanki łącznej, co zmniejsza ryzyko zwłóknienia i marskości wątroby.

Glitsirat (kwas glicyryzynowy i jego sole) ma działanie przeciwzapalne, hamuje replikację wirusów w wątrobie i innych narządach, stymulując wytwarzanie interferonów, zwiększenie fagocytozy, wzrost aktywności komórek NK (naturalnych zabójców). Działa hepatoprotekcyjnie dzięki działaniu antyoksydacyjnemu i stabilizującemu błonę. Wzmaga działanie endogennych glukokortykoidów, zapewniając przeciwzapalne i przeciwalergiczne skutków zmian w wątrobie niezakaźnych.

Kiedy skóra jest uszkodzona z powodu stabilizującego błonę i przeciwzapalnego działania składników, ogranicza rozprzestrzenianie się tego procesu i sprzyja regresji choroby.

Skład

Fosfolipidy (Lipoid S80, głównego składnika - fosfatydylocholiny 73-79%) + glicyryzynian sodu (sól trisodowa kwasu lukrecjowego) + pomocnicze.

Lipoid PPL-400 + Fosfolipidy (główny składnik - fosfatydylocholiny 73-79%) + + glicyryzynian sodu adiuwantów (Phosphogliv Forte).

Farmakokinetyka

Ponad 90% spożytych fosfolipidów wchłania się do jelita cienkiego. Większość z nich jest cięty przez fosfolipazę A do 1-acetylo lizofosfatydylocholiny, z których 50% jest odwrotnie acetylację wielonienasyconych fosfatydylocholiny w procesie absorpcji w błonie śluzowej jelit. Wielonienasycone fosfatydylocholina wstrząsy chłonnych wchodzi do krwiobiegu, gdzie związane głównie z lipoprotein o dużej gęstości do postaci wątroby. Farmakokinetyka u ludzi zbadano stosując dilenoleil znakowany radiologicznie fosfatydylocholiny - 3H (część choliny) i (reszt kwasu linolowego) 14c. Maksymalne stężenie H osiągane jest w ciągu 6-24 godzin, co stanowi 19,9% przepisanej dawki; 14С - w ciągu 4-12 godzin, co 27,9%. Okres półtrwania składnika cholinowego wynosi 66 godzin, a pozostałość kwasu linolowego wynosi 32 godziny. W kale wykrywa się 2% 3H i 4,5% -14 ° C; w moczu - 6% 3H i minimalna ilość 14C. Oba izotopy są absorbowane w jelicie o ponad 90%.

Po podaniu doustnym w jelitach przez enzym P-glukuronidazę wytwarzanej przez bakterie normalnej mikroflory kwasu lukrecjowego powstaje aktywnego metabolitu - kwasu p-glycyrrhetic która jest absorbowana w krążeniu ogólnoustrojowym. kwas krwi F glycyrrhetic wiąże się z albuminą i prawie całkowicie transportowane do wątroby. Wydzielanie kwasu p-glycyrrhetic występuje głównie w żółci w ilości resztkowego - moczu.

Według danych eksperymentalnych fosfolipidy poprawiają lipofilowe właściwości kwasu lukrecjowego, zwiększając intensywność i szybkość jego wchłaniania o więcej niż 2 razy.

Wskazania

  • wirusowe zapalenie wątroby (ostre i przewlekłe);
  • stłuszczenie wątroby (hepatoza);
  • inne uszkodzenie wątroby (lecznicze, alkoholowe, toksyczne);
  • marskość wątroby;
  • zatrucie;
  • łuszczyca.

Formy uwolnienia

Kapsułki (w tym Phosphogliv Forte), czasami błędnie nazywane pigułkami.

Liofilizat do przygotowania roztworu do podawania dożylnego (wstrzyknięcia w ampułkach do wstrzykiwań).

Instrukcja użytkowania i schemat odbioru

Wewnątrz dorosłych i dzieci w wieku powyżej 12 lat przepisywane są 2 kapsułki 3 razy dziennie. Kapsułki są przyjmowane z jedzeniem, wyciskane niewielką ilością płynu.

Dożylnie powoli lek podaje się 10 ml 2 razy dziennie rano i wieczorem przez 10 dni. Wcześniej rozpuścić zawartość 1 butelki w 10 ml wody do wstrzykiwań, a następnie doustnie podać lek w postaci kapsułek.

Efekt uboczny

  • wysypka skórna;
  • niedrożność dróg oddechowych;
  • zapalenie spojówek;
  • kaszel;
  • przejściowy (przejściowy) wzrost ciśnienia krwi;
  • obrzęki obwodowe;
  • dyspepsja (odbijanie, mdłości, wzdęcia);
  • dyskomfort w jamie brzusznej.

Jeśli wystąpią te objawy, należy przerwać przyjmowanie leku i skonsultować się z lekarzem.

Przeciwwskazania

  • ciąża (dane dotyczące skuteczności i bezpieczeństwa nie wystarczą);
  • okres laktacji (karmienie piersią);
  • zespół antyfosfolipidowy;
  • wiek dzieci jest krótszy niż 12 lat (dane dotyczące wydajności i bezpieczeństwa to za mało);
  • nadwrażliwość na kwas glicyryzynowy, fosfatydylocholinę lub inne składniki leku.

Zastosowanie w ciąży i laktacji

Lek Phosphogliv jest przeciwwskazany do stosowania w okresie ciąży i laktacji.

Stosować u dzieci

Stosowany u dzieci powyżej 12 lat.

Instrukcje specjalne

Roztworu do wstrzykiwań nie można mieszać z innymi roztworami.

Nie używaj roztworu soli lub glukozy do rozcieńczania liofilizatu.

Gdy występuje opóźnienie w podawaniu sodu i płynu oraz hipokaliemii, w zależności od ich nasilenia, konieczne jest zmniejszenie dawki leku i / lub przepisanie spironolaktonu w dawce 50-100 mg na dobę.

W przypadku wysokiego ciśnienia krwi należy przerwać przyjmowanie leku i skontaktować się z lekarzem.

Wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów i pracę z mechanizmami

Lek nie wpływa negatywnie na zdolność prowadzenia pojazdów i wykonywania innych prac wymagających zwiększonej koncentracji uwagi i szybkości reakcji psychomotorycznych.

Interakcje leków

Interakcji leku z Phosphogliv nie opisano.

Analogi leku Phosphogliv

Fosfoglik nie ma analogów strukturalnych dla substancji czynnej.

Analogi na efekt terapeutyczny (hepatoprotector):

  • L-metionina;
  • S-adenozylometionina;
  • Kwas alfa-liponowy;
  • Antraliv;
  • Berlition 300;
  • Berlition 600;
  • Cytrynian betainy;
  • Brentzialle forte;
  • Vitanorm;
  • Hepa-Mertz;
  • Hepatosan;
  • Hepatofalk roślina;
  • Heptor;
  • Heptral;
  • Heptrog;
  • Glutargin;
  • Covechol;
  • Karsil;
  • Karsil Forte;
  • Cryomelt;
  • Legalon;
  • Livedoksa;
  • Livolife Forte;
  • Kwas liponowy;
  • Lipoid PPL 400;
  • Lipoid C 100;
  • Maxar;
  • Metionina;
  • Milife;
  • Moliksan;
  • Octolipen;
  • Ornitsetil;
  • Resalute Pro;
  • Silegon;
  • Sylibinina;
  • Sylimar;
  • Sylimaryna;
  • Sirepard;
  • Tiolipon;
  • Tiotriazolin;
  • Tyqveol;
  • Urdoks;
  • Urso 100;
  • Ursodez;
  • Kwas ursodeoksycholowy;
  • Ursodex;
  • Ursuliv;
  • Ursor;
  • Ursosan;
  • Ursofalk;
  • Fosfogliv Forte;
  • Fosfospsiale;
  • Hepabos;
  • Holudexan;
  • Exxhol;
  • Erbisol;
  • Essentiale N;
  • Essentiale forte N;
  • Niezbędne fosfolipidy;
  • Essler.