Kh.T. Abdulkerimov

Metastazy

Abdulkerimov Hiiir Tagirovich

Lekarz otorynolaryngolog o najwyższej kategorii kwalifikacji

Kierownik Zakładu Otolaryngologii

Doktor nauk medycznych, profesor.

Główny wolontariusz otorynolaryngolog z Ministerstwa Zdrowia Regionu Swierdłowsku i Uralski Okręg Federalny.

Dyplom Dagestan State Medical Institute w 1986 roku, specjalność "Medicine". Lekarz laryngolog z 1986 Najwyższa kwalifikacje kategorii - 1996 pracę doktorską obronił w 1996 roku rozprawę w Radzie Wojskowej Akademii Medycznej (St. Petersburg). Doktorat w 2003 roku z Rady rozprawy Petersburgu Państwowego Uniwersytetu Medycznego. I.P. Pavlova. Naczelnik Wydziału Otorynolaryngologia UGMU od 2004. Autor ponad 270 publikacji, w tym 15 pomocy dydaktycznych dla studentów i lekarzy, pięć książek i ośmiu patentów dla wynalazku Federacji Rosyjskiej.

Obszary zainteresowania zawodowego:

- otorynolneurochirurgia, chirurgia podstawy czaszki, chirurgia przysadki, chirurgiczne leczenie płynów z nosa i uszu;

- otorynolaryngologia dziecięca, nowoczesne zagadnienia z zakresu surdologii i otoneurologii, mikrochirurgia uszu, implantacja ślimaka, mikrochirurgia krtani;

- funkcjonalna endoskopowa operacja nosa i zatok przynosowych, chirurgia łzowa, chirurgia laserowa i wielkiej częstotliwości w otorynolaryngologii.

- operacje rekonstrukcyjne i rekonstrukcyjne w otorynolaryngologii;

- pilna otorynolaryngologia, leczenie chrapania i nowości w otorynolaryngologii;

- rehabilitacja w otorynolaryngologii.

Doskonale zna klasyczne i współczesne metody diagnostyki i leczenia otorynolaryngologii.

Członek Prezydium Zarządu Towarzystwa Naukowego Otolaryngolodzy z rosyjskim regionie Swierdłowsku, główny niezależny laryngolog Ministerstwo Zdrowia regionie Swierdłowsku i Ural Federal District, przewodniczący Komisji Specjalnej otolaryngologiczny certyfikacji pracowników medycznych w Ministerstwie Zdrowia w regionie Swierdłowsku.

Członek Biura Otorynolaryngologii w Ministerstwie Zdrowia Federacji Rosyjskiej, członek Rady Ekspertów ds. Modernizacji w Rosyjskiej Akademii Nauk Medycznych.

Przewodniczący komisji ds. Certyfikacji i problematyki specjalności.

Członek publicznego ogólnorosyjskiego stowarzyszenia "Stowarzyszenie pediatrów ENT" z regionu Swierdłowsku.

Główny lekarz w Sverdlovsk ENT otrzymał tytuł Honored

22 marca gubernator Jewgienij Kujawow przekazał dr. Abdulkerimowi nagrodę federalną "Czczony doktor Federacji Rosyjskiej". Zdjęcie: Alexander Isakov

  • Opublikowano w №051 na 25.03.2016

Khiyir Abdulkerimov jeden dzień spędza dwie lub trzy operacje - zarówno u dorosłych, jak i u małych pacjentów. Nadzoruje 17 praktykantów - mieszkańców. Przygotowano do licencjonowania i wprowadzono na Środkowym Uralu nowe technologie leczenia chorób ucha, gardła i nosa.

- Zawsze chciał być lekarzem operacyjny - mówi „OG” Dr Abdulkerimov. - Jeśli chodzi o specjalizacji chirurgia nauczyć było możliwe tylko w otorynolaryngologii. Okazało się, że jest to ważny i rozwijający się kierunek w chirurgii. A w ostatnich dziesięcioleciach, jest aktywnie poprawy mikrochirurgii, co nazywa się minimalnie inwazyjnych operacji - poprzez małe nacięcie. Wcześniej, aby działać przynosowych, podstawa czaszki, przysadce mózgowej, musiał dokonać wielkich cięć w obliczu dzisiaj możemy się bez nich obejść, otrzymujemy dostęp pod górną wargą i nosem.

Khiyir Abdulkerimov jest nie tylko profesorem i autorem licznych opracowań, ale także prawie codziennie przez 2-3 godziny na sali operacyjnej jako praktykujący chirurg. Zdjęcie: Marina Ruvinskaya

W rezultacie lekarze zarządza nie tylko zrobić bez blizny na twarzy pacjentów, najważniejsze - taką interwencję mniej traumatyczne. Rany goją się lepiej, a pacjenci szybciej się regenerują. W końcu, jak się okazuje, nie tylko leczyć osoby, ale również zaoszczędzić pieniądze. Abdulkerimova w przypisanej działu Otorynolaryngologia Szpitala № 40 Jekaterynburg w zakresie hospitalizacji zmniejszyła się o prawie jedną trzecią w ciągu ostatnich 16 lat, a liczba powikłań - 22 procent.

To był Khiyir Abdulkerimov, który jako pierwszy w regionie przeszedł operację implantacji ślimaka - przeszczep do ucha wewnętrznego odbierającego przetwornika. Prowadzi się go w celu przywrócenia słuchu osobom niesłyszącym - dorosłym i dzieciom. Implant - strasznie drogi, kosztuje ponad milion rubli, ale w rejonie Swierdłowska, w centrum "Bonum" 30 osób rocznie bezpłatnie. Nawiasem mówiąc, taka operacja w Rosji odbywa się tylko w centrach okręgów federalnych.

Niedawno Khiyir Abdulkerimov otrzymał gratulacje z tytułu nadania tytułu "Czcigodnego Doktora Federacji Rosyjskiej" gubernator Jewgienij Kuyvashev.

Dr Abdulkerimov jest Lezginem ze względu na narodowość, uzyskał wykształcenie w Dagestan Medical Institute, a na Uralu dołączył do dystrybucji 30 lat temu, w 1986 roku. Po pracy w domu, nigdy nie wróciłem. Wyjaśnia:

- Nic dziwnego, że mówią: dobrze, gdzie nie jesteśmy. Tutaj cały czas były jakieś niedokończone sprawy - życie zostało schwytane. Teraz jest to dokładnie mój dom - w Jekaterynburgu: praca, nauka, rodzina. Żona Zubeida jest także lekarzem, tylko weterynarzem. Najstarszy syn, choć mały, nie oglądał w telewizji filmów animowanych - tylko wideogramy operacji razem ze mną również interesowały, gdzie, gdzie i dlaczego. I dorósł - poszedł do medycyny, nie było innych opcji. Chociaż odradzam - mam trudną pracę, odpowiedzialną niezwykle. Teraz jest absolwentem szkoły i jednocześnie pracuje nad swoją specjalnością. Istniała nadzieja, że ​​drugi syn wybierze inny zawód - najpierw ukończył Wydział Prawa na studiach. Ale po naleganiu - również postanowił zostać lekarzem. Teraz studiuje dla dentysty. Trzeci syn nadal jest uczniem trzeciej klasy, nie myśli jeszcze o zawodzie.

- Czy liczba chorób ucha, nosa i gardła wzrosła ze względu na fakt, że ludzie zaczęli używać telefonów komórkowych, słuchawek, zawierają nadmiernie głośny dźwięk w samochodzie?

- Ci, którzy nadużywają wszystkiego, co wymieniłeś, ciągle mają uraz akustyczny. Należy pamiętać, że dźwięk ponad 100 decybeli uszkadza błony bębenkowe, a to prowadzi do procesów zapalnych. Jeśli nie są leczone w czasie, komplikacje wpływają na stan ucha środkowego. Narządy ENT są tuż obok mózgu, a te choroby mogą go zranić. Ludzie uważają, że katar z leczeniem przechodzi przez tydzień, a bez leczenia - przez siedem dni. Ludzie nie uważają za konieczne leczenie takiej "bezsensownej" choroby, a następnie są zabierani do szpitala z powikłaniami wewnątrzczaszkowymi. Oczywiście dzisiaj używamy rezonansu magnetycznego i tomografii komputerowej, ultradźwięków, operujemy nowoczesnymi metodami, leczymy nowe leki. Ale nadal chcę życzyć: nie biegnij katarem i będzie zdrowy!

Przy okazji

Hiyir Abdulkerimov - MD, profesor, członek Prezydium Zarządu Towarzystwa Naukowego Otolaryngolodzy Rosji, członek Biura otolaryngologii Ministerstwa Zdrowia Federacji Rosyjskiej, członek rady doradczej na modernizację Rosyjskiej Akademii Nauk Medycznych Federacji Rosyjskiej, Chief Freelance laryngolog Ministerstwa Zdrowia regionie Swierdłowsku i Ural Federal District, przewodniczący Komisji Certyfikacji specjalność otolarintologiya w Swierdłowsku regionu Ministerstwa Zdrowia, członek Stowarzyszenia europejskich Rhinologists, przewodniczący certyfikacji i problem specjalnej komisji

W ciągu ostatnich pięciu lat Abdulkerimov był autorem ponad 230 drukowanych prac naukowych, napisał 11 pomoce naukowe dla studentów i lekarzy, sześć monografii, otrzymał siedem patentów na wynalazki w Rosji. Od 1992 r. Ponad 150 praktycznych lekarzy zostało przeszkolonych na uniwersytecie medycznym, ponad 420 kadetów podniosło kwalifikacje i przekwalifikowało się. Dzięki temu 97,5% otolaryngologów uzyskało certyfikat zgodnie ze standardami Ministerstwa Zdrowia Federacji Rosyjskiej w dzisiejszym regionie Swierdłowsku.

Fabuła

Zdrowie Uralu
Wiadomości zdrowotne o regionie Swierdłowsku, porady lekarzy, historia pacjentów.

Znaleziono literówkę? Wybierz i naciśnij Ctrl + Enter.

Abdulkerimov Hiiir Tagirovich

Sigacheva Т.V.

17 recenzji
ENT
ul. Radiszew 33
"Medica" w Radishchev
ul. Academician Schwartz, 14
Klinika "Dynastia" na Academician Schwartz

Kondratyuk VA

27 recenzji
ENT
ul. Serova, 45
«Klinika SMT»

Recenzje (7)

Lekarz, naprawdę, od Boga, złote ręce, sympatyczne serce. Miły, bliski wygląd. Mieliśmy szczęście, że moja córka przyszła do tego lekarza. Dziękuję mu, długie życie!

Ja pracuje z prof Abdulkerimov, choć leży w neurochirurgii, bardzo mu wdzięczny za oszałamiające operacji. On naprawdę jest lekarzem od Boga. Planuje klocki, ja też był nagrany chirurgii ENT, a lista była inna, czas ustalony przez cały wieczór, kiedy zaczęto prowadzić przedoperacyjnego przygotowania, odkryta i przygotował mnie. Nie wiem, dlaczego te płyty są, być może, z Wydziału restartu. Tatarkina Elena.

Najlepszy lekarz, o tych ludziach mówią: "lekarz od Boga", złote ręce! Zrobiłem operację, by poprawić przegrodę, bez siniaków, wszystko w najlepszej możliwej formie! Dziękuję bardzo! Bardzo się cieszę, że przyszedłem do ciebie!

Taka rufa na pierwszy rzut oka, ale w rzeczywistości - najbardziej miły i najlepszy lekarz! Ludzie, którzy są z nim traktowani, mają wielkie szczęście.

Dobry dzień dla wszystkich pacjentów. Chcę pozostawić negatywną opinię na temat nieodpowiedzialnego podejścia do sprawy i braku szacunku dla pacjentów. Zarejestrowałem się na konsultację z Hiiirem Tagirovichem już 1 marca 2016 r. Operację usunięcia skrzywienia przegrody nosowej zaplanowano na 29 sierpnia po 6 miesiącach. Operacja płatna (za wszystkie 55 400 rubli). Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, gdy po przyjściu do szpitala w wyznaczonym czasie dowiedziałem się od lekarza, który mnie przyjął, że nie było tam dr Abdulkerimova. Jego urlop został przedłużony o kolejne 4 dni. I nikt nie dba o to, by testy zostały złożone i zaplanowano operację.

Abdulkerimov Hiiir Tagirovich

Recenzje o lekarzu

Wszyscy się umawialiśmy, więc będziemy aktywnie polecać lekarzy. Ponieważ lekarz jest bardzo, jak sądzę, zrozumienie! Najpierw przedstawiliśmy imponującą liczbę oświadczeń medycznych, z pełną historią. Poszedł bardzo daleko w kwestii studiowania wszystkich dokumentów, które były z nami. Aby prawidłowo ustalić diagnozę, przeprowadzono dokładną analizę. Lekarz po prostu pokazał się ze wszystkich stron profesjonalistą! Uważam, że koszt jest całkowicie do zaakceptowania przez specjalistę o tak wysokim poziomie! Uważam, że ten lekarz zapłacił za inspekcję więcej niż pracował. Uważam nawet, że mam się do niego zwrócić, ponieważ przypominają też o problemach zdrowotnych.

Lekarz był bardzo zadowolony. Pomimo tego, że byliśmy opóźnieni, natychmiast się zgodziliśmy. Spośród wszystkich lekarzy, których odwiedziliśmy, ten, który jest bardzo świadomy wszystkiego, nie przekonuje cię do żadnych dodatkowych usług, które nie są potrzebne. Wszystko w tej sytuacji, wszystko jest dokładne, wszystko jest interpretowane z najdrobniejszym szczegółem, wszystko w zwykłym języku. To pierwszy lekarz, który nie ignorował przejawów, które nam przeszkadzają. Na pewno spojrzymy na wyniki leczenia, ale już teraz czujemy, że wszystko się dobrze skończy. My sami dostaliśmy się do lekarza na temat opinii przyjaciół, a teraz odpowiemy na to dobrze.

Długi czas nerwowy z jednym problemem. Czekaliśmy, aż nie można było go opuścić tak, jak jest. Cóż, widzieli tego lekarza i postanowili się do niego zwrócić. Cóż, powiedz ekspert jest ekspertem. Dostaliśmy czasem rozsądniejsze informacje, niż się spodziewaliśmy. Dlatego są w pełni usatysfakcjonowani, kompetentni, wartościowi, wszyscy są opowiadani. Odpady nie zostały wyznaczone. Byłem pod wrażeniem, że wybór został dla nas ustalony.

Szpital miejski №40 - Jekaterynburg

Poziome zakładki

Witam, proszę was, aby radzić sobie z situatsiey.Tak Zarówno mój mąż i ja nie żyją razem, powiedziano mi kilka dni później, że mężczyzna na początku grudnia 2017 roku przyjęty do szpitala z diagnozą 40 krovoizleyanie mózgu, udar mózgu, przeszedł trzy operacje, leżał w śpiączce przez dłuższy czas, przyszedłszy do siebie był w neurochirurgii w ciężkim stanie, jest podłączony do aparatury sztucznego oddychania i ustalił, że miał zapalenie płuc, miał wylew. Pytania nie odpowiedział i został przeniesiony do bolnitsu№6, gdzie był leczony przez trzy dni twierdząc, że takie poważnie chorzy pacjenci nie zostały jeszcze w tym 6 bez szpitala priparatov na leczenie, ale kazali preperaty i jak przyjdzie się leczenia, a jednocześnie nie są nawet świadomi diagnozy pacjenta Oleg Matveev Valerevicha.25.01.2018g. i przybył do szpitala №6, ale Oleg Matveev nie było, jak wyjaśniono przez lekarza dyżurnego, został zabrany do lekarza szpitala 23, Matveev Oleg.V.prikusil język, nie mógł zatrzymać krwawienie i wziął szyć yazyk.Ya czekał na naczelnego lekarza i on m Rozmowa z psychologiem w szpitalu, Matveev O.V.na kilku Minun dwa razy dziennie i budzi się w jej opinii, odpowiada on na pytania, odpowiadając na oczy.
Błagam cię, pomóż mi, nie wiem co delat.Prokonsultirovavshis zna vrachom, jeżeli zwolniony, nie miał Urządzenie CPR umrzeć i poza jego płuc, a on nie może poruszać się niezależnie, włożono rurkę do karmienia, pęcherza i rurkę do gardła oddychanie.

Pytam przeprowadzić nieplanowane kontrole ginekologii 40 szpitali, gdzie jesteś w ciąży moms slekarstva dają najbardziej zbędne, a które są niezbędne mówić pokupayte.zato osobiste mapy pacjenta lekarze piszą, że dają leki pacjenci, którzy kupują dla siebie i malarstwa wartości glovvracha.odna duvushka przyznał z krwawieniem trzy dni temu, uzi jej przyjęcie nie, a teraz okazało się, że miała 4 tygodnie i płód ona mortvyy.drugaya dziewczyna w ciąży poszła Stalowa (z konieczności, aby przejść do jadalni) zasłabł i zapukał sobie dno 7 zębów Fakt ten jest również prawdopodobne skroyu.Kormyat jak bydło, bo są w ciąży knim powinna być postawa na najwyższym poziomie, a wszystko jest naoborot.Tak lista sama cena wstępu został przedstawiony nam w Izbie zapłacił 1000R pojedynczą komorę, a które wymagają 1500R dvuhmestnaya.Dlya następnie polityka MHI. Wolnego od narkotyków, jeśli dają świecę, która rozpadła się, a teraz udaje jej vstavit.Vot potrzebne do tego i mówią, że kwestia lekarsta.Otnesitis do tych pracowników tego urzędu ze wszystkimi strogastyu!

Chcę narzekać na jakość leczenia hemodializami w centrum medycznym handlu i państwa. Jekaterynburg miasta, które znajduje się w 40 bolnitsy.Delo jest to, że sztuczne Maszyny nerek mają wiele zepsute i naprawić je, ale nie może z powodu ich braku pozować do leczenia pacjentów w ciągu ostatnich dwóch tygodni moja maszyna nedoubiral 800 gramów płynu, co powoduje ogromny niedogodności, wtedy poprosiłem o wymianę urządzenia lub naprawę tego. Ale kiedy przyszedłem do innej dializy, powiedzieli mi, że urządzenie zostało zmienione. Wyobraźcie sobie moje zaskoczenie, gdy leczenie zostało zastosowane, urządzenie zaczęło się wyłączać, nie działało prawidłowo. Pielęgniarka wezwała inżyniera, że ​​odpowiedział, że nic nie da się zrobić, więc zajęło mi ponad godzinę, widzę, że urządzenie nie działa, poprosiłem o wizytę u lekarza. Na pytanie, dlaczego maszyna nie działa, lekarz odpowiedział: "Ach, co mogę zrobić?" Potem zapytałem, dlaczego więc lekarz jest na dializie? na które nie otrzymała żadnej odpowiedzi. Po moim niezadowoleniu lekarz odgadł po dwóch godzinach, aby zmienić urządzenie na inne. urządzenie nie działało, czas wzrósł z 4 godzin do 5 godzin. Z powodu tej całej sytuacji byłem bardzo zdenerwowany, miałem bardzo silny ból głowy, zwiększałem ciśnienie, tj. Cierpiałem moralnie i fizycznie. Proszę, abyś zrozumiał sytuację i ukarał sprawców. W końcu każda osoba w naszym kraju ma prawo do wysokiej jakości leczenia, zwłaszcza, że ​​państwo alokuje na to pieniądze.

Dzień dobry. Mam 33 lata. W nocy z 23 na 24 lutego 2017 r. Otrułem się ciastem i zacząłem gwałtownie wymiotować, na koniec z krwią wezwałem karetkę. Przybył lekarz i stażysta nie zbadał mnie, tylko przez pomiar temperatury wspomnianego zbierane w szpitalu 40 w Wołgograd 189. W drodze do szpitala, zacząłem skurcze w rękach, jedna ręka zwinęła się nie do poznania. Jestem na rachunku w arrhythmology i czasami cierpią wysokie ciśnienie krwi, a raz pod wysokim ciśnieniem miałem już te skurcze, więc powiedziałem lekarzowi, że mam podobną wysokie ciśnienie, czasem skurcz w odpowiedzi na milczenie. Karetka zabrała mnie do szpitala działu 40. zakaźnego zdałem sobie sprawę i poszedł szybko, pozostawiając papier na stole do lekarza w poczekalni. Zaakceptowanie mnie przyszło, moim zdaniem, do młodej pielęgniarki, może do lekarza, ale w moim opisie będę wezwany przez jej pielęgniarkę, ponieważ nie znam jej specjalności. Widząc moją krzywą dłoń, natychmiast zapytała, co się stało. Powiedziałem mu, że jestem otruty, że zwymiotowałem, że jest presja i że jestem bardzo bardzo chory. Pielęgniarka powiedziała, że ​​dokument z karetki wskazał, że ciśnienie wynosiło 120/80. Na co odpowiedziałem, że nikt mnie nie zmierzył. Pielęgniarka milczała, mierzyła moją temperaturę (okazało się, że 37) i pomagała mi wypełniać dokumenty. Kuracja zaczęła mi ustępować, a moje ramię zaczęło się gwałtownie trząść, trudno było podpisać, ale pielęgniarka pomogła mi, trzymając mnie za rękę. Potem wstała i wyszła. Przyszła kolejna młoda dziewczyna, doktor Stepul Katerina Yaroslavovna. Bez pytania i badając mnie, nawet nie podnosząc oczy na mnie, z kwaśną miną naraz pochowany w dokumentach stało się coś napisać i powiedzieć, że idę do domu, aby być traktowani. Powiedziałem OK, zgadzam się, ale proszę wbić mi ciśnienie, było to kurcze, ja rdzeń, odpowiedź nie jest tylko posledovalo.Iz inspekcja, nawet nie wstając Stepul lekarz poprosił, aby pokazać jej język i wszystko. Czułem się coraz gorzej, po raz kolejny powiedziałem, że odczuwam dużą presję. Pielęgniarka, która przyszła nagle, powiedziała: "Zróbmy jej strzał, ona ma skurcz". Na co lekarz nic nie powiedział, po prostu wstał i wyszedł, a pielęgniarka podążyła za nią. Myślałem, że poszli na szczepienie. Siedziałem przez około 10 minut, aż przyszła jakaś inna kobieta i byłem zaskoczony, że tu siedzę, że odbiór dobiegł końca, że ​​nadszedł czas, abym wrócił do domu. Powiedziałem, że czuję się bardzo źle, że nie mierzyłem się nawet ciśnieniem, ale wielokrotnie pytałem. Ale ta kobieta kazała mi wezwać taksówkę. Zadzwoniłem do taksówki. Było już 4 nad ranem. W samochodzie taksówki pojawił się nowy skurcz. W domu jest jeszcze jeden. Po przyjeździe do domu natychmiast zmierzyłem ciśnienie, okazało się 180/96, dla mnie jest prawie śmiertelnie, ponieważ moje "robocze" ciśnienie jest niskie. Wziąłem pigułki i następnego dnia zostałem. Dlaczego takie zaniedbanie u młodych, ale już lekarz Stepul? W końcu właśnie rozpoczęła swoją karierę, a już takie podejście do chorych? Zawsze uważałem, że normalne badanie zawsze wiąże się z pomiarem ciśnienia, zwłaszcza jeśli pacjent ma konwulsje, a on sam o to prosi. Tak, dostałem urlop, ale lekarz powinien pomóc w każdy dzień, prawda? Proszę to uporządkować. Chciałbym mieć nadzieję, że w przyszłości lekarz Stepul będzie bardziej uważny na swoich pacjentów. Z góry dzięki.

Wstęp ENT w Jekaterynburgu GB # 40

Lekarzem-otolaryngologiem najwyższej rangi Kh. T. Abdulkerimovem, który pracuje w Miejskim Szpitalu Klinicznym nr 40, jest szef jego wydziału. Doskonale zna wszystkie metody diagnostyki i leczenia otolaryngologii.

Kontakty z placówką medyczną

Adres: Jekaterynburg, ul. Wolgogradskaja, 189.

  • Telefon usług informacyjnych: 8 (343) 240-92-12.
  • Telefon recepcyjny: 8 (343) 240-09-91.
  • Numer telefonu recepcyjnego: 8 (343) 232-01-66.
  • Rejestr usług płatnych: 8 (343) 288-50-88.
  • Gorąca linia telefoniczna: 8 (343) 240-02-91.
  • Oficjalna strona internetowa szpitala: http://gkb40.ur.ru/.
  • E-mail: [email protected]; [email protected]
  • Od poniedziałku do piątku od 08:00 do 17:00.
  • Sobota, niedziele wolne.

Harmonogram centrum płatnych usług:

  • Od poniedziałku do piątku od 08:00 do 20:00.
  • W soboty od 09:00 do 13:00.

Struktura medyczna instytucji

W oddziale otolaryngologii tylko wykwalifikowani specjaliści.

Khiyir Tagirovich Abdulkerimov jest otolaryngologiem najwyższej kategorii, jest doktorem nauk medycznych.

Roman Sergeevich Davydov, otolaryngolog pierwszej kategorii kwalifikacji, jest adiunktem Wydziału Otolaryngologii USMU. Doskonale opanowane wszystkie metody diagnostyki i leczenia chirurgicznego. Zajmuje się leczeniem zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Galina Y. Khlyzova jest otolaryngologiem pierwszej kategorii.

Medina Salmanovna Velikhanova jest otolaryngologiem w najwyższym stopniu.

Usługi świadczone

Obszary profesjonalnej pomocy:

  • otorynoneurochirurgia;
  • otorynolaryngologia dziecięca;
  • funkcjonalna endoskopowa operacja nosa i zatok przynosowych;
  • operacje rekonstrukcyjne i rekonstrukcyjne w otorynolaryngologii;
  • pilna otorynolaryngologia;
  • rehabilitacja w otorynolaryngologii.

Recenzje

Elena Tatarkina: "Leżałem w neurochirurgii, ale dr Abdulkerimov działał na mnie, któremu jestem wdzięczny za jakościowo wykonaną operację. To dobry lekarz ze złotymi rękami.

Rimma Erofeeva: "Profesor Kh. T. Abdulkerimov udzielił mi naprawdę dobrej i terminowej pomocy, w innych szpitalach nic nie można było zrobić. Dla wszystkich pracowników ENT-branża wielka wdzięczność. Twój dział pomaga ludziom szybko i sprawnie! ".

Vladimir Shtrelyansky: "Roman Sergeevich przeprowadził operację usunięcia polipów w moim nosie, oddech pracuje teraz w pełni. Dzięki temu lekarzowi! W odniesieniu do wszystkich pracowników 40. Szpitala Katedry Otolaryngologii. "

Główny otorynolaryngolog z Uralskiego Okręgu Federalnego

Abdulkerimov Hiiir Tagirovich

Po ukończeniu studiów medycznych w 1986 r. Pracował jako lekarz otorynolaryngolog w zakresie praktycznego zdrowia publicznego w systemie IPS. Od 1992 roku pracuje w Klinice Otolaryngologii Uniwersytetu Medycznego „Ural State University Medical, Ministerstwo Zdrowia Federacji Rosyjskiej” (od 1998 do 2004 r. - adiunkt, a od 2004 do chwili obecnej - Dyrektor Departamentu).
W 1996 obronił pracę dyplomową na Wojskowej Akademii Medycznej. S.M. Kirov (St. Petersburg). Bronił swojej rozprawy doktorskiej w 2003 roku na Państwowym Uniwersytecie Medycznym w St. Petersburgu. I.P. Pavlova.
Członek Prezydium Zarządu Towarzystwa Naukowego laryngolog Rosji, Główny Specjalista w otorynolaryngologii Ministerstwa Zdrowia regionie Swierdłowsku i Ural Federal District, przewodniczący komisji do certyfikacji pracowników służby zdrowia w otolaryngologii specjalnych w Ministerstwie Swierdłowsku Zdrowia, członek Biura specjalnych otolaryngologii na Ministerstwo Zdrowia Federacji Rosyjskiej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Rhinologists, Przewodniczący naukowo-praktyczna społeczeństwie regionie Swierdłowsku i Otolaryngolodzy Przewodniczący certyfikacji i Komisja problemem na specjalności, członek stowarzyszenia publicznego „Union of pediatrów ENT”.

Skontaktuj się z nami

E-mail do dostępu do głównego otorynolaryngologa Ministerstwa Zdrowia Federacji Rosyjskiej: [email protected]

Adres do korespondencji: 123182, Moskwa, Volokolamskoe Highway, 30, budynek 2

Abdulkerimov hiiir tagirovich opinii

Centrum otolaryngologii znajduje się na terenie miejskiego szpitala nr 41 w Jekaterynburgu.


Centrum Otolaryngologii świadczy następujące usługi w zakresie badania i leczenia narządów laryngologicznych:

  • Podstawowe badanie ucha, nosa, gardła, krtani
  • Usuwanie wtyczek siarki
  • Toaleta ucha z ropnym zapaleniem ucha, z zaostrzeniem przewlekłego zapalenia ucha, po operacji
  • Transtimpanal wstrzykiwanie leków
  • Usunięcie ciała obcego z przewodu słuchowego
  • Paracenteza
  • Usuwanie ciał obcych z nosa
  • Przebicie zatoki szczękowej
  • Tamponada pętli przedniej pętli
  • Leczenie aparatem Tonsillor
  • Mycie luki migdałków
  • Wlew leków do krtani
  • Tympanopunktura
  • Meningoplastyka
  • Chirurgiczne leczenie wysiękowego zapalenia ucha środkowego za pomocą rurki tympanostomijnej
  • Timpanoplastyka
  • Cewnikowanie rur słuchowych
  • Usunięcie obcej części ciała gardła, krtani
  • Smużenie nosa, gardła z substancjami leczniczymi
  • Rozpad ultrasonograficzny dolnego niedrożności nosa
  • Fonoforeza migdałków, tylna ściana gardła
  • Inspekcja narządów ENT za pomocą sztywnych endoskopów
  • Otwieranie ropni okołokonaczyniowych, opuchlizna nosa, ucho

Recepcję konsultacyjną prowadzi lekarz otolaryngolog, profesor, lekarz medycyny. Abdulkerimov Hiiir Tagirovich.


Przeprowadzane są wszystkie główne rodzaje leczenia chirurgicznego i zachowawczego. Istnieją również możliwości endoskopowych interwencji chirurgicznych, diagnostyki słuchu (audiometria).

Centrum dysponuje niezbędnymi narzędziami do realizacji planowanego standardu operacje otolaryngologiczne (Podśluzówkowe wycięcie przegrody nosa, polipotomiya nosa, wycięcie migdałków, usuwania nowotworów krtani, gardła, nosa, zatok obocznych nosa operację nosa interwencji chirurgicznych w uszach). Istnieje endoskopowy sprzęt do interwencji endonasalnych (firmy Karl Storz, Stryker).


Centrum wykonuje kompleksowe leczenie organów laryngologicznych, w tym takie zabiegi, jak:

  • leczenie wypierania
  • ultradźwiękowe nawadnianie narządów ENT;
  • elektrokoagulacja formacji laryngologicznych;
  • blokada, infuzja do jamy ustnej.

Następujące interwencje chirurgiczne są wykonywane:

  • septoplastyka;
  • polipotomia;
  • wazotomia;
  • gaymorotomia;
  • polisynosotomia
  • wowopalatinoplastyka;
  • dezintegracja ultradźwiękowa narządów ENT;
  • usunięcie łagodnych nowotworów narządów ENT (włókniaki, brodawczaki, polipy, fałdy głosowe, gardło, ucho);
  • adenotomia;
  • wycięcie migdałków;
  • tchawica z tworzywa sztucznego;
  • repozycja kości nosa;
  • tympanoplastyka;
  • myringoplastyka;
  • chirurgiczne leczenie wysiękowego zapalenia ucha przy użyciu rurki tympanostomijnej w formie cewki do przecieku.

Zautomatyzowana diagnostyka stabilna ataksji w oparciu o nowoczesne komputerowe technologie informacyjne Temat pracy dyplomowej i magisterskiej o VAK 14.00.04, doktor nauk medycznych Abdulkerimov, Khiyir Tagirovich

Treść dysertacji Doktor nauk medycznych Abdulkerimov, Khiyir Tagirovich

Rozdział I. NARUSZENIE funkcji równowagi ciała z punktu teorii funkcjonalnych układów organizmu statokinetic (piśmiennictwa).

1.1. Współczesne wyobrażenia o funkcji równowagi z punktu widzenia teorii statokinetycznego układu funkcjonalnego organizmu.

1.2. Rodzaje ataksji.

1.3. Ataksja labiryntowa.

1.4. Ataksja móżdżkowa.

1.5. Wrażliwa ataksja.

1.6. Diagnostyka różnicowa ataksji i rola stabilizacji komputerowej w niej.

ROZDZIAŁ II. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA BADAŃ.

2.1. Ogólna charakterystyka badanych pacjentów.

2 2 Metody badań.

ROZDZIAŁ III. KLINICZNE MANIFESTACJE RÓŻNYCH GATUNKÓW

ATAKUJESZ PACJENTÓW BADAŃ.

Ataksja labiryntowa.

3.2. Ataksja móżdżkowa.

3.3. Wrażliwa ataksja.

ROZDZIAŁ IV. ROZSZERZENIE SZANS DIAGNOSTYCZNYCH

4.1. Rozwój stabilometrii jako metoda oceny ruchu ciała człowieka przy zachowaniu statycznej równowagi w pozycji pionowej.

4.2. Nowe sposoby oceny informacji o stabilności.

4.3. Parametry informacji stabilometrycznych wykorzystywanych w badaniu do stworzenia zautomatyzowanego systemu diagnostyki różnicowej ataksji.

4.4. Stabilometryczne testy diagnostyczne stosowane w pracy

4.5. Gromadzenie i przetwarzanie danych.

ROZDZIAŁ V. ROZWÓJ I OCENA MODELI MATEMATYCZNYCH

DIAGNOSTYKA RÓŻNICOWA ATAKÓW.

5.1. Metody statystyki matematycznej stosowane w badaniach medycznych. Matematyczny aparat do analizy i modelowania.

5.2. Sekwencja tworzenia modeli.

5.3. Ocena zależności między ataksją a cechami statokinesigramu.

5.4. Opracowanie kompleksu modeli prognostycznych typu ataksja metodą analizy dyskryminacyjnej.

5.5. Opracowanie zespołu modeli prognostycznych typu ataksja metodą drzew klasyfikacyjnych.

Wprowadzenie do pracy magisterskiej (część abstraktu) Na temat "Automatyczna diagnostyka stabilizacyjna ataksji w oparciu o nowoczesne komputerowe technologie informacyjne"

Jednym z najważniejszych warunków życiowej aktywności człowieka, która pozwala mu aktywnie współdziałać ze środowiskiem zewnętrznym, jest zachowanie równowagi ciała i koordynacja ruchów Ch. Magnus R., 1962; Gurfinkel B.C. i wsp., 1965, 1990, 1994; Agayan G. Ts., 1970; Brooks V., 1986; Brooks V. i wsp., 1995).

Wszelkie zaburzenia funkcji równowagi prowadzi do zatrzymania pacjenta, który często przychodzi do stanu przerażenia (Dix MR, okap JD, 1989 ;. Sagalovich BM Palchun VT, 1999).

Zawroty głowy, ataksję i niektóre z najczęstszych objawów różnych chorób wewnętrznie skierowane lekarzy u pacjentów ambulatoryjnych otoneurological profil część tych pacjentów wynosił 40% (Ahadov T. D., Sachkova Y, Kravtcov K PANOVA M M., Czernienko OA, 1993 i inne.). Należy zauważyć, że w ciągu ostatnich dziesięcioleci liczba pacjentów skarżył się na zawroty głowy, ataksja, i ma tendencję wzrostową (bazar VG 1988; Sklyut IA, Tsemakh SG, 1990, Baloh RW, 1994, Na Mahoney GF, Luxon LM 1997 i in.).

Najważniejszymi objawami klinicznymi różnych postaci ataksji są zaburzenia funkcji równowagi i koordynacja ruchów. Wraz z innymi objawami określają one ciężkość choroby i często prowadzą do długotrwałej uporczywej niepełnosprawności.

Diagnostyka różnicowa ataksji jest jednym z najtrudniejszych problemów, z jakimi borykają się nie tylko lekarze polikliników, ale nawet doświadczeni otorynolaryngolodzy i neurolodzy. Większość Otolaryngolodzy i terapeuci z powodu dominacji połączenia pomiędzy reprezentacjami zawroty głowy i zaburzenia równowagi ciała z patologią układu przedsionkowego często nie biorą pod uwagę znaczącą rolę w różnych chorobach ośrodkowego układu nerwowego w wyglądzie tych objawów. Tak, i neurolodzy, często pacjenci z zawrotami głowy są kierowani do konsultacji do otolaryngologów, a czasami bezpośrednio do przedsionków w różnych badaniach przedsionkowych.

Często objawy zawrotów głowy i zaburzenia równowagi stanowią objawy ciężkiej patologii wewnątrzczaszkowej. Dla lekarza powiatowego pacjent cierpiący na zawroty głowy zawsze stwarza trudny problem, a trudności diagnostyczne mogą być źródłem błędów w leczeniu pacjentów w tej kategorii.

W ostatniej dekadzie w celu opracowania nowego zrozumienia wagi ciała, zawroty głowy i reakcje autonomiczne, które są uważane za przejaw działania pojedynczego statokinetic układów funkcjonalnych organizmu, która łączy różne systemy doprowadzające (Visual, przedsionkowych, proprioceptywne i inni.) Oraz eferentne -somaticheskuyu oraz system neuro-wegetatywnej (VR Gofman, Dubovik VA VI Usachev, 1995; V. Usachev, 1995; Dubovik VA, 1996; Eegeegu LM 1999).

W konsekwencji, wraz z rozbieżnością wiedzy różnych specjalistów, pojawiła się tendencja do ich integracji i stworzenia holistycznego spojrzenia na funkcję równowagi ludzkiego ciała.

Dzięki postępowi technicznemu w dziedzinie sprzętu medycznego i komputeryzacji jest teraz czas, aby ocenić bilans ludzki funkcyjny używany komputer stabilografia które analizują ruch środka nacisku stóp pacjenta na platformie Instrument (Slia SS, 1995, Skvortsov DV, 1995, 2000 ). Jednak oprogramowanie to sto bilografov pozwala na cyfrowo tylko ogólne parametry trajektorii ruchu ciała (obszar, długości i średni promień statokinezigrammy odchylenia ciała), co jest trudne do oceny charakteru naruszenia ruchu ciała. To jest powód, że stabilografia jeszcze nie znalazł szerokie zastosowanie w praktyce. Widocznie, to będzie naprawdę popytu przez lekarzy rejonowych, nawet jeśli to może pomóc otrzymasz odpowiedzi na pytania dotyczące kategoriach możliwych rozpoznań.

Ze względu na okoliczności przedstawionych powyżej nas wydaje się obiecujące, z wykorzystaniem nowoczesnych technologii komputerowej w graphy skrótowej i statystyk, opracowanie komputerowego opartego zautomatyzowane stabilograph System diagnostyki różnicowej przedsionkowych, móżdżku i ataksji czuciowej.

Pilność problemu i jego wartości pr zhticheskoe jest określona przez fakt, że wczesne rozpoznanie różnych typów móżdżkowe będzie skrócenie czasu diagnozowania skomplikowanych chorób, przepisać odpowiednie leczenie w odpowiednim czasie, aby określić rokowanie u pacjentów z niepełnosprawnością, zmniejszenia kosztów ich rehabilitacji medycznej i społecznej

Opracowanie zautomatyzowanego systemu dyagnostyki różnicowej różnych typów ataksji za pomocą komputerowej stabilografii w oparciu o nowoczesne technologie informacyjne

1 Rozszerzenie możliwości diagnostycznych stabilografii komputerowej poprzez wprowadzenie dodatkowych parametrów do analizy wektorowej informacji stabilno-graficznej i przeprowadzenia różnych badań stabilności funkcjonalno-metrycznej

2 klinicznych otoneurological i dodatkowe badania wśród osób zdrowych i pacjentów cierpiących na labiryntowych, móżdżku i sensorycznej ataksja dla kolejnych badań mają funkcję balansu statycznego i dynamicznego przy użyciu komputera stabilografia.

3. Wybór informatywnej metody analizy matematycznej informacji o stabilografii do komputerowej dyagnostyki różnicowej różnych gatunków ataksji.

4. Kompilacja matematycznego modelu diagnozy różnicowej różnych typów ataksji.

5. Testowanie pojemności informacyjnej matematycznego modelu diagnostyki różnicowej różnych typów ataksji.

6. Formułowanie zaleceń dotyczących praktycznego zastosowania wyników.

Po raz pierwszy, stosując stabilografię komputerową jako obiektywną, dokładną i fizjologiczną metodę badania funkcji równowagi, dla najczęstszych rodzajów ataksji ujawniono kryteria diagnostyczne dla naruszenia funkcji równowagi.

Możliwości wykorzystania wektorowej analizy informacji stabilometrycznych, które pozwoliły na wykorzystanie jej wyników do stworzenia modeli automatycznej matematycznej dyferencjalnej diagnostyki atyzji, są znacznie rozszerzone.

W oparciu o porównanie możliwości różnych współczesnych metod analizy matematycznej i modelowania, największą obietnicę zastosowania do dyagnostyki różnicowej ataksji pokazano na podstawie wektorowej analizy informacji o stabilnej metodzie tworzenia drzew klasyfikacyjnych.

PRAKTYCZNE ZNACZENIE I REALIZACJA WYNIKÓW BADAŃ

Zastosowanie techniki stabilizacji komputerowej znacznie zwiększyło możliwość obiektywnej oceny funkcji równowagi ciała ludzkiego w warunkach normalnych i patologicznych.

Wprowadzenie do praktyki klinicznej stosunkowo prosty, fizjologicznej, wrażliwej i sposób wysoce pouczające - komputer stabilografia pozwala określić początkowe objawy ataksji, w diagnostyce różnicowej jego różnych formach, co przyczynia się do terminowego diagnozy trudnej otoneurological patologii i przeprowadzenia odpowiednich działań leczenia i rehabilitacji, a tym samym znacznie zmniejszając koszty ostatni.

Zastosowanie nowoczesnych komputerowych technologii informatycznych umożliwia kompleksową diagnostykę naruszeń funkcji równowagi.

Rozszerzenie możliwości diagnostycznych stabilografii komputerowej poprzez zastosowanie nowoczesnych komputerowych technologii informatycznych pozwala w dłuższej perspektywie wykorzystać ją do kompleksowego oszacowania układu statystyczno-kinetycznego w diagnostyce różnych stanów patologicznych osoby

Metody komputerowego stabilografia, wyniki badań, opracowane zasady oceny funkcji balansu, różnicowe kryteria diagnostyczne móżdżkowe są wykorzystywane w klinicznej i naukowej pracy w procesie kształcenia na Wydziale otorynolaryngologii, choroby nerwowe i neurochirurgii, Ural State Akademia Medyczna, naczyniową centrum Jekaterynburga, a również w centrum miasta diagnostyce i leczeniu zawrotów głowy w sercu zapobiegawczy MU neurologii Szpitala Klinicznego №40 w Jekaterynburgu.

PRZYJĘCIE PRACY I PUBLIKACJI

Materiały rozprawa zgłoszone i omówione na międzynarodowym sympozjum „rzeczywistych problemów Foniatrii” (Jekaterynburg, maj 1996); na Ogólnorosyjskiej Konferencji "Teoretyczne i praktyczne problemy współczesnej vestibulologii" (St. Petersburg, październik 1996); w plenarnych naukowych Otolaryngolodzy Medical Society Obwód swierdłowski i naukowa Towarzystwa Lekarskiego neurologów regionu Swierdłowsku (1998, 2000) (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002).; na 44., 45. All-rosyjska konferencja młodych naukowców, laryngolodzy, „Rzeczywiste problemy otorynolaryngologii i lalopathology” w Petersburgu w styczniu 1997 r., 1998; na konferencji naukowej poświęconej 100. rocznicy ENT

- usługi na środkowym Uralu (Jekaterynburg, grudzień 2000); na 9. Rosyjskim Kongresie Narodowym "Człowiek i medycyna" (Moskwa, kwiecień 2002 r.); na III Kongresie Neurologów Uzbekistanu (Uzbekistan, Taszkient, 2002)

Na temat pracy dyplomowej opublikowano 29 prac, w tym monografię i instrukcje dydaktyczne

ZAKRES I STRUKTURA PRACY

Praca jest napisana na - 234 stronach (w tym napisany na maszynie tekst

- 200 pp.) I składa się ze wstępu, pięciu rozdziałów, wniosków, wniosków i praktycznych zaleceń, a także listy literatury, w tym 361 źródeł (z czego 148 to obce). Praca jest ilustrowana 26 cyframi i 27 tabelami.

PODSTAWOWE PRZEPISY DOTYCZĄCE OCHRONY:

1. Zwiększone możliwości analizy wektorowej informacji stabilometrycznych pozwalają na wygenerowanie pakietu początkowych danych charakteryzujących proces przemieszczania ciała osoby przy zachowaniu pionowej postawy, wystarczającej do zastosowania różnych metod przetwarzania matematycznego.

2. Zastosowanie statystycznej metody drzew klasyfikacyjnych jest najbardziej optymalne dla matematycznego przetwarzania wyników stabilometrii w celu stworzenia zautomatyzowanego systemu diagnostyki różnicowej ataksji

3 Zautomatyzowany komputerowy system stabilometryczny diagnostyki różnicowej różnych typów ataksji otwiera nowy kierunek patrzenia na diagnostykę patologii układu staty-cznego organizmu człowieka

Zakończenie pracy magisterskiej pt. "Choroby ucha, gardła i nosa", Abdulkerimov, Khiyir Tagirovich

1. Wprowadzone dodatkowe parametry analizy wektorowej informacji stabilometrycznych pozwalają w pełni i kompleksowo scharakteryzować dynamiczny proces utrzymywania równowagi osoby w pozycji pionowej.

2. Dodatkowe testy stabilometryczne: "dynamiczne" i "aktywne minimalizowanie wibracji ciała" na podstawie wizualnego biofeedbacku rozszerzają możliwości diagnostyki różnicowej różnych typów ataksji.

3. Odpowiednią metodą analizy matematycznej informacji stabilometrycznych do zautomatyzowanej komputerowej diagnostyki różnicowej różnych typów ataksji jest kompilacja zespołu modeli przy użyciu metody "drzew klasyfikacyjnych".

4. Duży procent przewidywania zgodności typu ataksja (91,67% - w labiryncie ataksja, 94,44% - z ataksja móżdżkowa i do 100% - zmysłowe ataksja) za pomocą drzewa klasyfikacji wskazuje na możliwość szerokiego stosowania tej metody stabilometric analizy informacji w klinicznych praktyka.

5 Badanie charakteru zmiany parametrów stabilometrycznych sprzyja wykryciu patologii układu stożkowego o różnym pochodzeniu i obiektywnie ją charakteryzuje nawet u osób, które nie skarżą się na zawroty głowy i brak równowagi

6. Zautomatyzowany system szacowania funkcji równowagi ciała metodą stabilizacji komputerowej za pomocą matematycznych modeli drzew klasyfikacyjnych jest dostępnym sposobem badania ogólnego stanu zdrowia człowieka u dużej liczby osób. Prognoza zdrowia w tym przypadku może osiągnąć 100%.

1. Dla obiektywnej oceny funkcji równowagi, w tym do szybkiego diagnozowania labiryntowych, móżdżku i sensorycznej ataksja, wykorzystanie komputera stabilografia, jest bardzo czuły i pozwala na tworzenie tożsamości warunków i traktowania danych ankietowych.

2. Aby poszerzyć możliwości diagnostyki różnicowej zmian statokinetic układów organizmu wraz z oszacowaniem jej udziału w funkcji różnych systemów doprowadzających w metodologii badania oprócz stabilograficznych Testy ■ „pozycji Romberga z otwartymi i zamkniętymi oczami konieczne jest wprowadzenie dodatkowych testów stabilometric” dynamiczny „i” aktywnego minimalizację drgań ciało "

3. W celu bardziej odpowiedniego statystycznego przetwarzania informacji stabilometric następnie zastosowania modelowania matematycznego jest pożądane stosowanie zaawansowanej metody analizy wektorowej statokinezigramm odzwierciedlające dynamiczną charakterystykę wszystkich ruchu ciała poddawania ich pozycji pionowej.

4. Do zautomatyzowanej diagnozy różnych ataksji z nowoczesnych komputerowych technologii informacyjnych za pomocą wielowymiarowych metod matematyczno-statystycznych, zaleca się stosowanie metody klasyfikacji drzew.

5. Zaproponowana technika automatycznej diagnostyki komputerowej ataksji może być wykorzystana do oceny skuteczności trwającego leczenia i do dynamicznego monitorowania pacjentów.

6. Badanie funkcji układu statystycznego opartego na proponowanej technice analizy stabilometrycznej można wykorzystać do przeprowadzenia badań przesiewowych stanu zdrowia człowieka.

Referencje doktorskiego lekarza medycyny naukowej Abdulkerimova, Khiyira Tagirovicha, 2003

1. Kh. T. Abdulkerimov: Kwestie uzasadnienia taktyki chirurgicznego leczenia pacjentów z przewlekłym ropnym zapaleniem ucha środkowego i niewydolnością naczyń trzonowych kręgowych: Dis.. Cand. kochanie. nauki. -PSP: VMA, 1996. - 187L

2. Abdulkerimov, HT, O roli krótkotrwałych potencjałów wywołanych w diagnostyce różnicowej zaburzeń układu przedsionkowego. // Aktualne pytania współczesnej nauki medycznej i zdrowia publicznego. Jekaterynburg, 1999. P. 235 -239.

3. Avakyan GN, Shakhnovich VA, Zavakhri M.Z. Potencjał wywołany przez pni w stwardnieniu rozsianym // Journal of Neuropathology and Psychiatry. S.S. Korsakova, 1982, T. 82, nr 2, str. 519-522.

4. Agayan G.T. Badając dynamikę drgań ciała zachowując pionową postawę i jego oceny kryterialne // cybernetyczny aspekty badania mózgu. Moskwa: Nauka, 1970. - str. 75-76.

5. Ageeva-Maykova OG, Zhukovich AV Fundamentals of Otonevrology M.: Medgiz, 1960.-299 str.

6. Aivazyan SA, Buchstaber VM, Meshalkin LD Statystyka stosowana, 1989.-607 s.

7. Akimov G.A. Przejściowe zaburzenia krążenia mózgowego. -L.: Medycyna. Leningr. Department, 1974. 168 pkt.

8. Akimov VV, Yartseva OA, Sylvestrov VL O diagnozowaniu i leczeniu kiły układu nerwowego w nowoczesnych warunkach // Ter. arch. 1994. - ° 10 - P.73.75.

9. Aleksanyan A.M. O funkcjach móżdżku. M., 1948. - str. 351

10. Anokhin P.K. Nodalne pytania o teorię systemu funkcjonalnego. Moskwa: Nauka, 1980. - 197 str.

11. Upton G. Analiza tabel sprzężeniowych. Trans. z angielskim. Ed. Yu.P. Adler. - Moskwa: Finanse i statystyki, 1982. 143 pkt.

12. Aspisov N.M. Wpływ stymulacji aparatu przedsionkowego na pojawienie się substancji chemicznych aktywnych we krwi, Zh. Choroby ucha, nosa i gardła. 1940. - T. 17, nr 3. - P. 214 - 223.

13. Akhadov TL, Sachkova I. Yu., Kravtsov AK, Panova MM, Chernenko OA Arnold-Chiari anomalia: obrazowanie rezonansu magnetycznego i objawy kliniczne. // Journal of Neurology and Psychiatry. 1993. - T.93, №5. - str. 19-23.

14. Babsky EB, Gurfinkel B.C., Romel E. L. Nowy sposób badania stabilności ludzkiej pozycji // Fizjolog, Journal of the USSR.- 1955. T.12, №3. - str. 423-426.

15. Babiak VI, Akimov GA, Bazarov V.G., Filimonov V.N. Zaburzenia przedsionkowe i słuchowe w osteochondrozie szyjnym. Kijów: Zdrowie, 1990. - 190 z.

16. Babiak VI, Revskaya Yu.K. Organizacja i objętość pomocy otoneurologicznej w szpitalu wojskowym / podręczniku dla studentów I wydziału i kursów akademickich. L., 1985. - 115 str.

17. Babiak VI, Gofman VR, Nakatis Ya.A. Neurotoxrinolaringology. -SPb., 2002.- 135 str.

18. Babiak VI, Lantsov A.A., Bazarov V.G. Przedsionek kliniczny: Instrukcja dla lekarzy. SPb: Hippocrates, 1996. - 336 str.

19. Bazarov VG, Moroz BS, Yusfin A.I. Instalacja do obiektywnej rejestracji stabilności równowagi statycznej w badaniach przedsionkowych // Dziennik chorób ucha, nosa i gardła. 1973. - Nr 6.-C. 82 -84.

20. Bazarov V.G. W sprawie możliwości wykorzystania cefalografii do celów ekspertyzy lotów medycznych // Voen.-med. dziennik. 1976. - nr 8. - str. 54-59.

21. Bazarov V.G., Lutsenko V.I. Wskaźniki reakcji przedsionkowo-rdzeniowej i progi pobudliwości aparatu kumulacyjnego przewlekłej niewydolności ślimaka / kłębka 6. Journal of ear, the donos and throat diseases. 1985.- nr 2 - P. 17-21.

22. Bazarov V.G. Przedsionkowa scyntygrafia kliniczna. Kiev.: Healthy, 1988.- 198 pp.

23. Barantsevich ER, Melnikova EV, Skoromets A.A. Kwas alfa-liponowy w leczeniu neuropatii cukrzycowej // Uchenye zapiski. Volume V, No. 2, Publishing House SPbGMU, St. Petersburg. 1999. - str. 88 - 90.

24. Barbas I.M. Zaburzenia równowagi w zmianach zwyrodnieniowych i dystroficznych kręgosłupa: streszczenie autora. dis.. Cand. kochanie. nauki. L. 1975-19c.

25. Barilyak P.A., Kitsera AE, Borisov A.B. Do poprawy techniki cefalografii // Dziennik chorób ucha, nosa i gardła.- 1981.-№6. -C. 66-67.

26. Belyaev Yu.K. Metody statystyczne do przetwarzania niekompletnych danych na temat niezawodności produktów. M.: Knowledge, 1987. - 155 str.

27. Bernstein N.A. O budowie ruchów. M.: Medgiz, 1947. - 255 str.

28. Biniaurishvili R.G. Epilepsja i niespecyficzne systemy mózgowe. Streszczenie autora. diss.. Cand. kochanie. Sciences., Moscow, 1985,

29. Blagoveshchenskaya N.S. Zaburzenia słuchowe i przedsionkowe w klinice guzów tylnego dołu czaszki: streszczenie autora. dis.. Dr med. nauki. M., 1959. -26 str.

30. Blagoveshchenskaya N.S. Diagnostyka różnicowa między obwodowymi i ośrodkowymi zaburzeniami przedsionkowymi / / Journal of ear, nose and throat diseases. 1963.-№1. -C. 28 -32.

31. Blagoveshchenskaya N.S. Electronastagmografia i jej znaczenie dla teorii i praktyki otiatrii, Vest, Otorynolaryngologia, 1966, -№ 2.- С. 3-10.

32. Blagoveshchenskaya N.S. Elektronodastronomia w ogniskowych zmianach w mózgu, - M. Medicine, 1968.

33. Blagoveshchenskaya N.S. Oto objawy i zespoły neurologiczne, - M.: Medicine, 1981.- 324 pkt.

34. Blagoveshchenskaya N.S. Oto objawy neurologiczne i zespoły. -2 th ed., Ext. i pererab. M.: Medicine, 1990. - 432 str.

35. Blagoveshchenskaya NS, Kapitonov DN, Koval IV Otonevrologiches-kai objawy guzy skalistej // zwiastunem otorynolaryngologii. 1995. - № 1. - P. 14-17.

36. Brodovskaya O B., Grigoriev G.М. O klinicznej i radiologicznej diagnostyce otogennych ropni móżdżku. // Biuletyn pierwszego regionalnego szpitala klinicznego / Tez. doc. Jubileuszowa konferencja naukowa i praktyczna. Jekaterynburg, 2000, str. 55-62

37. Brodskaya 3.JI. Kliniczna genografia rentgenowska stawów bezkręgowych i ich rola w powstawaniu osteochondrozy szyjnej. Conf. w sprawie osteochondrozy kręgosłupa Novokuznetsk, 1971.-C. 17.

38. Brockhaus FA, Efron IA Słownik encyklopedyczny

39. Brutyan A. G. Acoustic ewokował potencjały w ocenie dysfunkcji pnia mózgu u pacjentów z udarem mózgu. Streszczenie autora. diss.. Cand. kochanie. Sciences., M., 1990.

40. Bulaev Yu.O. Diagnostyka różnicowa zaburzeń ośrodkowego i obwodowego otorinolaringol bilans // Yii Kongresowego. ZSRR: streszczenia raportów. Suzdal, 1982. - P. 192-193.

41. Burtsev EM, Sergievsky SB, Smirnov S.A. Pytania o usystematyzowanie i patogenetyczne leczenie przewlekłych postaci patologii naczyń mózgowych / W: Choroba nadciśnieniowa i choroby naczyń mózgowych. Perm, 1990. - str. 228-229.

42. Vereshchagin N.V. Angioneurologia kliniczna na przełomie tysiącleci / Proceedings of the VII All-Russia. kongres neurologów. N. Novgorod, 1995. - 191 str.

43. Weis, G. Dizziness, Neurology, wyd. M. Samuelsa (z angielskiego), Moskwa. Practice, 1997. With. 95 - 120.

44. Vigdorchik NA Pozatywograf. // Kazan, kochanie. dziennik. 1934. - N7-8. -C. 669 - 673.

45. Voyachek V.I. Otorynolaryngologia wojskowa. 3 ed. - J1.: Medgiz., 1946. -384 str.

46. ​​Gnezditsky, V. The Caused Brain Potentials in Clinical Practice, Izd. Taganrog State University. Radio Engineering University. 1997. 252 str.

47. Vertigo, Ed. M. R. Dicke, J. D. Hood: Per. z angielskim. M.: Medicine, 1989.-480 str.

48. Gorgiladze GI, Samarin GI, Bryanov II Asymetria między-labiryntem, dysfunkcja przedsionkowa i kosmiczna choroba lokomocyjna // Kos-mich. biologia i lotnictwo. medycyna. 1986. - T. 20, N 3 - P. 19-31.

49. Gorokhov A.A. Osteoneurologiczna diagnostyka chorób ucha i mózgu / Wykład dla studentów I Wydziału. L., 1980. 35 str.

50. Hoffman VR, Koryukin VE, Reshetnikov VN, Usachev VI Asymetria i kompensacja funkcji przedsionkowej w przypadku uszkodzenia labiryntu ucha. -Spb.: Orgtekhizdat, 1994. 115 str.

51. Gofman VR, Usachev VI, Gerasimov KV, Dubovik VA O problemach metodycznych przedsionków / / Dziennik chorób ucha, nosa i gardła. 1994. - Nr 1. - P. 10 - 13.

52. Hoffman V.R., Koryukin V.E. Centralne mechanizmy nerwowe w funkcji analizatora przedsionkowego. St. Petersburg, 1994. - 188 str.

53. Hoffman VR, Dubovik VA, Usachev VI Fizjologiczna koncepcja systemu statokinetycznego, Tez. doc. VIII kongres otolaryngologów Ukrainy. -Kyiv. 1995. - s. 321 - 322

54. G. Grigoriew. Objawy przedsionkowe w niektórych postaciach patologii naczyniowej: streszczenie autora. dis.. Dr med. nauki. Czelabińsk, 1976.

55. G. Grigoriew. Badanie oczopląsu położeniowego: Metoda. Zalecenia. Jekaterynburg, 1992 r. - 15 str.

56. Grigoriev G.M. W sprawie klasyfikacji oczopląsu pozycyjnego // Vestn. Otorynolaryngologia. 1981. - № 2. - P. 20-26.

57. Grigoriev SG, Yunkerov VI, Klimenko NB Regresja logistyczna. Wielowymiarowe metody analizy statystycznej skategoryzowanych danych z badań medycznych // Uch. zasiłek. WESELA. St. Petersburg, 2001. - P. 10-21.

58. Grigoriev SG, Kireev OV, Kuvakin VI, Levandovsky VV, Lyadov VR, Yunkerov VI, Miseren RV, Nikolaevich MS Wielowymiarowe metody analizy statystycznej skategoryzowanych danych z badań medycznych. Petersburg. 1998. 103 p.

59. Grigoriev SG, Perfiłow A.M., Lewandowski VV, Yunkerov V.I. Pakiet programów użytkowych STATGRAFICS na komputerze osobistym. -Spb.: B.I., 1992.- 104 str.

60. Grishin A.A. System automatycznej stabilografii // Human physis. 1983. - T.9, nr 4. - P. 680 - 682.

61. Gurfinkel B.C., Kots Y.M., Shik M.L. Regulacja pozy osoby. Moskwa: Nauka, 1965.-256 str.

62. Gurfinkel E.V. Analiza mechaniczna techniki stabilografii, Bull. eco. Biol. 1974.-T.1, No. 5.-C. 122-124.

63. Gurfinkel B.C., Popov KE, Smetanin BN, Shlykov V.Yu. Zmiany kierunku odpowiedzi układu przedsionkowo-motorycznego podczas adaptacji do przedłużonego statycznego obrotu głowy u ludzi // Neurofizjologia. 1989. - Vol. 21, No. 2.-With. 210-217.

64. Gurfinkel B.C., Levik Yu.S. Programy centralne i różne ruchy // Kontrola ruchu: sob. Art. / Ans. Ed. A.A. Mitkin, G. Peak. -M.: Science, 1990. P. 32-41.

65. Gurfinkel B.C., Lebiediew MA, Levik Yu.S. Efekty przełączania w systemie regulacji równowagi u ludzi // Neurofizjologia. 1992. - T.24, Nr 4. - P. 462 - 470.

66. Gurfinkel B.C., Lebiediew MA, Levik Yu.S. Efekty zmysłowe spowodowane przez aferentację szyjki macicy // Systemy sensoryczne. 1992. - T.6, Issue 4. -C. 83-87.

67. Gurfinkel B.C. Fizjologia układu ruchowego Uspekhi fiziol. nauki. 1994. - Т.25, № 2. - С 83 - 89.1 ■. ^ n208

68. Gurfinkel B.C., Babakova I.A. Dokładność utrzymania położenia projekcji ogólnego środka masy osoby stojącej // Fizjologia człowieka. -1995. T.21, No.1. - P.65-74.

69. Gurfinkel B.C., Levik Yu.S. System wewnętrznych reprezentacji i kontroli ruchu // Vestnik Rossiiskoi Akademii Nauk. 1995.-65., №1. - str. 29-37.

70. Gusev EI, Burd GS, Nikiforov A.C. Objawy neurologiczne, zespoły, zespoły objawów i choroby. M.: Medicine, 1999, 979 str.

71. Damulin IV Przewlekły niewydolność naczyń u osób w podeszłym wieku. // VII Ogólnorosyjski kongres neurologów (tezy raportów). N. Novgorod, 1995, №213.

72. Draper N., Smith G. Applied analysis regression: Per. z angielskim., 2 ed. Recykling. I więcej. Moskwa: Finanse i statystyki, 1986 r. - 366 str.

73. Dubova, B., Klumbis, E.L. Korotkolatentnye słuchowe potencjały wywołane u pacjentów z guzami w rejonie trzeciej komory i szyszynki / Audiometria potencjałów wywołanych przez słuchanie: Abstrakty międzynarodowe. sympozjum. Tbilisi, 1983, s. 69.

74. Dubovik VA Metodologia oceny stanu układu statokinetycznego: Dis.... kand.. Dr. kochanie. nauki. Petersburg. : BMA, 1996. - 207 litrów.

75. Evdoshchenko EA, Koksakovsky AL Niedosłuch odbiorczy. -Kyiv, 1989. - 112 str.

76. Eliseeva II Metody statystyczne do pomiaru więzi. - Leningrad: Leningrad University Press, 1982. 136 s.

77. Eremina N.V. Zmiany hemodynamiczne i mikrokrążeniowe w patologii ucha wewnętrznego: streszczenie autora. dis.. Cand. kochanie. Sciences, - Samara, 1991. 15 z.

78. Ermakov SP, Gavrilova NS Podstawowa statystyczna obróbka danych na temat przetrwania organizmów / Gerontologia populacji. M., 1987.-T.6.- S. 230.

79. Yerusalchik H.I. Klinika zjawisk ściskania w gruźliczym zapaleniu stawów kręgosłupa / / Neuropatologia i psychiatria, - 1940, - № 1-2, -S. 57.

80. Efremov B.C., Korneev A.C. Metoda stabilometryczna badania funkcji równowagi / / Aktualne pytania fizjologii pracy: Tez. doc. -Gorkiy, 1982.-ЧЗЗ. -C.5-6.

81. Zhukova G.P. Struktura neuronalna i połączenia między neuronami pnia mózgu i rdzenia kręgowego. Moskwa: Medicine, 1977. - 143 pkt.

82. Zhukovich A.B., Khortseva G.A. Na różnicy progowej percepcji siły dźwięku u pacjentów z uszkodzeniami ośrodkowego układu nerwowego, Vesti. Otorynolaryngologia 1960.-№ 1.- С. 7-12.

83. Zenkov LR, Ronkin MA Funkcjonalna diagnoza chorób nerwowych: poradnik dla lekarzy. M., 1991.

84. Zlotnik EP, Schlutt H.A. Neuroma nerwu słuchowego. Mińsk: The Higher School, 1970. - 184 pkt.

85. Iberal A., McCullock U. Homeopatia, zorganizowana zasada złożonych systemów życia // Ogólne zagadnienia mechanizmów fizjologicznych: per. z angielskim. - M.: Medicine, 1970. - P.55-78.

86. Ivanenko Yu.P., Talis V.L. Wpływ stabilności wsparcia na posturalne reakcje oscylacyjne osoby // Fizjologia osoby. 1995.-T.21, №1. - str. 16-124.

87. Iontov A.C., Kislyakov V.А., Kuleshova F. F., Makarov N.F. Morfologia połączeń korowej strefy przedsionkowej. L.: Science, 1980. - 97 str.

88. Ioselevich F.M. Oczopląs optokinetyczny i jego wartość diagnostyczna dla guzów mózgu: Dis.. Cand. kochanie. nauki. M., 1954. - 111 str.

89. Kalinovskaya I.Ya. Macierzyste zespoły przedsionkowe M.: Medicine, 1973. - 223 s.

90. Cantor A.A. W niektórych kwestiach diagnostyki różnicowej otosklerozy i leczenia zawrotów głowy w tej chorobie przecięcie struny bębenkowej // Zhurn. choroby ucha, nosa i gardła 1964. - № 2 - P. 42-46.

91. Kapkaev RA, Lyuban BL, Bakun LM, et al. Pokonanie układu nerwowego i układu mięśniowo-szkieletowego w kiłach Vesti, dermatol. -1986.-Nr 3, -C. 73 76.

92. Karlov V.A. Diagnostyka ultrasonograficzna i termowizyjna zmian naczyniowych układu nerwowego, M.: Medicine, 1986. 176 s.

93. Kim J.-O., Mueller Ch.U., Klekka U.R., Oldenderser M.S., Blashfield R.K. Analiza czynnikowa, dyskryminacyjna i klastrowa: Trans. z angielskim. Ed. I.S. Enyukova M. Finance and Statistics, 1989.

94. Koks DR, Oaks D. Analiza danych dotyczących rodzaju życia: Trans. с англ.-М.: Finances and Statistics, 1988. -191 pkt.

95. Komandenko NI, Garemin E M., Osetrov BA Polineuropatia błonicza u dorosłych // Journal of Neuropathology and Psychiatry. 1987, tom 87, nr 2.-C. 218-221.

96. Komendantov G L. Fizjologiczne podstawy orientacji przestrzennej / Voenn.-med. acad. L:: B.I., 1959. - 64 str.

97. Komendantov G L. Wybrane wykłady na temat medycyny lotniczej. M.: Medicine, 1983. - 304 s

98. Kokorovets Yu.A. Zautomatyzowany stabilizograf // Tez. doc. I-go Ogólnorosyjskie Konferencje-Targi "Biomechanika dla ochrony ludzkiego życia i zdrowia". N. Novgorod. 1992. - Ch. 2. - P. 132 - 133.

99. Kononova, E.P. Na pytanie o lokalizację funkcji móżdżku. // Sat. poświęcona 40. rocznicy GI I. Rossolimo. M., 1925.-C. 117.

100. Kopanev VI Problem statokinetycznej stabilności człowieka w lotnictwie i medycynie kosmicznej // Izv. AN SS1 R. ser. Biol. 1974. - Nr 4. - P. 476 -498.

101. Koryukin V.E. Stan funkcji analizatora przedsionkowego w przewlekłym ropnym zapaleniu ucha środkowego i wpływ na nie radykalnej operacji: streszczenie autora. dis.. Cand. kochanie. Sciences, - L., 1969. 19c.

102. Kupryashkin EA Clinical Electronystagmography: Method. Referencje, - Chelyabinsk, 1974. 14 str.

103. Kurashvili AE, Babiak V.I. Fizjologiczne funkcje układu przedsionkowego, - L.: Medicine, 1975. 279 s.

104. Kurashvili AE, Babiak V.I. Electronystagmografia: Technika, techniki i zasady stosowania. L.: Medicine, 1970. - 95 str.

105. Kuts BV, Gofman V.R. Problem zawrotów głowy w otorynolaryngologii // Wiadomości o otorynolaryngologii i logopatologii. 2000. - Nr 2 (22). -C. 91-95.

106. Kuts B.V. Stan funkcji równowagi u pacjentów o profilu otoneurologicznym i możliwość jego korekty: streszczenie autora. dis. kochanie. nauki. St. Petersburg, 2001. - 20 str.

107. Lakin, GF, Biometria. 4 th ed., Pererab. I dodaj. - M.: Szkolnictwo wyższe. Shk., 1990.-325 str.

108. Lantsov AA, Pashchin A. N., Voronova E. V. Do problemu patologii wibracjami // Sb. sci. Tr. Petersburg. Gos. Kochanie. Akademia. SPb., 1994. str. 53 - 56.

109. Levin H.A. Tętnice i żyły ludzkiego labiryntu i niektóre zwierzęta. Streszczenie autora. dis.. Dr med. Sciences, Yaroslavl, 1964.

110. Levin OS, Damulin IV Rozlane zmiany w istocie białej (leukoareoza) i problem otępienia naczyniowego. // Osiągnięcia w neuro-geriatrii / Ed. NN Yakhno, IV Damulina. M., MMA, 1995. - str. 189-231.

111. A.G. Leshchenko. Metoda stabilograficzna do diagnozowania ataksji statycznej // Neurologia i psychiatria. 1983. - Numer 12. -C.35-39.

112. Lozanov NN Fizjologiczne składniki reakcji przedsionkowej. -Ufa: Bashgosizdat, 1938. 189 pkt.

113. Lurie M.S. i inne, podobne do ślimaka i przedsionka w niektórych chorobach ucha i ich praktyczne znaczenie. / / Aktualne problemy kliniczne otiatrii. Swierdłowsk, 1985, str. 70-73.

114. Luchikhin, LA, Wyznaczanie stabilności funkcjonalnej układu równowagi na podstawie jego cech statycznych i dynamicznych, Vestn. otorynolaryngologia. 1987.-№3. -C. 24-29.

115. Luchikhin LA Indeks stabilności funkcjonalnej układu równowagi jako jedno z kryteriów diagnozy dawcy // Vestn. otorynolaryngologia. 1987. - nr 5 - str. 39 - 43.

116. Luchikhin NA, Pruidze TS, Krylatova LI Stabilność układu równowagi u pacjentów z przewlekłym ropnym zapaleniem ucha środkowego // Biuletyn otorynolaryngologiczny. 1988. - Nr 1 - P. 16 - 20.

117. Luchikhin LA Funkcja równowagi dla choroby Meniere'a // Vestn. otorynolaryngologia. 1989. - Nr 3. - C 3-7.

118. Luchikhin LA, Pankova TB, Khlystov V.Yu. Stan funkcji równowagi u pacjentów z chronicznym alkoholizmem // Vestn. otorynolaryngologia. 1989. - № 4 - od 19-22.

119. Luchikhin LA Aspekty kliniczne funkcji równowagi: Abstrakt. dis... Dr med. nauki. - M., 1991. - 44 str.

120. Magnus R. Instalacja ciała: Eksperyment. -fiziol. Issled: Per. z nim. -M.; L.: Izd-vo AN SSSR, 1962. 624 s.

121. Metody matematyczne i statystyczne w praktyce klinicznej, Wyd. V.I. Kuvakina. St. Petersburg: B., 1993. - 199 str.

122. Makhmudov UB, Pevzner K.B. Taktyka chirurgicznego leczenia obustronnego nerwiaka nerwu słuchowego // Neurochirurgia. 1995. -Vyp. 2. - str. 28-32.

123. Meerson Ya.A. Wyższe funkcje wizualne. L.: Science, 1986. -163 p.

124. Minskiy A.Kh. Kliniczna labiryntologia. Moskwa: Medicine, 1974.-214 s.

125. Mironov V.G. Możliwości diagnostyczne stabilografii komputerowej w ocenie funkcji równowagi u pacjentów z patologią aparatu przedsionkowego. Streszczenie autora. dis.. Cand. kochanie. nauki. Petersburg, 1997. - 25 str.

126. Mironov V.G. Możliwości diagnostyczne stabilografii komputerowej w badaniu funkcji równowagi ludzkiej / / Materiały XVI Kongresu Otorynolaryngologów Federacji Rosyjskiej "Otorynolaryngologia na przełomie tysiącleci". Soczi, 2001.- С. 313-315.

127. Mozolevsky Yu.V., Levin OS, Klishevskaya LA Kosa neuronalna ze zmianą nerwów czaszkowych // Klin. kochanie. 1994. - №5. - str. 58 - 59

128. Moskalenko Yu.E. Dynamika napełniania krwi mózgu w warunkach normalnych i przy obciążeniach grawitacyjnych. L. Nauka, 1967. - 218 str.

129. Naumov S.Yu. Wpływ długotrwałego działania zmiennych przyspieszeń na stan struktur ucha wewnętrznego: streszczenie autora. dis...kand. kochanie. nauki. SPb., 1998. - 19 str.

130. Nikitin Yu.M. Metoda dopplerografii ultrasonograficznej w diagnostyce niedrożności i zwężenia tętnic // Medycyna kliniczna 1978 - № 1-С. 36-43

131. Novikova L. A. Wpływ wad wzroku i słuchu na stan funkcjonalny mózgu. Moskwa: Edukacja, 1966. - 320 str.

132. K. Ogleznev, SA Shesterikov, AA Zaretsky. Trzon słuchowy wywoływał potencjały w diagnostyce chorób ośrodkowego układu nerwowego. M., 1982.

133. Odinak M.M. Prywatna neurologia / Ed. M.M. To jest to samo. St. Petersburg: Lan. - 2002 r.

134. Odinak MM, Voznyuk I.A. Nowoczesne metody leczenia udaru niedokrwiennego //med.ru/Teppa Medica Nova. Nr 2 1999. http: //medi.ru/doc/ 87902.htm

135. Olisov B.C., Bazarov V.G. W sprawie klasyfikacji stanów patologicznych analizatora statokinetycznego (przedsionkowego), Zh. Choroby ucha, nosa i gardła. 1982. - nr 3. - str. 52 - 58.

136. Osetrov BA, Salycheva LV, Komissarenko A.A. Hemodynamika mózgowia z encefalopatią dyskomfortową o różnej intensywności // Neurological Herald, 1998. № 1 - 2, Kazan.

137. Osna A.I. Rozładowanie tętnicy kręgowej, ściskanie artretyzmu niekrytycznego. / / Pytania dotyczące neurochirurgii, - 1966.? 2. - P. 6.

138. Ostapkovich VE Kryteria diagnozy zawodowego ubytku słuchu // Tez. Dokl. VIII Kongres Otorynolaryngologów ZSRR. Moskwa: Suzdal. - 1992 r. - str. 149 - 151

139. Palamarchuk V. V. Przenośna instalacja do cefalografii // Dziennik ucha, choroby nosa i gardła. 1982. - № 5. - P. 76 - 77.

140. Pal'tsev EI, Elner AM O okresie przygotowawczym i kompensacyjnym z arbitralnym ruchem u pacjentów z uszkodzeniem mózgu o różnej lokalizacji // Biofizyka. 1967. - Т.12, Вып.1. - str. 142 - 153.

141. Pedachenko GA, Bajun VN Regionalny regionalny mózgowy przepływ krwi i lokalna reaktywność naczyń u pacjentów z urazami mózgu // Neurochirurgia, Kijów, 1982, - Vol. 15, - str. 29 33.

142. Patrin A.F. Porównawcza ocena funkcji równowagi statycznej u osób zdrowych i pacjentów z przewlekłym ropnym zapaleniem ucha środkowego według danych stabilografii // Journal of Ear, Nos i Chorób gardła 1987.-№5. - str. 20-24.

143. Popov KE, Smetanin BN, Gurfinkel B.C. Przestrzenna percepcja i reakcje przedsionkowo-motoryczne u ludzi // Neurofizjologia. 1986. -T. 18, nr 6. - P. 779-787.

144. Pyshny D.V. Kompleksowa ocena funkcji równowagi i autonomicznego układu nerwowego w diagnostyce uszkodzenia kręgosłupa naczyniowego w labiryncie ucha. Streszczenie autora. dis. kochanie. nauki. St. Petersburg, 1999. - 22 str.

145. Ratner A.Yu. Osteochondroza szyjna i zaburzenia mózgowe.-Kazan: Kazan Publishing House, University, 1970. 229 str.

146. Rudskikh, O.P. Neurologiczne cechy niewydolności krążenia mózgowego w basenie kręgosłupa z pozycji oceny układu równowagi: streszczenie autora. dis...kand. kochanie. nauki. SPb., 1996. - 20 str.

147. Rudenko V.P. Aspekty geriatryczne w surdologii // Mat. konferencja naukowa / Otolaryn Otorhinolaryngology, wkład naukowców Akademii w jej rozwój. Petersburg. - 1993 r. - str. 67.

148. Sagapovich B.M. Metody badań słuchu w audiologii klinicznej / Utrata słuchu, M., 1978, -C. 9-168.

149. Sagapovich B.M. Fizjologia ucha // Przewodnik po otorynolaryngologii / red. I.B. Soldatov. Drugi ed., Poprawiony. i dodatkowe. - M.: medycyna, 1997.- C. 23 -48.

150. Sagapovich BM, Palchun VT Choroba Ménière'a. M.: "Medical Information Agency", 1999. - 525 str.

151. Salazkina VM Rola zmian w odcinku szyjnym kręgosłupa w zaburzeniach krążenia w tętnicach kręgowych // Medycyna kliniczna 1969, -№ P.-S. 135.

152. Salazkina VM i inne Dysirculation w układzie kręgowo-podstawnym w patologii odcinka szyjnego kręgosłupa. Moskwa: Medicine, 1977. - 148 pkt.

153. Skvortsov D.V. Analiza kliniczna ruchów. Stabilometry Moskwa: NMF "MBN", 2000, 188 str.

154. Sjupot I.A. Zaburzenia przedsionkowe w klinice nowotworów i zmian naczyniowych mózgu: streszczenie autora.. Dr med. nauki. M., 1970.-43 str.

155. Skopets G.V. Stan funkcji analizatora przedsionkowego u pacjentów z przewlekłym ropnym zapaleniem ucha środkowego i jego znaczenie w prognozowaniu słuchu w tympanoplastyce: streszczenie autora. dis.. Cand. kochanie. Sciences, - Chelyabinsk, 1968. 20 str.

156. Plum SS. Stabilizacja komputerowa za granicą iw Rosji: stan i perspektywy // Systemy informacji medycznej: tematyczny zbiór naukowy międzyresortowy. N. Novgorod, 1995. - Problem. 5-C 77 - 82.

157. Senkova E.P. Kryteria termograficzne i ultradźwiękowe (efekt Dopplera) dla tętnic szyjnych: Streszczenie. dis.. Cand. kochanie. nauki. M "1978.-24 sec.

158. Soldatov I.B. Aktualny stan problematyki patogenezy i leczenia choroby Meniere'a // Sb. tr. / Mosk. Instytut Badawczy ucha, gardła i nosa. M., 1966, str. 137-145.

159. Soldatov I.B. Chirurgiczne leczenie choroby Ménière'a: metoda, pisanie. M., 1966.

160. Soldatov IB, Suscheva GL, Khrappo NS Dysfunkcja przedsionkowa, - M.: Medicine, 1980. 288 str.

161. Soldatova V V. Zmiana funkcji aparatu przedsionkowego po radykalnej operacji w uchu środkowym dzieci // Kwestie otorynolaryngologii dzieciństwa. M., 1984. - str. 89 - 92.

162. Stolyarov ID, Osetrov BA Stwardnienie rozsiane: Praktyczne wskazówki / Wyd. ID Stolyarov, Ed. BA Osetrov. SPb.: ELBI - St. Petersburg, 2002. - 176 str.

163. Strokov IA, Ametov AS, Kozlova NA, Galeev IV Klinika Neuropatii Cukrzycowej // Russian Medical Journal. Nr 3, 1999

164. Temkin Ya.S. Etiologia i patogeneza nie-nosowych chorób ucha wewnętrznego // Choroby ucha T. 1, P.-Kiev, 1957, - P. 1114-1148.

165. Terekhov Yu.V. Zastosowanie stabilografii w praktyce klinicznej i rozwój metod i urządzeń do oceny stabilografii: streszczenie autora. dis.. Cand. kochanie. nauki. 1967. - 18 pp.

166. Triumphov, AV, Diagnostyka miejscowa chorób układu nerwowego. M.: Medgiz, 1964. - 260 str.

167. Troshin V.D. Choroby naczyniowe układu nerwowego. Niżny Nowogród: Nizhpoligraf, 1992. - 302 str.

168. Urbach V.Yu. Analiza statystyczna w badaniach biologicznych i medycznych. Moskwa: Medicine, 1975. -295 pp.

169. Usachev VI Uczucie przestrzenne, aparat przedsionkowy i układ statyczno-kinetyczny // Materiały XV Vseros. kongres otorynolaryngologów. -PSP, 1995.- T. 1. P. 49-54.

170. Usachev V.I. Oddziaływanie systemów czuciowych przedsionkowych, optycznych i proprioceptywnych w procesie realizacji oczopląsu obrotowego // Systemy sensoryczne. 1995. - T. 9, № 4. - P. 42-48.

171. Usachev V.I. Pojęcie systemu statokinetycznego organizmu // Teoretyczne i praktyczne problemy współczesnej vestibulologii. St. Petersburg, 1996. - str. 117-119.

172. Usachev VI, Samoylov V.O. Niżarytmometryczna charakterystyka funkcjonowania systemu statokinetycznego // Proc. Conf. "Otolarynal otorynolaryngologia, wkład naukowców akademii w jej rozwój". L., 1993. - str. 107-108.

173. Usachev V.I. Fizjologia i kliniczne metody badania aparatu przedsionkowego. Otorynolaryngologia, / wyd. I.B. Solda-goods i V.R. Hoffmann. SPb., 2000. - str. 75 - 96.

174. Usachev VI Zastosowane aspekty koncepcji systemu statokinetycznego // Teoretyczne i praktyczne problemy współczesnej vestibulologii. -PSP, 1996. s. 119-121.

175. Usachev V.I. Metoda jakościowej oceny funkcji równowagi / Patent na wynalazek nr 2175851. M., 2001.

176. Yu. M. Uflyand O technice kefalografii // Higiena bezpieczeństwa i patologia pracy. M., 1930. - T. 1. - P. 7 - 14.

177. Fedin P.G. Spektrum energetyczne stabilogramu u zdrowych i chorych z chorobą nadciśnieniową i miażdżycą. // Opieka zdrowotna na Białorusi. 1977.- nr 1. - str. 30-33.

178. Fedin P.G. Współzależność wskaźników REG i danych widma energetycznego stabilizogramu. // Opieka zdrowotna na Białorusi. 1978.-№5. -C.24-26.

179. Filimonov V N. Zaburzenia przedsionkowo-ślimakowe u pacjentów z osteochondrozą szyjki macicy z zespołem tętnicy kręgowej oraz niektóre pytania z badania wojskowo-medycznego: streszczenie autora. dis.. Cand. Cand. kochanie. nauki. D., 1983. -24 str.

180. Fotin A.B. Niedociśnienie i niektóre choroby laryngologiczne // Vestn. Otorynolaryngologia 1958, - nr 1 - P. 81-86.

181. Frenkel AB, Ksendzov MA Stan regionalnego skoku ciśnienia i bólu w ostrym i przewlekłym zapaleniu zatok i ucha. Choroby ucha, nosa i gardła. 1966. - Nr 6. - P. 4 - 9.

182. Haier D. Neurology. Edytowane przez M. Samuels. Trans. z angielskim. M., Practice, 1997. - 640 str.

183. Khilov K. J1. Funkcja organu równowagi i choroby ruchu. L. Medicine, 1969. 279 str.

184. Hlunovsky temat metod podstawy koncepcji uszkodzonego chorobą mózgu (teoretyczna analiza praktyki klinicznej) Dis.. Dr med. nauki. L., 1991. - 310 str.

185. Zimmerman GS Kliniczna otoneurologia-M. Medgiz., 1952. 471 str.

186. Zimmerman GS Ucho i mózg. Moskwa: Medicine, 1974. - 405 str.

187. Charles M. Poser Ch.M. Stwardnienie rozsiane (obserwacje i medytacja) // Journal of Neurology and Psychiatry. 1993. - Т. 93, № 4.

188. Cherebillo V.Yu. Stan funkcji statokinetycznej w przypadku onkologicznych uszkodzeń mózgu: streszczenie autora. dis. kochanie. nauki. -SPb., 1996.-24 str.

189. Chernikova LA, Lukyanova Yu.A., Ustinova KI Ocena funkcji równowagi u pacjentów z niedowładem połowiczym Post Proceeds of Russian Conference on Biomechanics, 1999. №2. - str. 134.

190. Shapurov B.B. Długoterminowe wyniki radykalnej operacji ucha // Sb. tr. / Leningr. Instytut Badawczy ds. Chorób Ucha, Nosa, Gardła i Mowy. L., 1934.- T. 2.- S. 135-151.

191. Shidlovska Т.V. Hałas, słuch, zdrowie. Ksh: nauka duma. - 1991.- 128 str.

192. Sherrington C. Integracyjne działanie układu nerwowego: Per, z języka angielskiego. L. Nauka, 1969. - 392 str.

193. Schmidt E.V. Zaburzenia przejściowe krążenia mózgowego // Zhurn. neuropatologia i psychiatria. 1973. - Nr 73, tom. 12, str. 1761-1771.

194. Elner A.M. Badanie peryferyjnych i centralnych mechanizmów regulacji postawy pionowej człowieka i jego zaburzeń: streszczenie autora. dis.. Dr med. nauki. M., 1988. - 34 str.

195. Yunkerov V.I. podstawy matematycznego i statystycznego modelowania i zastosowania technologii komputerowej w badaniach naukowych // Wykłady dla adiunktów i studentów podyplomowych Akademii. Ed. Prof. V.I. Kuvakina. SPb.: Vmed., 2000. - 139 str.

196. Yanov YK, Gerasimov KV Funkcja przedsionkowa i fizjologiczne mechanizmy reakcji przedsionkowych. SPb, 1997. - 104 str.

197. Yanov YK, Novikov V.C., Gerasimov K.V. Początek analizy systemowej w przedsionkach klinicznych i doświadczalnych. SPB.: Science. 1997.-237 str.

198. Yanov YK, Egorov VI Informacje o przyczynach i objawach klinicznych peryferyjnych przetok błędnikowych. SPB. 2000

199. Yanishevsky SN, Odinak MM, Voznyuk IA, Onishchenko LS Procesy reparatywne w ośrodkowym układzie nerwowym we wczesnym okresie po niedokrwieniu // IX Kongres Narodowy Rosyjskiego Kongresu "człowiek i medycyna" / Tez. docle - Moskwa. 2002.-C. 537.

200. Yarullin X X. Clinical reheencephalography, - L.: Medicine, 1967.- 276 str.

201. Yahno PP, Yanakaeva TA, Illarioshkin SN, Ivanova-Smoleński IA, Markowa ED, Shvareva JS, choroba Golubev VV rodzinne Joseph Machado // Journal of Neurology. - 1998 r. № 3

202. Aboulker P., Pialoux P., Neveu M., Butmille P., Bouchet J. Syndroms vestibularies et nystagmographie // Paris 1963. Arnette

203. Agus G., Puxeddu P. Benigh Napadowe zawroty głowy w pozycji pozornej: stabilne odzyskiwanie po położeniu diagnostycznym z użyciem manewrów // Narkotyki i chemikalia un Neurootology.- Hamburg, 1995.-Vol. XXI. - str. 377-380.

204. Ali Y., Groves J. Zaburzenia uchyłka po stapedektomii // J. Laryngol. Otol. 1964. - Tom. 78, nr 10. - P. 1102-1113.

205. Alvord, E.C. Ostre Rozsiane Zapalenie Mózgu i Neuroencefalopatii "Alergicznych". W P. J. Vinken i G. W. Bruyn (red.). Handbook of Clinical Neurology. Amsterdam: North-Holland, 1970. Vol. 9, pp. 500-571

206. Archie J. Prosty, niewymiarowy, znormalizowany wskaźnik fali dopplerowskiej wspólnego tętnicy szyjnej, który zidentyfikował pacjentów ze zwężeniem tętnicy szyjnej // Stroke.- 1981.-Vol. 12, nr 2, - str. 322 324.

207. Ashan G. Kliniczne wyroki przedsionkowe i ich resilty, Acta otolaryngol., Supplementim 224. Helsinki.- 1967 P.56-68.

208. Achor L.J., Star A. Słuchowe odpowiedzi wywołane u kota; geneza pików I i II zapisów zewnątrzczaszkowych i wewnątrzczaszkowych, wpływ zmian. // Klinika EEG. Neurofisiol, 1980, 48, str. 154 190

209. Asahina M. Nakajima M., Kojima S. i in. Postura kołysania u pacjentów z dziedziczną ataksją // Rinsho Shinkeigaku, 1994. N 34, Vol. 11. - str. 1105-1110.

210. Asbury AK. Bliższa neuropatia cukrzycowa. Ann Neurol 1977; 2: 179-80.

211. Aubry M., Pialoux. Le nystagmus de position // L'annee otorinolaryngol. 1957. P. 7-15.

212. Ballantyne J.S. Głuchota jatrogenna // J. Laryngol. Otol. 1970. - Tom. 84, nr 9. - P. 967-1000.

213. Barany R. Neue Untersuchungsmethoden die Beziehungen zwischen Ves-tibularapparat, Kleinhirn, Grosshirn und Ruckenmark betreffend. Wiener Med. Wochenschr. - 1910. - Nr 60. - P. 2033-2037.

214. Barrett R., Hyde S.A., Scott O.M. et al. Zmiany w środku ciężkości u chłopców z dystrofią mięśniową Duchenne'a // Muscle Nerve, 1988.- Nr 11. -p. 57-63.

215. Baron J.B. Statokinesimetrie // Les Feuillets du Practicien. 1978. - Nr 2. -P. 23-31.

216. Barron HV, Lech MD. Autonomiczny układ nerwowy i nagła śmierć sercowa. J Am Coll Card 1996; 27: 1053-60

217. Barr SS, Schultheis L., Honrubia V. Dobrowolna, niewizualna kontrola ludzkich reakcji przedsionkowo-mózgowych Acta Otolaryngol. -1976. -Vol. 81, nr 3. -P.363,375.

218. Bates, D. M., Watts, D. G. (1988). Nieliniowa analiza regresji i jej zastosowania. Nowy Jork: Wiley.

219. Bauer, M.A. Pionierzy w odkrywaniu potencjałów wywołanych // Klinika EEG. Neiirofisiol, 1984, 59, str. 2 8

220. Bärtschi-Rochaix W. migrena cerbvicale Berno, 1949. 188. Bauer R. Wechsler N. kompresji Meyer J. szyjnej i obrót głowy w zarostową tętnic kręgowych disease.- Ann. stażysta. Med.- 1961- tom. 55, - str. 283

221. Bentzen O., Jelnes K., Thygesen P. Funkcje akustyczne i przedsionkowe w stwardnieniu rozsianym, Arch. Psychiatr. Neurol. 1951. Vol.26, No. 3. - str. 265-295.

222. Bles W "Kapteyn T.S., Brandt Th" Arnold F. Mechanizm fizjologicznego wzrostu wysokości zawrotów głowy. II. Posturografia. Ac-ta Otolaryngol. - 1980. - Tom. 89, nr 5. - P. 534-540.

223. Bone G., Barnes R. Kliniczne implikacje badania doplerowokomórkowego: korelacja z angiografią // Udar.- 1976 Vol. 25. No. 2 - P. 271-274.

224. Boucher P., Teasdale N., Courtemanche R. i in. Stabilność posturalna w polineuropatii cukrzycowej // Diabetes Care, 1995, - No. 18, wol. 5. p. 638-645.

225. Branchereau B., Toupet M., Ohresser M. La posturographie doit eter incluse dans l'examen du fertigineux // Ann. Oto-laryngol. Chir. cervicofac. 1987. -Vol. 104, №2. - str. 117-127.

226. Brooks V. Neurologiczne podstawy kontroli motorycznej. Oxford: Oxford Univ. naciśnij. - 1986.-330 str.

227. Brooks V., Hilperath F., Brooks M., Ross H.G. et al. Uczenie się "co" i "jak" w ludzkim zadaniu motorycznym. Dowiedz się mem. 1995. - Tom. 2, nr 5. - str. 225-242.

228. Brown R.H., Chippa K.H., Broohs E.B. Brainstem słuchowego wywołanych odpowiedzi u 22 pacjentów z intrisic lessions pnia mózgu: konsekwencje dla interpretacji klinicznych // Electroencephalo-graphy and Clinical Neurophysiology, 1981, V.51, n 1, p.38-44.

229. Carmichael E. Dix M. Hallpike C Uwagi Z chwilą neurogical mechanizm kierunkowy przewagą kalorycznej oczopląs wynikające z lascular uszkodzenia mózgu, pnia mózgu, - - 1966 obj. 88 - P.51.

230. Cawthorne T. O oczopląsu położeniowego. // Roczniki otologii, rhinologii i laryngologii. Czerwiec.- 1954 -Vol. 63. N 2, - P.481-490.

231. Celestino D., Fratarcangeli S. Osservazioni indto-dinamiche su modelli del sistema vertebro-basilare. // Clin, otorhinolaring.- 1968 obj. 10, - str. 63.

232. Claussen C Der Schwindelkranke pacjent // Grundlagen der Neurootologie und Aquilibriometrie. Hamburg. - 1992. - Dr. Werner Rudat Co Nachf. - 143 S

233. Clausen Ph., Plets Ch., D'Haen B., Van den Bergh R. Terapeutyczne podejście do guzów tylnej części fosa u dorosłych // Clin. Neurol. Neurosurg. 1990.-Vol. 92, N2. - str. 99-104.

234. Cooper, 1. S. Ulga drżenia intencji stwardnienia rozsianego przez chirurgię wzgórzową. J.A.M.A. 199: 689,1967.

235. Courbier R. reggi M. Jausseran J. Badanie tętnic szyjnych i vessells szyi przez technigues Dopplera // nieinwazyjną cardiovasvular diagnostyki, obecne koncepcje Baltimore: Uniwersytet Pare - 1978 - P. 61-73.

236. Czosnyka M., Smielewski P., Kirkpatrick, P. et al. Monitorowanie autoregulacji mózgowej u pacjentów z obrażeniami głowy. Cerebrovasc. Dis. 1996; Suppl. 3, str. 1-70.

237. Decety J., Sjoholm H., Ryding E. i in. Móżdżek uczestniczy w aktywności neuronalnej: pomiar tomograficzny re - gionalnego przepływu krwi // Brain Res. -1990. Vol.535, N2, -P.311-317.

238. Zespół Dechera H. Die Zervikalen w der Hals-Nasen-Ohrenheilkunde. Stuttgart 1969. Georg Thieme Verlag.

239. Derebery J.M. Otolaryngologia dla internistów: diagnoza i leczenie zawrotów głowy. 1999.-Vol. 83, N l.-P. 163-176.

240. Dietz V., Mauritz K.H., Dichgans J. Oscylacje ciała w równoważeniu z powodu segmentarnej aktywności odruchu rozciągania // Eksp. Brain Res. -1980. -V.40, N 1.-P.89-95.

241. Donaldson I. Stapedectomy // J. Laryngol. Otol. -1976. Vol.90, N8. -P.915-918.

242. Drachman, D.A., Hart, C. Podejście do pacjenta z zawrotami głowy, Neurologia. -1972. Vol.22, N3. - P.323-334.

243. Fisher, C.M., Karnes, W. E., Kubic, C.S. Boczny rdzeniasty zawał. Wzorzec okluzji naczyń Cześć. Neuropath, exp. Neurol. 1961. - tom 20, N3-P.323-379.

244. Fluur E. Integracja międzyrzęstnicza i jej konsekwencje kliniczne // Acta Otolaryng. 1985. - Tom. 99, nr 5-6. - P. 577-587.

245. Frenzel H. Uber den heutigen Stand de Funktionsprufung des Vestibularis // Dtsch. med. Wschr.- 1957, 82, 10-11, 337-341; 372-378.

246. Fukuda T. Odruchy statokinetyczne w równowadze i ruchu. Tokio. Univ. of Tokyo press, 1984. - 31 1 str.

247. Fukuda Test krokowy: Dwie fazy odruchu labiryntu // Acta Oto-larryngologica. (Stockh). - 1959. - V.50. - p. 95 - 108.

248. Fukita N., Wada Y., Matsunaga T. Łagodne zawroty paroksyzmu // Praktyka. Otol. Kioto. 1990. - Tom. 83, NSuppl. 37. - str. 66 - 70.

249. Geurts AC., Mulder T.W., Nienhuis B. et al. Reorganizacja posturalna po amputacji kończyny dolnej. Możliwe motoryczne i sensoryczne determinanty regeneracji // Scand. J. Rehabilit. Med., 1992, nr 24, wol. 2. -p. 83 90.

250. Geurts A. C., Ribbers G M., Knoop J A. i in. Identyfikacja statycznej i dynamicznej niestabilności postawy po traumatycznych uszkodzeniach mózgu. Arch. Phys. Med. Rehabil., 1996.- nr 77, wol. 7. p. 639-644.

251. Goidman, M. S., and Kelly, P. J. Objawowe i techniczne wyniki stereotaktycznej talalotomii brzusznej brzucha do wstrząsu intencyjnego. J. Neurosurgery 77: 223,1992.

252. Halliday A.M. Wywołane potencjały w badaniach klinicznych. Edinburg ets., 1982, s.575.

253. Hamann, K.F. Vestibulo-spinale Prufmethoden fur die Begutachtung // HNO. 1981. tom. 29, nr 5. - P. 150-152.

254. Hamann, K.F. Rehabilitacja von Patienten mit vestibulären Störungen // HNO. 1988. - Tom. 36, 30-307.

255. Harrison M.S., Ozsahinoglu C. Pozycyjne zawroty głowy // Arch. Otolaryngol. -1975. Vol.101, N6. - P.675-678.

256. Hewer, R. L., Cooper, R., and Morgan, H. Badanie wartości drżenia zamiaru leczenia przez ważenie dotkniętej kończyny. Brair 95: 579, 1972.

257. Hirose G. Kitagama Y. Chujo T. Powierzchnia R. Kataoda>, Takado M. efekt ostra fenytoiny w pniu mózgu słuchowe potencjałów :. kliniczne i doświadczalne badania. Neurology, 1986, 36, str. 1521-1524.

258. Hood J.D. Nowe perspektywy w badaniu zaburzeń równowagi. 1986. - Tom. 20. - str. 95-207.

259. House W.F. Perspektywa nerwiaka akustycznego // Laryngoskop. 1978. tom. 88, N7. - P.816-824

260. Kapteyn T S., Bles W., Njiokiktjien.Ch.J. et al. Standaryzacja na platformie Stabilometria będąca częścią posturografii // Agressologie »1983, - nr 24, wol. 7, - str. 321 326.

261. Katsarkas A., Outerbridge J.S. Niedrożność układu przedsionkowego u pacjentów z obwodową neuropatią czuciową // Kontrola przedsionkowa i wzrokowa w postawie i równowadze układu lokomotorycznego. 1985. - str. 266-270.

262. Katsarkas A., Smith H., Galiana H. Posturalna niestabilność na jednej stopie u pacjentów z utratą jednostronnej funkcji przedsionkowej obwodu // J. Vestib. Res. 1994. -Vol. 4, N2.-P. 153-60.

263. Kesselring, J., i in. Ostre rozsiane zapalenie mózgu i rdzenia: wyniki MRI i rozróżnienie od stwardnienia rozsianego. Mózg 113: 291, 1990.

264. Kotaka S., Groll G., Bles W. Somatosensoryczna ataksja // Zaburzenia postawy i chodu. Eds. Bles W., Brandt Th. Amsterdam, 1986. - str. 177-183.

265. Kohut R.I. Przetoki okołoprzetkowe. Kryteria kliniczne: A.Arch.Otolaryngol. Head Neck Surg, 1992, tom. 118, nr 7, -P 687 692.

266. Kohut R.I., Hinojosa R., Ryu J.H. Aktualizacja dotycząca idiopatycznych przetok okołomocznych // Otolaryngol. Clin. North Am. 1996, vol. 29, nr 2, - str. 343 352.

267. KrizkovaM., Hlavacka F., Gatev P. Wizualna kontrola postawy człowieka na wąskiej i miękkiej powierzchni nośnej // Phusiol. Res. -1993. -Vol. 42, N2.-P. 267-278.

268. Kuo W., Bhattacharya A., Succop P., Linz D. Ocena stabilności posturalnej u robotników kanalizacyjnych // Journal of Occupational and Environmental Medicine. 1996. -Vol. 38, nr 1 - str. 27-34.

269. Jongkees L., Phillipszoon A. Electronystagmography // Acta otolaryngol., Supplementum. 189. Uppsala 1964.

270. Johnson, R. T., Griffin, D. E "and Gendelman, H. E. Infectious encephalomyelitis. Semin. Neurol. 5: 180, 1985.

271. Lee M.Y., Wong M I Tang F T. i in. Nowe miary ilościowe i jakościowe dotyczące funkcjonalnej prognozy "■> dla pacjentów z udarem mózgu // J. Med. Eng. Technol., 1998.-Nr.22. Vol-p 14-24.

272. Leliever W.C HO. Nawracająca przedsionków / Laryngoskop. -1981, -Vol.91, Nl.-P.l- ()

273. Lindsay, J. Postorient Vertigo and Positional Nystagmus, The Annals of Otology, Rhinology and Laryngology 1951, wol. 60, - N 4 - P. 1 134-1 153.

274. Lindsay K. W., Roberts D.M., Rosenberg J.R. Asymetryczne toniczne odruchy labiryntowe i ich interakcja z odruchami szyi u kota pozbawionego komórek // J. Physiol. -1976.-Vol. 261, N3.-P. 583-597.

275. Lishman, J. R., Lee, D.N. Anatomia kinestetyki wizualnej // Percepcja. -1973. -N2. -P.287-294.

276. Lucking C.N., Ebner A., ​​Freiburg Wartość diagnostyczna potencjałów wywołanych słuchaniem pnia mózgu w zaburzeniach pnia mózgu. // Tezy XVII Sympozjum Dunajskiego o naukach neurologicznych. M., str. 85.

277. Lunardi P., Missori P., Innocenzi G. i in. Długoterminowe wyniki leczenia chirurgicznego węzłów-móżdżków móżdżkowo-mostowych // Acta Neurochir. (Wien). 1990.-Vol.103, N3-4. P.105-108.

278. Martinez M.T., Gianoli G.J. Przetoki perfekcyjne // J. La-State Med. Soc.- 1994, tom. 146, N2, -P. 43 -46.

279. Masala W., Meloni F., Capobiano F. La sindrome da rottura delle finestre // Otorinolaringologia.- 1987, - tom. 37, nr 5, - str. 391,404.

280. Mauritz K.H., Dietz V., Haller M., Charakterystyka niestabilności postawy ciała wywołana niedokrwiennym blokowaniem wstawek do nóg // Exp Brain Res. 1980. - Tom. 38, nr. 1.1. P. 117-119.

281. MauritzK.H., DichgansJ., HufschmidtA. Analiza ilościowa postawy w późnej korowej móżdżkowej atrofii płata przedniego i innych form ataksji móżdżkowej // Brain, 1979, - No. 102, wol. 3, str. 461-482.

282. McClure, J. A. Zawroty głowy i zaburzenia równowagi u osób w podeszłym wieku J.Otolaryngol. 1986. -Vol. 15.-P. 248-252

283. Messing V., Lenarz T., Steiner H.H. Die Diagnostik des Acusticusneurinoms // Nervenarzt. 1989. - Bd. 60, №7. - S. 407-413.

284. Milojevic B. Eiektronystagmograficzne badanie zawrotów głowy // Praktyka. torhinolaryngol, 1967. 29. str. 85 - 94.

285. Mira E., Buizza A., Magenes G. i in. Expert sustems jako pomoc diagnostyczna w otoneurologii // ORL. 1990. - Tom. 52, №2. P. 96 -103.

286. Mizuno M., Yainane M., Osanai R. Test supresji wizualnej w zwyrodnieniach rdzeniowo-móżdżkowych // Praktyka. Otol. Kioto. 1989. - Tom. 82, N5. - P. 647- 652.

287. Moller, A. R., Jachetta P.J., Moller B.M. Neurolowe generatory pnia mózgu wywoływały potencjały. - Re soli z ludzkich nagrań wewnątrzczaszkowych // Annales Otolaryngology, 1981, v. 90, nr 6, str. 591 599.

288. Moser M. Zu vestibulärer Kompensationsleistung und Drehempfindung // Laryngol. Rhinol. Otol. 1985. - Bd 64, nr 2. - S.73-75.

289. Nakagava H., Ohachi N., Watanabe Y., Mizukochi K. Udział propriocepcji w kontroli postawy u osób zdrowych Acta Otolaryngologica. -1992. Suppl. 503.- P. 120-132.

290. Norre M.E., Forrez G., Stevens M. Posturografia i kompensacja przedsionkowa // Acta Otorhinolaryngol. belg. 1984. tom. 38, N6. - P. 619 - 630. 324.

291. Norre M.E., Forrez G., Stevens A., Beckers A. Zawroty głowy szyjki macicy diagnozowane przez posturografię? Wstępny raport // ActaOtorhinolaryngol. belg. 1987. - Tom. 41, N5.-P. 574-581.

292. Norre M. E., Forrez G. Nowe perspektywy w otoneurologii. Ocena odruchu przedsionkowo-rdzeniowego przez posturografię // Acta otorhinolaryng. belg. 1983. - Tom. 37.-P. 679 -686.

293. Norre M.E., Forrez G. Czynność przedsionkowo-rdzeniowa w otoneurologii // ORL J. Otorhinolaryngol. Relat. Spec. 1986. - Tom. 48. - str. 37-44.

294. Norre M.E., Forrez G., Beckers A. Odkrycia przedsionkowo-rdzeniowe w dwóch zespołach z napadami zawrotów głowy spontanicznych // Ann. Otol. Rhinol. Laryngol. -1989. -Vol. 98, nr 3. P. 191-195.

295. Norre M.E. Trafność testów czynnościowych w diagnostyce zaburzeń układu przedsionkowego // Clin Otolaryngol. 1994. - Tom. 19, Nr 5. P. 433-440.

296. Norre M.E. Posturografia: stabilizacja głowy w porównaniu z nagrywaniem platformy. Zastosowanie w zaburzeniach przedsionkowych // Acta Otolaryngol Suppl. 1995. - Tom. 520, część 2. - str. 434 - 436.

297. Norre M.E., Forrez G., Beckers A. Trening habituacji przedsionkowej i posturografia w łagodnym napadowym pozycjonowaniu vertigo // ORL. 1987. - Tom. 49, Nl.-P. 22 -25.

298. Nylen C. The Posture Test // Acta Otolaryngologica. Supplementum 109. Kopenhaga.- 1953.- str. 125-130.

299. Ohashi S. Badanie nad kołysaniem ciała podczas stania u pacjentów z zaburzeniami móżdżku // Pract. Otol. Kioto. 1984. tom. 47, Nl.-P. 219-258.

300. Ohashi N., Nakagawa H., Asai M. Udział widzenia w stabilizacji kołysania ciała u pacjentów ze zwyrodnieniem rdzeniowo-móżdżkowym // Acta Otolaryngol. Suppl. (Stockh.), 1993.-N 504. str. 117-119.

301. Okyzano T. Vector statokinesigram. Nowa metoda analizy wpływu ludzkiego ciała. // Pract. Otol. Kioto. 1983. -Vol. 76, N10. - P. 2565 - 2580.

302. Parker D.Z., Thorton N.R. Ważność pochodnego nerwu ślimakowego i pnia mózgu wywołały reakcje ludzkiego układu słuchowego // Scandinavian Auditology, 1978, v. 7, N1, p.45.

303. Peterka R.J., Black F.O., Newell C.D. et al. Zmiany związane z wiekiem w funkcji odruchów przedsionkowo-gałkowych ocznych i przedsionkowo-rdzeniowych // Abst. ARO. 1987. - Tom. I-P. 12 do 19.

304. Preber L., Silferskiold B.P. Paroksyzm pozycyjny zawroty głowy po urazie głowy // Acta Otolaryngol. 1957. - Tom. 48, N3. - str. 255-265.

305. Pyykko I., Aalto H., StarckJ. etal. Kontrola postawy w obustronnej chorobie przedsionkowej // Zawroty głowy, mdłości, szumy uszne / Wyd. Claussen C. F., Kirtane M. Amsterdam. Elsevier Science Publ., 1988. - str. 473-477.

306. Raco A., Artico M., Ciappetta P. i in. Pierwotne chłoniaki śródczaszkowe // Clin. Neurol. Neurosug. 1990. - Tom. 92, N2. P. 125-130.

307. Romberg M.H. Podręcznik nerwowej choroby człowieka. Syderham Society: London, 1853. - Tom. 2 - str. 396-401.

308. Ropper, A.H. i Poskanzer, D.C. Rokowanie ostrej i podostrej mielopatii poprzecznej w oparciu o wczesne objawy przedmiotowe i podmiotowe. Ann. Neurol 4: 51,.

309. Rubin AM., Young J.H., Milne A S., Schwaz D.W.F., Fredrickson. M. Integracja szyjno-brzuszna w jądrze przedsionkowym // Brein Res. 1975. - Tom. 96, Nl.-P. 99-102.

310. Rubin A.M., Woolley S.M., DaileyV.M. et al. Stabilność postawy ciała po łagodnych urazach głowy lub kręgosłupa szyjnego // Am. J. Otol., 1995. N16, Vol-2. - p. 216-221.

311. Ryan G., Cope S. Zawroty głowy szyjki macicy // The Lancet 1955. 31 grudnia-P. 1355 1359.

312. Ryder RE, Owens DR, Hayes TM, i in. Nieświadomość hipoglikemii i niedostateczna przeciwregulacja hipoglikemiczna: brak związku przyczynowego z neuropatią cukrzycową. Br Med J 1990; 30: 783 7.

313. Saling M., Koprdova I., Hruby M. Ilościowa ocena zaburzeń postawy stojącej za pomocą stabilometrii // Cesk. Neurol. Neurochir., 1991. N 45. Voi. 1. -p. 14-21.

314. Schaefer K. P., Kukowski B., Sub K.J. Psychiatria i posturografia // XI Int. Symp. na temat zaburzeń postawy i chodu. RFN; Munchen, 1990, - Sept. 2- 6. str. 361-364.

315. Schuknecht H. F., Davidson R.C. Głuchota i zawroty głowy od urazu głowy. Arch. Otolaryngol. -1956. Tom 63, N4. - P.513-528.

316. Schwarts, D.M., Pratt, R.E., Schwarts, J. A. Słuchowe reakcje pnia mózgu u preterminantów: Dowody dojrzałości obwodowej. // Ear Hering. 1989 / - Vol. 10, nr 1 - str. 14-22.

317. Shelton C., Brackman D.E., House W.F., HitselbergerW.E. Wyniki w 106 przypadkach // Laryngoskop. 1989. - t.99, N4. -P.405-408.

318. Sherd M., Speulda E.W. Pnia słuchowe potencjały wywołane w klinice neurologicznej: stymulację poprawy i análisis metody // Kliniczne zastosowanie potencjałów wywołanych w neurologii / Courjon J., Mansure F., Revol M. New York, 1982, -p.211-220.

319. Spencer M. Technika badania Dopplera // Spencer M., Reid I. (red.). Ocena naczyniowo-naczyniowa za pomocą ultrasonografii dopplerowskiej. Haga: Martinus Nijhoff Publishers, 1981, -P.77-80.

320. Gwiazda A., Hamillton F. Korelacja między potwierdzonym miejscem uszkodzenia neurologicznego a odchyleniami w odpowiedzi łodygi odległego pola. // Klinika EEG. Neurofisiol, 1976, 41, str. 595 608

321. Taguchi K. Charakterystyka kołysania się ciała u pacjentów z przedsionkiem przedsionkowym Zaburzenia / Adv. Otorhinotaryngot., 1979, - N25, - P. 144 148.

322. Torok N., Kumar A. Badania eksperymentalne na etiologię w przypadku zawrotów głowy postawy // ORL. 1978. - Vol. 40, N1. - str. 32-42.

323. Trenkwalder C., Paulus W., Krafczyk S. i in. Stabilność posturalna odróżnia "dolną część ciała" od idiopatycznego parkinsonizmu // Acta Neurol. Scand., 1995.- nr 91, wol. 6. -p. 444 -452.

324. Tuohimaa P. Przedsionkowe zaburzenia po lekkim urazie głowy // Acta Otolaryngol. 1978. - Suppl.359. - str. 1-59

325. Unterberger S. Nene tryb przedworny registrierbare vestibularis Korperdreh Reaktion erhalten durch Treten anf der stele. Der Tretversuch // Arch. Ohr., - Nass., -Kehek. Heilkunde. - 1938 r. - B. - 145. - s. 273-282.

326. Ueda K. Analiza reakcji odchylenia po stymulacji reakcji przedsionkowej // Pract. Otol. Kioto. 1983. - Vol.76, N4. - P.1345-1376.

327. Vankov A., Dunev S., Videnov S. Platforma siłowa do badań stabilograficznych // Acta physiolet pharmscol. 1990. - Tom. 16, nr 3. P. 63-68.

328. Viikki K., Isotalo E., Juhola ML, Pyykko I. Modelowanie danych okulomotorycznych z indukcją drzew decyzyjnych // Stud. Health Technol. Poinformuj. 1999. -Vol. 68.- 660663.

329. Vogl G., Pohl P., Willeit J. et al. USG dopplerowskie i dupleksowe tętnic szyjnych i korelacje z innymi badaniami // Clin. Neurol. Neurosurg. 1989. - Vol. 91, N3. - str. 2343-246.

330. Ściana C., Czarny F.O. Stabilność posturalna i testy rotacyjne: ich skuteczność w badaniu przesiewowym pacjentów z zawrotami głowy / Acta Otolaryngol. -1983. -V.85, N3-4. -P.235-246.

331. Ward JD, Boulton AJM, Simms JM, i in. Dystrybucja żylna w neuropatycznej stopie cukrzycowej (fizyczne objawy przecieku tętniczo-żylnego). J R Soc Med 1983; 76: 1011-4.

332. Weissman, J.L., Weber, PC., Bluestone C. D. Wrodzona przetoka peri limfatyczna: tomografia komputerowa ucha środkowego i anomalii ucha wewnętrznego, Otolaryngol. Head Neck Surg, 1994, tom. 111, nr 3, str. 243-249.

333. Wiegand, D.A., Fickel V. Nerwiak akustyczny Perspektywa pacjenta: Subiektywna ocena objawów, diagnozy, terapii i wyniku u 541 pacjentów // Laryngoskop. -1989. - t. 99, N2. - str. 179-187.

334. Zima D.A. A. B. C. równowagi podczas stania i chodzenia. Univ. of Waterloo, 1995. 56 str.

335. Woolley S.M., Rubin A.M., Kantner R.M. Stabilometry // J., Otolaryngol., 1993, - No. 22, wol. 5. p. 368-375.

336. Yagi K, Wielowymiarowa analiza statystyczna w stabilometrii w pozycji stojącej człowieka (pierwszy raport) czynnik związany z wiekiem // Nippon Jibiinkoka Gakkai Kaiho, 1989, nr 92, wol. 6. - str. 899 - 908.

337. Yagi K. Wielowymiarowa analiza statystyczna w Stabilometry w uznaniu ludzki pionowo stojący (drugi raport) wzór z stabilogram // Nippon Jibiinkoka Gakkai Kaiho, 1989, - № 92, tom. 6.-P. 909 - 922.

338. Yasargil M.G., Fox J.L. Mikrochirurgiczne podejście do neurinaka akustycznego // Surg. Neurol. 1974. - N2. - P.393-398.

339. Yokoyama K., Araki S., Murata K. et al. Subkliniczną przedsionkowo-móżdżku, przedni płat móżdżku i rdzeniowe efekty u pracowników ołowiu w odniesieniu do przeszłości i równoczesnego narażenia // Neurotoxicology 1997.-№18, Vol.2, -p. 371 380.

340. Zierler R. Strandness D. Dopplera z punktu widzenia aclinician za // Jaffe C. (red.). USG naczyniowe i dopplerowskie - Nowy Jork; Edynburg: Churchill Livingstrone. 1984, str. 51-69.

341. Zhou L.F. Wewnątrzczaszkowe guzy nadtwardówkowe: Trzydzieści siedem lat diagnozy i leczenia // Br. J. Neurosurg. 1990. - t. 4, N3. - str. 211-216.

342. Zwiebel W. Nonimaging Doppler cerebrovascular Technigues. // Zwiebel W. Wprowadzenie do ultrasonografii naczyniowej. Nowy Jork; Londyn: Gmne a. Strarron 1988 - P. 61-76